ISTARSKI INOVATORI NA SAJMU INOVACIJA U

POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI U KARLOVCU

 

  Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat otvorio je u Karlovcu11. Međunarodni sajam inovacija AGRO ARCA koji je ove godine okupio oko 200 izlagača i Udruga inovatora iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji. Bogati inovatorski sadržaj ovogodišnjeg sajma, svi zainteresirani posjetitelji su mogli besplatno razgledati od 25. do 27. travnja 2019. u Domu oružanih snaga Republike Hrvatske Zrinski u Karlovcu. Organizator je bila Udruga inovatora Hrvatske dok su suorganizatori bili  Grad Karlovac,IFIA - Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora,Hrvatska zajednica tehničke kulture uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja,Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta,a suprokovitelj  je bila Hrvatska gospodarska komora, a sponzor  HS Produkt iz Karlovca.   Organizatori ove međunarodne izložbe inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, pripremili su bogat program, sadržaje, ali i brojne degustacije koje su donijeli domaći i inozemni izlagači.     „Najveći hrvatski inovator Nikola Tesla govorio je kako se od tisuću ideja tek jedna zaokruži kao inovacija, a od tisuću inovacija jedna postane utrživ proizvod. U takvom kontekstu treba gledati na ovogodišnji sajam, kroz koji želimo graditi vertikalu od malih, srednjih i velikih inovatora kako bi komercijalizirali svoje ideje i inovacije. Želimo uključiti i akademsku zajednicu u partnerstvu za ovakve projekte, a bitna je i medijacija države“ – naglasio je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske  .AGRO ARCA bila je namijenjena razmjeni znanja i za promociju inovatora i udruženja inovatora, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i poduzetnika, udruženja poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika. To je i bilo mjesto za promidžbu međunarodnih, nacionalnih i lokalnih poljoprivrednih, turističkih i gospodarskih organizacija znanstvenika i akademske zajednice te obrazovnih institucija.

Na sajmu inovacija AGRO ARCA pružila je  mogućnost svim sudionicima da na jednom mjestu predstave svoju inovativnost i kreativnost kao i dosege u proizvodnji i preradi hrane Savez udruga inovatora Istarske županije i Društvo inovatora Pula predstavili su se s 7 izuzetno interesantnim inovacijama i to:

-Jednodijelnu glava kosilice trimera autora Blaža Ilića iz Fažane.

- Samohodni uređaj za čišćenje vodenih površina autora Ervina Matića iz Poreča

 -univerzalne dodatke za ljestve i škalune  autora Josipa Modrušana iz Štinjana         

 -Postupak proizvodnje i dobivanja ružmarinske kiseline (ra) - aktivne tvari u biljnim kompleksima

  primjenom nanotehnologije larosa autori Dubravka Orlić Bašlin i Mijo Miljak iz Vodnjana

 -  torba za branje plodova i skupljanje aromatičnog  bilja autora Bartola Pereše iz Pule

-MED(I)RA – napitak s medom i ružmarinskom kiselinom i  visokog  antoksidativnog kapaciteta

  autori Dubravka Orlić Bašlin i Mijo Miljak iz Svijeta biljaka-Vodnjan,

-Postupak produktivnog zbrinjavanja biološkog otpada iz vinske industrije(vinski drop) i maslinarstva(list

  masline nakon rezidbe) u svrhu dobivanja visoko vrijednog proizvoda za korištenje u industriji 

   kozmetike, te kao dodatak prehrani autora Ozrena Milisavljevića iz Pule.

Voditelj zastupničkog tima na AGRO- ARCI  bio je Leo Pincan zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije. Štand istarskih inovatora posjetio je Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat  i s interesom razgledao i posebno degustirao MED(I)RA – napitak s medom i ružmarinskom kiselinom i visokog  antoksidativnog kapaciteta čiji su autori Dubravka Orlić

 Bašlin i Mijo Miljak iz Svijeta biljaka-Vodnjan.

Ocjenjivački sud AGRO ARCE  istarske inovatore nagradio je odličjima 4 inovacije i to:

-MED(I)RA – napitak s medom i ružmarinskom kiselinom i visokog  antoksidativnog kapaciteta

  autori Dubravka Orlić Bašlin i Mijo Miljak iz Svijeta biljaka-Vodnjan  i Samohodni uređaj za čišćenje

vodenih površina autora Ervina Matića iz Poreča srebrnim medaljama dok je Jednodijelnu glava kosilice trimera autora Blaža Ilića iz Fažane i torbu za branje plodova i skupljanje aromatičnog  bilja autora Bartola Pereše iz Pule brončanim medaljama.

Poseban interes posjetilaca pored nagrađenih inovacija imala je inovacija Ozrena Milisavljevića iz Pule-Postupak produktivnog zbrinjavanja biološkog otpada iz vinske industrije(vinski drop) i maslinarstva(list  masline nakon rezidbe) u svrhu dobivanja visoko vrijednog proizvoda za korištenje u industriji  kozmetike, te kao dodatak prehrani.