NA ODJELU ZA EKONOMIJU I TURIZAM «DR. M. MIRKOVIĆ» SVEUČILIŠTA J. DOBRILE U PULI ODRŽAN  OKRUGLI STOL O INOVACIJAMA, PODUZETNIŠTVU I GOSPODARSTVU

 

Centar za empirijska društvena istraživanja i trendove pri Odjelu za ekonomiju i turizam Sveučilišta u Puli, u suradnji sa Savezom udruga inovatora Istarske županije i uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, pokreće tromjesečni edukacijski modul pod naslovom „Upravljanje inovacijama“, s ciljem pomaganja izumiteljima, potencijalnim inovatorima u komercijalizaciji njihovih izuma, patenata i industrijskoga dizajna, odnosno njihova osposobljavanja za upravljanje vlastitim inovacijama.

Edukacijom o upravljanju inovacijama i prepoznavanju čimbenika uspjeha, raste vjerojatnost tržišnog uspjeha, iz čega proizlazi i dobrobit za lokalno, regionalno i nacionalno gospodarstvo. Sveučilištu i njegovim sastavnicama, prije svega Odjelu za ekonomiju i turizam, ovaj projekt cjeloživotnog obrazovanja pruža mogućnost razvoja u centar znanja za područje upravljanja inovacijama.

Okrugli stol  održan je 29.05.2012.g. na kojem je sudjelovalo 20-tak uglednih osoba sa  Sveučilišta u Puli, Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, Zagrebačke banke, HGK-županijske komore Pula, Obrtničke komore Istarske županije, Udruge inovatora Hrvatske, Saveza udruga inovatora Istarske županije, IDA-Istarske razvojne agencije, CRANE-(Croatian Business Angels Network)  hrvatska mreža poslovnih anđela, odnosno privatnih investitora zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja, uspješni istarski inovatori  …….   

Sve rečeno na okruglom stolu  pridonijeti će kvaliteti cijeloga projekta zato što   se dalo odgovore na sljedeća pitanja:

-Razlike između izumitelja (inovatora) i poduzetnika, odnosno investitora   

-Koje informacije treba sadržavati konkurentan poslovni prijedlog inovatora

 -Kakve su inovacije potrebne za razvoj hrvatskoga gospodarstva

 - Mogućnosti financiranja inovativnih i poduzetničkih projekata putem banaka

 - Naglašena je potreba i podržana je inicijativa za obrazovanje za upravljanja inovacijama

 - Naglašena je potreba većeg povezivanja svih subjekata s ciljem  komercijalizacije inovacija

 - Naglašena je potreba za izradom projekata za financiranje putem EU fondova.

                               

            Naveden razmišljanja na okruglome stolu, na kojem su svoje stavove i razmišljanja  iznijeli svi sudionici biti će  iznimno korisna organizatorima  u ostvarivanju zamišljenog projekta   

 ''UPRAVLJANJE INOVACIJAMA''

 

 

 

 TV ISTRA.   VIJESTI OD 30.05.2012   ( 5-ta minuta)  
 http://www.tvistra.hr/content/show/ContentId/4976