ISTARSKI INOVATORI NA ''AGRO ARCA-2010''  USPJEŠNI

Sudjelovanje istarskih inovatora pod pokroviteljstvom Upravnog odjela
za gospodarstvo Istarske županije

 

 

3. međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, koji je održan u Slatini od 7. do 9. svibnja a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoj.  Slatinski sajam organizirali su Udruga inovatora Hrvatske i Grad Slatina, a suorganizatori su Virovitičko-podravska županija, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Hrvatska zajednca tehničke kulture i Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA. Ovogodišnji sajam u Slatini prostirao se na 2100 četvornih metara zatvorenog i 1000 četvornih metara otvorenog prostora, a na tom prostoru oko 250 izlagača izložilo je više od 350 novih poljoprivrednih proizvoda i inovacija u tehnologijama obrade poljoprivrednih površina i proizvodnji hrane, s posebnim naglaskom na ekološkoj proizvodnji i pripremi hrane.

.

Istarski inovatori sudjelovali su s 10 inovacija a pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za  gospodarstvo Istarske županije. Izlagači su  došli iz Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Irana, Mađarske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Zemlja partner ovogodišnje Agro Arce je Republika Mađarska, županija Brodsko-posavska, a grad Varaždin. Tehničku realizaciju sajma u prostoru slatinske tvrtke Agroduhan osigurali su Udruga inovatora Virovitičko-podravske županije i „Astro“ Orahovica.Slatinski sajam otvorio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, a nazočni su bili brojni gosti.   Sve njih pozdravio je gradonačelnik Slatine i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Roštaš, a nazočnima su se obratili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Stjepan Car, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora dr.Andras Vedres, Prigodom otvorenja brojne uzvanike i goste pozdravio je gradonačelnik Slatine i predsjednik Organizacijskog odbora sajma Ivan Roštaš.

– Ovo je vrlo važan događaj iz više razloga. Naše gospodarstvo djeluje u tržnim uvjetima niz godina i kao takvo sukobilo se s problemom konkurencije, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Stjepan Car. – Inovatorstvo, inovacije i poslovna uspješnost jedini su alati kojima se može pobijediti u tržnom gospodarstvu. Da su to prepoznali poljoprivreda i poduzetnici vidi se po tome što je ove godine 40 posto više izlagača, odnosno inovacija, nego prošle godine, što znači da znamo što treba činiti. Ovo je sajam ne samo inovacija, ovo je sajam novih ideja i načina kako se kroči u budućnost. Vjerujem da je ova izložba i poticaj svim onima koji se žele baviti poljoprivredom i proizvodnjom hrane na prihvatljiv, održiv način, da se i oni uključe u tu utakmicu. rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

Raduje me što se ova manifestacija nastavlja, što ima iz godine u godinu sve više izlagača i što je sve posjećenija, rekao je ministar u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković otvarajući 3. sajam u Slatini. – Agro Arca vraća Slatini status sajamskoga grada. To je tradicija ovoga grada i drago mi je što je Slatina ponovno sajamski grad. 

Predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora dr.Andras Vedres podsjetio je da predstavlja organizaciju od 88 zemalja članica, i zahvaljujući toj organizaciji Agro Arca postala je doista međunarodni događaj. Također je pojasnio da jabuka na plakatu sajma predstavlja hranu, a umjetna ruka predstavlja inovaciju. – Nema napretka bez inovacije, nema inovacije bez izuma, niti izuma bez izumitelja. Samo um može stvoriti novu ideju…Ovaj sajam prigoda je da se predstave i povezuju bolji gradovi i zemlje rekao je dr.Andras Vedres.

