U OSNOVNOJ ŠKOLI  U KANFANARU ODRŽANA RADIONICA O DIZAJNU „IZRADA UPOTREBNOG PREDMETA – POKRIVALA ZA GLAVU“

 

U okviru programa Arca academia u Kanfanaru u Osnovnoj školi „PETRA STUDENCA“ je dana 13. lipnja  2018. održana edukativna radionica o dizajnu pod nazivom „Izrada upotrebnog predmeta – pokrivala za glavu“.

 Organizator radionice bila je Udruga inovatora Hrvatske, uz suorganizaciju Društva inovatora Kanfanar – Rovinj i  Hrvatske zajednice tehničke kulture. Voditelj radionice bila je Vesna Mlinar, profesorica likovne kulture Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba.

U radionici je sudjelovalo 20-tak učenika 3. i 4. razreda sa svojim učiteljicama.

U prvom dijelu radionice učenici su poslušali predavanje o dizajnu i njegovoj ulozi kroz povijest. Na velikom broju primjera prikazani su im oblici grafičkog, industrijskog i tekstilnog dizajna.

U drugom dijelu radionice učenici su uz pomoć voditeljice Vesne Mlinar izradili vlastito pokrivalo za glavu – šešir, model  upotrebnog predmeta. Kroz praktični rad pokazali  su samostalnost u rješavanju zadanog problema,  svoju kreativnost i inovativnost u izradi šešira. Tako smo imali priliku vidjeti 20 različitih šešira koji su zadovoljili funkciju upotrebnog predmeta i svi su bili jedinstveni.  Radionicama ovoga tipa Udruga inovatora Hrvatske nastoji popularizirati tehničku kulturu i intelektualno vlasništvo  . Dizajn kao dio intelektualnog vlasništva nastojimo približiti mladima i ukazati im na važnost dizajna. Želja nam je kod mladih potaknuti kreativnost, inovativnost i omogućiti im izražavanje  samostalnosti u okviru zadane teme.

 

 

           

Osnovna škola Petra Studenca iz Kanfanara iskazala je interes za nastavak suradnje i novi susret na jednoj od radionica u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

U radionicu su se uključili  i predstavnici Saveza udruga inovatora Istarske županije te  Društva inovatora Pula.