ISTRANI USPJEŠNI I NA  SAJMU U LJUBLJANI

''INOVATIVNOST – IZAZOVI GOSPODARSKOG RAZVOJA 2010''

 

U organizaciji Gospodarske komore Slovenije – Gospodarske komore Ljubljane 17. i 18. svibnja održan je treći Festival gospodarstva Ljubljanske regije „Inovativnost – izazovi gospodarskog razvoja 2010.“

Središnja tema tog skupa gospodarstvenika i inovatora bila je „Zaštita znanja i inovacija na globalnom tržištu“ kojom se željelo upozoriti na pitanje znaju li se prava vrijednost i načini zaštite znanja koje se nudi na međunarodnom tržištu. O tome je na nizu okruglih stolova i tribina govorilo desetak stručnjaka iz Europe i Kine, kao i institucija Ljubljanskog sveučilišta.

U okviru tog događaja organizacija koja okuplja Slovenske inovatore - ASI organizirala je drugi međunarodni sajam inovacija, na kojem su sudjelovali inovatori iz osam država. Predstavili su ukupno 95 inovacija, a uz njih na posebnom prostoru predstavljeno je još 36 slovenskih inovacija koje su prijavljene na natječaj Gospodarske komore Slovenije – Gospodarske komore Ljubljane.

Na otvorenju cjelokupne manifestacije sudionike su pozdravili predsjednik Državnog vijeća Slovenije mr. Blaž Kavčić, ministar za visoko školstvo, znanost i tehnologiju Gregor Golobič i predsjednik IFIA – Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora dr. Andraš Vedreš.

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 12 inovacija koje su svoje prvo predstavljanje imale ove godine u Ženevi .  Među izabranim za izlaganje Savez udruga inovatora Istarske županije bio je

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

predstavljen s tri inovacije i to  „Protuklizni uređaj za gume“ –autora  Saše Đorđevića,  i „Uređaj za   izvođenje vanjske kompresije prsišta tijekom kardiopulmonalne reanimacije“-autora  Ivora Kovića rukovoditelja prve pomoći u Pazinu. i „Mirisne granule za usisavače“ – autora Darka Špelića iz Pule.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvog dana sajma međunarodni ocjenjivački sud vrednovao je 95 inovacija, drugog dana održana je prigodna svečanost uručivanja priznanja i nagrada.

 Istarski inovatori  nagrađeni su:

Zlatnom medaljom ; Ivor Ković za „Uređaj za izvođenje vanjske kompresije prsišta tijekom kardiopulmonalne reanimacije“.

 

 

 

 

Srebrnom medaljom: Saša Đorđević za „Protuklizni uređaj za gume“.

 

 

 

 

 

 

 Bila je to još jedna prilika na kojoj su istarski inovatori  kvalitetno predstavljali  hrvatsku i pokazali svoju inventivnost i razinu razvijenosti inventivnog rada te rezultate mjera kojima se potiče invenciju i stvaralaštvo u Istri. Bilo je i poslovnog interesa pa s pravom očekujemo i eventualnu komercijalizaciju na slovenskom tržištu.

Sudjelovanje istarskih inovatora bilo je pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za gospodarstvo              Istarske županije.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player