USPJEŠAN NASTUP ISTARSKIH INOVATORA NA ''IENA''2010 U NUERNBERGU

-  Izum Slobodana Buršića  nagrađen posebnom nagradom IFIA-Svjetske federacije
nacionalnih saveza inovatora -

  

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirale su sudjelovanje hrvatskih inovatora na međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda IENA 2010 u Nuernbergu koji se održavao od 28. do 31. listopada Izložba se održavala na osam tisuća četvornih metara, a sudjelovalo je 37 zemalja , koje su predstavile oko 800 inovacija inovatora sa svih kontinenata.
Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je Stručni ocjenjivački sud kojeg čine više od 70 vrhunskih stručnjaka iz 15 država, među kojima i Zoran Barišić iz HGK kao predstavnik Hrvatske.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva predstavljeno je 18 inovacije iz Hrvatske.
Istarski inovatori u organizaciji Saveza udruga inovatora Istarske županije predstavili su se s 2 inovacije i to;
''CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM''- Buršić Slobodana iz Ližnjana
'' UREĐAJ ZA IZVOĐENJE VANJSKE KOMPRESIJE PRSIŠTA TIJEKOM KARDIOPULMONALNE
REANIMACIJE ''Ivora Kovića rukovoditelja prve pomoći u Pazinu
''CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM''- Buršić Slobodana iz Ližnjana izazvao je najveće zanimanje na našem izložbenom prostoru, te je zastupnički tim ostvario veliki broj poslovnih kontakata koji će rezultirati i poslovnim kontaktima s autorom.
Poseban ocjenjivački sud IFIA- Svjetske organizacije nacionalnih saveza nagradio je
1. izum Slobodana Buršića ''CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM'' posebnom nagradom '' za izvrstan izum koji predstavlja posebnu inovativnu vrijednost na IENI-2010.''
2.Izum ''UREĐAJ ZA IZVOĐENJE VANJSKE KOMPRESIJE PRSIŠTA TIJEKOM KARDIOPULMONALNE REANIMACIJE'' Ivora Kovića iz Pazina nagrađena je zlatnom medaljom Ocjenjivačkog suda izložbe ''IENA-2010.
Poslovnih je kontakata bilo izuzetno mnogo tako da se mogu očekivati i konkretni rezultati.
Zastupnički tim kojega su činili Pavao Havliček, Zoran Barišić, Igor Dujmović iz Zagreba i Leo Pincan iz Pule cijelog je vremena trajanja sajma imao niz kontakata i razgovora s posjetiteljima i sudionicima IENE pa s pravom vjerujemo da će autori izloženih inovacija u neposrednim kontaktima s zainteresiranim poslovnim ljudima komercijalizirati i tržištu ponuditi svoje inovacije.
I na ovogodišnjoj izložbi je posijet bio cca. 50 000 posjetitelja od kojih je, već tradicionalno oko 50% poslovnih ljudi zainteresiranih za daljnji plasman inovacija bilo kao proizvod, bilo kao tehnologiju odnosno za otkup licence. Na otvaranju izložbe IENA-2010 sudjelovala je i delegacija HGK-županijske komore Pula. Tjekom obilaska izložbe Predsjednica i tajnik HGK-županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić i Damir Sirotić izrazili su svoje zadovoljstvo s cijelokupnom izložbom a posebno su istakli kako je izvršen odličan izbor istarskih inovacija kod kojih se stalno zaustavljaju posjetioci i interesiraju se za detalje izložaka.
Izložbu je s velikim zadovoljstvom i zanimanjem posjetio i v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Alen Damjanić te izrazio svoja zapažanja koje ga čine zadovoljnim s predstavljenim inovacijama i cjelokupnom izložbom.
Na kraju kažimo i to da je to jedan od u nizu uspješnih nastupa istarskih inovatora koji po svijetu promoviraju svoje inovacije, promoviraju Istarsku županiju kao inventivne sredine u kojima se poticanjem inventivnog rada rađaju sve bolje i bolje ideje i novi proizvodi koje inovatori nude tržištu.
Sudjelovanje istarskih inovatora na ovoj najstarijoj međunarodnoj izložbi inovacija u svijetu svojom potporom omogućio je Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije.