POSTUPAK ZA DOBIVANJE ZDRAVSTVENO ISPRAVNOG   AKTIVNOG

  ELEMENTA OD KOMINE  MASLINE ZA

P20140850A      UPOTREBU UKOZMETICI

 

 

AUTORICA: NEVA JURMAN                                     

HELIOS-GEA d.o. ROVINJSKA 43 52211 BALE-VALLE

             Mob: 099-366-4333

  Email:   njurman@gmail.com

Zahvaljujući brojnim istraživanjima I mukotrpnom radu pronašli smo inovativan način prerade komine masline s primjenom u kozmetičke svrhe.

Slijedili smo instinkt i inspiraciju te u isto vrijeme nastojali zadržati skladan odnos s prirodom.

Dobivanje komine

Ulje najbolje kvalitete dobiva se iz maslina ubranih neposredno nakon što su dozrele, nakon čega se uz što manja oštećenja u roku od najduže 48 sati transportiraju u uljare i prerađuju s dužnom pažnjom na temperaturama koje ne prelaze 40ºC. Postupci u uljarama uglavnom su slični (pranje plodova, drobljenje i mljevenje, priprema tijesta i doziranje, prešanje, separacija vode, hlađenje ulja, filtracija ulja, punjenje u ambalažu). Nakon odvajanja ulja dobije se ostatak koji se naziva pogača ili komina.

Komina masline sastoji se od mesnog tkiva ploda (kožice - epikarp, pulpe - mezokarp, 25-28% vegetabilne vode, 6 - 6,5 % maslinovog ulja) i drvenaste koštice – endokarp, te listova masline.

Sadrži visoke koncentraciju prirodnih antioksidansa vitaminskog podrijetla (vitamin A, 6-karoten, vitamin C, vitamin E), antioksidansa nevitaminskog podrijetla (fenolni spojevi, skvalen) te jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Proces

Postupak za dobivanje zdravstveno ispravnog aktivnog elementa komine masline koji se koristi u kozmetičke svrhe sastoji se od više faza a to su:

· odvajanje mesnog tkiva ploda masline pomoću posebnog pulper stroja od čvrstih dijelova koštica

· zagrijavanje dobivene paste

· pakiranje zagrijane paste u vrećice od polilaminata

· sterilizacija vakumirane paste zatvorene u vrećice od polilaminata

· hlađenje, pranje i pakiranje vrećica od polilaminata, neposredno nakon sterilizacijskog ciklusa.

                                                                     Uporaba u kozmetici

Dobivena sirovina od komine maslina koristi se kao aktivna komponenta u kozmetičkim proizvodima.

Prirodan izvor anti oksidansa prisutnih u komini masline ima trostruko djelovanje na kožu. Sprječava prerano starenje kože uzrokovano oksidativnim stresom te na taj način jača funkciju gornjeg i donjeg sloja derme; utječe na epidarmalni sloj kože te na taj način olakšava zadržavanje tekućine i sprječava transepidermalni gubitak vode u tkivu; služi kao zaštita za osjetljivu kožu jer djeluje protuupalno, antialergijski i antibakterijski.

PRIMJENA

·         U KOZMETICI ZA ANTI-AGE TRETMANE

·         DJELUJE PREVENTIVNO PROTIV PHOTO I CHRONO           

                                                                          STARENJA KOŽE                                                                    

·         HIDRATACIJA KOŽE / Stvara lipidnu barijeru i dubinski hidratizira kožu

·         ZAŠTITA KOŽE/ Jača otpornost i zaštićuje kožu

·         PRIRODNI EMULGATOR I KONZERVANS

                                           “Priroda je oduvijek bila naša inspiracija.”