Gradonačelnik Umaga primio uspješnu inovatoricu Ivanu Palčić

Inovatorica iz Umaga Ivana Palčić svoj je posljednji uspjeh zabilježila krajem listopada ove godine u Nürnbergu na 68. Međunarodnom sajmu inovacija “IENA 2016“.  

Njezin je izum “R3STEP – Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja” u konkurenciji s više od 700 inovacija iz 28 zemalja svijeta, nagrađen srebrnom medaljom. Ivanin izum spada u područje medicinske opreme koja se koristi kod ortopedskih bolesnika u ranoj postoperacijskoj fazi kod donjih ekstremiteta te služi kao povratna informacija o optimalnom opterećenju.

Izum R3STEP nudi jednostavan, kontroliran i precizan način doziranja opterećenja, a sastoji se od uloška sa senzorima pritiska i pokazivača koji se fiksira na obuću. Ideja je da se koristi u kliničkim uvjetima i u kućnom okruženju za motiviranje pacijenta na što bolju izvedbu. Izum daje povratnu informaciju u realnom vremenu u vidu audio, vizualne i vibrirajuće signalizacije.

Obzirom na veliki ponos koji vlada Umagom zahvaljujući ovom izvanrednom uspjehu, želeći joj i osobno čestitati, gradonačelnik Grada Umaga pozvao je Ivanu Palčić na prijem u četvrtak, 10. studenog.

„Čestitam Vam na vremenu, trudu i entuzijazmu koje ulažete u Vaš rad! A, priznanja na međunarodnim sajmovima inovacija dokazu da Vaš trud nije bio uzaludan. Dapače, Vaši zavidni rezultati primjer su mladim perspektivnim Umažanima da se rad i trud uvijek isplate te da ljudski um i genijalnost nemaju granica. Hvala što svojim osobnim uspjehom promovirate Umag dajući mu notu intelekta i kreativnosti. Želimo da nastavite ostvarivati Vaše snove s jednakom željom i entuzijazmom te da i Vaši novi izumi postignu veliki uspjeh.“ naglasio je u svojim čestitkama Ivani Palčić gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

     Ivana Palčić pohađala je Medicinsku školu u Rijeci, a 2011. godine je diplomirala na Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu, smjer fizioterapije. Godine 2013. završila je uvodni Bobath tečaj „Normalni pokret – Studije analize normalnog pokreta kao osnova za razvoj tretmana kod odraslih osoba s neurološkim smetnjama“. Naredne je godine pohađala radionicu „Fizioterapijska prenatalna edukacija trudnica“, a od ove godine intenzivno radi na nagrađivanom projektu R3STEP, koji je zaštićen patentnom prijavom, a izlagan je na najvećim europskim međunarodnim sajmovima inovacija, od spomenutog Nurnberga, Ženeve, Zagreba, do Varšave. Upravo je na sajmu „International Warsaw Invention show – IWIS 2016“ Ivani dodijeljena zlatna medalja. Velik je to uspjeh mlade umaške inovatorice koja očekuje uskoro i komercijalizaciju izuma, obzirom da je prototip gotov i funkcionalan. Gradonačelniku Viliju Bassaneseu te njegovom zamjeniku Niki Čančareviću je Ivana predstavila navedeni izum te objasnila sve detalje vezane za njegovu funkcionalnost. Osim navedenog projekta, Ivana Palčić sudjeluje u razvoju još dvaju inovativna koncepta koja su u potpunosti idejno zamišljena, no, predstoji dugi vremenski period za razvoju istih.

 

Vijesti  TVistra  10.11.2016.g    http://www.tvistra.hr/gradonacelnik-umaga-primio-inovatoricu-ivanu-palcic/