NOVA KOLEKCIJA FITOAROMINIH OSVJEŽIVAČA I NOVA KOLEKCIJA HIDROLATA I ETERIČNIH ULJA  tvrtke    ''SVIJET BILJAKA d.о.о. iz Vodnjana , ČIJI SE PROIZVODI NA TRŽIŠTE PLASIRAJU POD ZAŠTIČENIM ŽIGOVIMA ''FITOAROMA-MIRISI ISTRE'' I ''AROMATHERAPY PRODUCT- BIO'' , ZAŠTIĆENI POSTUPAK ZA PROIZVODNJU MEDNIH PRIPRAVAKA SA BILJEM  MARIA SANDRIĆA  IZ PULE,  ''TEHNOLOGIJA PRIPREME IZVORNIH ISTARSKIH SUHOMESNATIH PROIZVODA''    MILANA BURŠIĆA IZ VODNJANA,ČIJI SE PROIZVODI NA TRŽIŠTE PLASIRAJU POD ZAŠTIČENIM ŽIGOM ''ISTARSKI PRŠUT-KOD MILANA'', '' MIRISNE GRANULE ZA USISAVAČE ''    ŠPELIĆ DARKA IZ PULE,   ''PROTUKLIZNI UREĐAJ ZA GUME'' -    ĐORĐEVIĆ SAŠE IZ PULE, SREDSTVO ZA POJAČANJE TLAČNE OPRUGE''Anti Shock'' DEVOVIĆ NEDŽADA  IZ PULE  TE  DIZALIČAR /KOLICA /   BLAŽA  ILIĆA IZ FAŽANE.

Izložene inovacije i novi proizvodi izloženi su na prostoru od 9 m2 , a značajno je naglasiti   da  su se posjetioci posebno   zaustavljali i interesirali za naše izložene inovacije a pored njih interes su iskazali i mediji, Možemo biti više nego zadovoljni s iskazanim interesom i prisutnošću u medijima s istarskim inovacijama. Ocjenjivački sud  od izloženih inovacijama  izabrao je  za uvrštavanje među nagrađene slijedeće inovacije;

 

 1. NOVA KOLEKCIJA FITOAROMINIH OSVJEŽIVAČA I NOVA KOLEKCIJA HIDROLATA I ETERICNIH ULJA  tvrtke    ''SVIJET BILJAKA d.о.о. iz Vodnjana , ČIJI SE PROIZVODI NA TRŽIŠTE PLASIRAJU POD ZAŠTIČENIM ŽIGOVIMA ''FITOAROMA-MIRISI ISTRE'' I ''AROMATHERAPY PRODUCT- BIO'' žiri je dodijelio  plaketu ''ARCA'' s diplomom.

2.  '' MIRISNE GRANULE ZA USISAVAČE ''    ŠPELIĆ DARKA IZ PULE, žiri je dodijelio plaketu ''ARCA'' s diplomom.

U kategoriji suhomesnatih proizvoda:

-''TEHNOLOGIJA PRIPREME IZVORNIH ISTARSKIH SUHOMESNATIH PROIZVODA''     MILANA BURŠIĆA IZ VODNJANA,ČIJI SE PROIZVODI NA TRŽIŠTE PLASIRAJU POD ZAŠTIČENIM ŽIGOM ''ISTARSKI PRŠUT-KOD MILANA'' nagrađena je posebnom nagradom zlatnom medaljom s diplomom od  Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora koju je uručio osobno Andraš Vedreš Predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora. 

- Ovogodišnji je sajam bio drukčiji prije svega po nizu  popratnih događaja, broj posjetilaca  u odnosu na prijašnje godine znatno je povećan a bilo je i određenih poslovnih interesa.   

       Na poljoprivrednom dobru Višnjica nedaleko od Slatine održana je Međunarodna TAIEX konferencija o zaštiti geografskog podrijetla proizvoda i zaštite putem žiga, koju su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Udruga inovatora Hrvatske. U radu konferencije sudjelovalo je oko stotinu predstavnika gospodarskih i društvenih organizacija iz Hrvatske i inozemstva, a predavači su bili stručnjaci iz Portugala, Velike Britanije, Bugarske i Hrvatske. Na tom značajnom seminaru sudjelovalo je  troje naših predstavnika.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player