VELIK INTERTES ZA PULSKE INOVACIJE U ŽENEVI

-  SINIŠI BROĐANCU ZLATNA MEDALJA I SPECIJALNO PRIZNANJE IZ KOREJE

-ROMINI PETAROS SREBRNA MEDALJA

 

Udruga inovatora Hrvatske, uz potporu Hrvatske gospodarske komore,  te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture organizirala je sudjelovanje hrvatskih inovatora (svojih članova i članica) na 45. Sajmu inovacija u Ženevi. Na 45. Internacionalnom salonu inovacija „Geneve-2017“ , održanom od 29.ožujka do 02. travnja 2017. u prostorima „PALEXPO“ sudjelovale su selekcije inovatora iz 40 zemalja svijeta, a ukupno je bilo predstavljeno oko 1000 inovacija na površini od 8.500 m2.Na ovom, jednom od najprestižnijih međunarodnih sajmova inovacija u svijetu, Hrvatska selekcija je sudjelovala po dvadeset 23  put za redom, a ove godine Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 13 inovacija od kojih je   većina osvojila nagrade u službenoj konkurenciji.Savez udruga inovatora istarske županije za predstavljanje na ovoj izložbi  izabrao je dvije inovacije  i to:

1. Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača autora

    Siniše Brođanca   iz Pule  Taj uređaj, u manje od jedne minute može dojaviti lokaciju sudara uz preciznost od 10 metara pri geo-lociranju, što  uvelike pospješuje odaziv interventnih ekipa prilikom nesreća. Moto SOS lokator.

 2. Uređaj za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku autorice Romine Petaros iz Pule. Smart hand washer koji bi svoju široku primjenu mogao imati u odgojnim i obrazovnim ustanovama.                             

Ove je godine u Ženevi  izložbu posjetilo više od 50 tisuća posjetitelja. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 85 stručnjaka iz cijelog svijeta , među kojima i predstavnik Hrvatske, Zoran Barišić,dipl.ing., glavni tajnik Udruge novatora Hrvatske. Izložene inovacije bile su razvrstane u 26 grupa, a istarske inovacije bile su razvrstane u dvije različite grupe. Inovacije istarskih inovatora a posebno ona od  Siniše Brođanca izazvale su veliku pozornost posjetilaca i   međunarodnog ocjenjivačkog  suda koji je u konačnici dodijelio ;

-ZLATNU MEDALJU :

   -Uređaju za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača autora

    Siniše Brođanca   iz Pule 

Siniši Brođancu na svečanosti uručivanja specijalnih nagrada i priznanja KIPA-    Korejska asocijacija inovatora dodIjelila mu je specijalnu nagradu za inovaciju koju su oni ocijenili kao najznačajniju na izložbi. 

SREBRNU MEDALJU:  - Uređaju za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku autorice Romine Petaros     iz Pule                                           

 Izuzetnim rezultatima  postignutim na osnovi odluke ocjenjivačkog suda  moramo pridodati i poseban interes posjetilaca za inovacije istarskih inovatora a posebno poslovnih ljudi koji su iskazali interes  za obje  inovacije istarskih inovatora. Sukladno tome možemo očekivat i  još dvije uspješno komercijalizirane inovacije istarskih inovacija.

            

Za vrijeme održavanja salona inovacija Geneve -2017 hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj gospodin Aleksandar Heina, koji svojom nazočnošću, već poslovično,  svake godine  pruža podršku hrvatskim izlagačima. Razgledavši  hrvatske inovacije izrazio je zadovoljstvo viđenim, te je pohvalio napore Udruge inovatora Hrvatske i nazočnih inovatora  na salonu na uloženom trudu za što             

kvalitetnijom prezentacijom i visokom razinom inovativnosti i kreativnosti u osmišljavanju svojih inovacija.

I ovo sudjelovanje istarskih inovatora potvrđuje kako je izbor i sudjelovanje na Internacionalnom salonu inovacija u Ženevi izuzetno koristan izbor i za inovatore predstavlja mjesto na kojem se vrata komercijalizacije otvaraju  najbrže a i mjesto gdje se već od 1995. godine  prepoznaju vrijednosti istarskih inovacija .  Ovo sudjelovanje na 45.Internacionalnom salonu inovacija u Ženevi provedeno je uz potporu Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo  Saveza     udruga inovatora Istarske županije i Grada Pule.