ISTARSKI INOVATORI IZLOŽILI 13 INOVACIJA NA 21. OBRTNIČKOM SAJMU U PULI

   Na pulskoj Karolini od 04. do 07. listopada održavao se  21. jubilarni Obrtnički sajam Istre, a ove godine i 1. Dani energetske učinkovitosti. Organizator  sajma je bila Obrtnička komora Istarske županije, Istarska županija, Grad Pula, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora pula. Pokrovitelj je bilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, a glavni  je sponzor sajma bila Istarska kreditna banka d.d. Umag. Na ovogodišnjem sajmu  na površini od 870 četvornih metara natkrivenog prostora i 530 m2 otvorenog izložbenog prostora  svoje proizvode i usluge izlagalo je ukupno 132 izlagača - obrtnika i malih poduzetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja

 Posjetitelji su na štandovima mogli razgledati, degustirati i kupiti gastro delicije iz cijele zemlje - od bučinog i maslinovog ulja do slavonskih suhomesnatih proizvoda, preko vina i meda, sve do biljaka, te se upoznati s djelatnošću mnogih malih obrta, koji se bave obradom metala i drva, proizvodnjom i prodajom vrata i prozora, klima uređajima, strojeva za hidrauliku pa sve do krojačkih obrta.

             

Savez udruga inovatora istarske županije ove godine izložio je 11 inovacija Društva inovatora
Kanfanar Rovinj i Društva inovatora Pula
i to:

1.PAMETNI DISTRIBUCIJSKI PANEL ZA MALA PLOVILA- DAVORA DUJOVIĆA    

2. TRI TORBE ZA BRANJE PLODOVA I SKUPLJANJE AROMATIČNOG  BILJA -  BARTOLA   

    PEREŠE     

3.  GRIJAČE TIJELO SA RELJEFNOM SLIKOM –EMILA  ŠPELIĆA

4. TROSTAZNI BRODSKI SIZ-  BLAŽA  PITONA

5.   OBRNUTO MEHANIČKO KVAČILO – LINA   RAJKA

6. SAMOHODNI UREĐAJ ZA ČIŠĆENJE VODENIH POVRŠINA- ERVINA MATIĆA

7.  LED  AMBIJETALNE  RASVJETE - ZORANA ČERNJE                                 

8.  ZAŠTITA PRAMČANOG  PROPELERA -FRANČULA DUŠKOA

9.  ALAT ZA STROJNO OBLIKOVANJE TIJESTA- MARJANA FERENČIĆA

10.UREĐAJ ZA OBLIKOVANJE SMJESE- MARJANA FERENČIĆA

11. PODIZNO KLIZNI POKLOPAC ŠAHTA- SAŠE  MARUŠIĆA

                

Ovo predstavljanje istarskih inovatora ocjenjujemo uspješnim a i omogućili smo građanima da vide   inovacije s kojima  će se sudjelovati na Nacionalnoj izložbi inovacija ''ARCA'' i AGRO ARCA  2018 u Zagrebu

Moramo istači poseban interes sredstava priopćavanja a posebno Radio Pulu , Radio Labin i TVISTRA koje su u posebnim emisijama predstavili inovacije i inovatore koji su izlagali na sajmu .       

                   Neki su inovatori ostvarili značajan poslovni interes kao što je  Marijan Ferenčić imao kontakte sa  proizvođačima  tjestenine  koji su posebno bili zainteresirani za „Stroj za izradu pljukanci. Poseban interes iskazivan  je i za Podizno klizni poklopac šahta- Saše  Marušića i “Samohodni uređaj za čišćenje vodenih površina- Ervina Matića i Pametni distribucijski panel za mala plovila- Davora Dujovića .   

                                      

Sudjelovanje istarskih inovatora na 21.Obrtničkom sajmu Istre   ostvareno je uz značajnu potporu Obrtničke komore Istre i Upravnog odjela za obrazovanje,sport i tehničku kulturu.

Na 21. Obrtničkom sajmu sudjelovali su na posebnim štandovima i inovatori  koji su komercijalizirali svoje inovacije  i to Svijet biljaka d.o.o iz Vodnjana i „ŠPEŽA“ iz Rovinja.