HRVATSKI INOVATORI NA 39. MEĐUNARODNOM SALONU

IZUMA,TEHNOLOGIJA I NOVIH PROIZVODA

U ŽENEVI – 06. do 10. travnja 2011

BURŠIĆ SLOBODANU ZLATNA MEDALJA ZA CRIJEP ZA

ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM

Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture  i Savez udruga inovatora Istarske županije uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske banke za obnovu i razvitak,  organizatori su ovogodišnjeg  17. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na 39. međunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda u Ženevi koja  se održavala    od 06.-10. travnja  2011.godine

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 15 inovacija. Uz naglasak na sve posebnosti svake pojedine inovacije najvažniji kriterij kod odabira bio je da su inovacije komercijalizirane ili da imaju tržišnu budućnost.

Posebno zanimanje posjetitelja izazvala je inovacija   ''CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM Slobodana Buršića iz Namjenske proizvodnje ''Uljanik'' -Pula 

 Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je Stručni ocjenjivački sud kojeg  čini više od 75 vrhunskih stručnjaka iz 15 država.  Prema njihovim odlukama hrvatski su inovatori za inovacije koje su izlagane u 13 različitih kategorija nagrađeni sa   6 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane medalje.

''CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM'' Slobodana Buršića stručni međunarodni ocjenjivački sud  nagrađio je  zlatnom medaljom.

Veleposlanik Rapublike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji magistar Jakša Muljačić u pratnji ministra savjetnika u Veleposlanstvu mr. sc. Davora Pomykala posjetio je izložbeni prostor hrvatskih inovatora. Tom prigodom članovi zastupničkog tima Zoran Barišić, pomoćnik direktora Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore, Pavao Havliček, zamjenik glavnog tajnika UIHn i stručni suradnik Igor Dujmović upoznali su ih s predstavljenim inovacijama i posebno s inovacijom Slobodana Buršića. 

Ženevski salon inovacija najprestižniji je  godišnji skup inovatora iz cijelog svijeta na kojem hrvatski inovatori sudjeluju od godine 1995.  Potvrđuje to i ovogodišnja statistika Ženevske izložbe na kojoj: sudjelovalo 765 izlagača iz pedesetak država, koji su predstavili više od 1000 inovacija na izložbenom prostoru od 8 tisuća i 500 četvornih metra. 85 posto izlagača su gospodarski subjekti i znanstvene institucije, a 15 posto pojedinci – samostalni inovatori.

Najviše ih je došlo iz Europe i Azije 95 posto. Dnevno Salon razgleda i do 10 tisuća posjetitelja među kojima su više od pola poslovni ljudi, iz razvojnih odjela velikih koncerna i predstavnici srednjih i malih tvrtki te marketinških firmi iz cijelog svijeta koji tragaju za novim proizvodima i tehnologijama  što dodatno motivira hrvatske inovatore za sudjelovanjem na Salonu. Do završetka Salona, u nedjelju 10. travnja   ukupan broj posjetitelja premašio je  brojku od  60 000.

U organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo - WIPO na izložbi sudjelovalo je i 20 Državnih zavoda  za intelektualno vlasništvo (Patentnih ureda) čiji predstavnici su  svojim informacijama i savjetima pružali pomoć zainteresiranima za zaštitu intelektualnog vlasništva u pojedinim državama.

Uz to ta je svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo u okviru Salona predstavila 60 radova studenata tehnički i prirodoslovnih fakulteta iz 10-tak država Europe, Latinske amerike,  Afrike i Azije.

Iako zbog nedovoljno sredstava za financiranje poticanja inventivnog rada i ovogodišnjeg programa  , Istarski inovatori su  po prvi put izlagali samo jednu inovaciju a  uspjeh je značajan i predstavlja još jedno kvalitetno sudjelovanje na svjetskom skupu pameti .