POLJSKA AKADEMSKA ZAJEDNICA ZADIVLJENA

HRVATSKIM INVENTIVNIM  RJEŠENJIMA

 

 

4. međunarodni sajam inovacija, novih tehnologija i proizvoda IWiS 2010 koji je održan od 20. do 22. listopada u Varšavi i ove se godine potvrdio kao još jedno pravo mjesto za predstavljanje hrvatskih inovacija.

Udruga inovatora Hrvatske kao organizator predstavljanja, uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i sponzorstvo Končar elektroindustrije d.d. i Tehnix d.o.o. po 3. je puta sudjelovala i predstavila deset inovacija koje su već potvrđene na hrvatskom tržištu, a među njima izabrane su  bile i 4 inovacije istarskih inovatora i to:

 

1. CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM Slobodana Buršića iz   Ližnjana   

2. ANTI DIM SPREY iz "SVIJET BILJAKA" d.o.o., Vodnjan,

3. PRIRODNI OSVJEŽIVAČ „KLIMA PLUS” tvrtke "SVIJET BILJAKA" d.o.o., Vodnjan

4. TELESKOPSKA DVORIŠNA VRATA   autora Edija Benčića iz Pule

Na sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda IWIS 2010, predstavljeno je ukupno 370 inovacija iz Poljske i 17 drugih država.

Tijekom trajanja sajma, izložbeni prostor hrvatskih inovatora posjetili su mnogobrojni poljski dužnosnici, članovi akademske zajednice i poslovni ljudi. U toj je državi ostvarena izuzetno visoka razina suradnja akademske zajednice i gospodarstva što prema riječima predstavnika organizatora, dužnosnika Saveza inovatora i racionalizatora Poljske rezultira i značajnim razvojem gospodarstva koje bilježi brz tehničko tehnološki napredak. Zbog toga su i posjetitelji iz tih sredina posebno zanimanje pokazali za inovacije iz Končara, Tehnixa i Sveučilišta u Zadru. Uz te, posebni interes su izazvale i ekološke inovacije iz   Istre. 

 

Zlatnom medaljom   Ocjenjivačkog suda nagrađena je inovacija 

 

CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM Slobodana Buršića iz

Ližnjana rješava tehnički problem zagrijavanja vode isključivo sunčevom energijom

bez upotrebe drugih oblika energije ili dodatnih pretvarača energije. Koristi se na svim

građevinama kao krovni pokrov. Nepropusni spoj dva crijepa omogućujući nesmetan

prolaz vode (tekućine) iz donjeg u gornji crijep. Na spojevima je, između crepova,

gumena brtva koja osigurava nepropusnost i trajnost brtvljenja. Spaja se serijski u

neograničenom broju elemenata prema potrebi pojedine veličine krovišta.


 

Srebrnim medaljama nagrađene su inovacije:

 

ANTI DIM SPREY iz "SVIJET BILJAKA" d.o.o., Vodnjan, uklanja neugodne mirise duhanskog dima, štiti pasivne pušače od štetnih djelovanja sastojaka duhanskog dima. ANTI DIM je 100% ČISTI prirodni proizvodi Predstavlja biološki neutralizator mirisa, iz 100% prirodnih eteričnih ulja, BEZ sintetičkih dodataka, dodatnih boja i sintetske kemije. 

 

 

PRIRODNI OSVJEŽIVAČ „KLIMA PLUS” tvrtke "SVIJET BILJAKA" d.o.o., Vodnjan, najnoviji je ekološki prihvatljiv

proizvod koji koristi nova tehnološka dostignuća u primjeni klor-dioksida (CI02) i prirodnih ekstrakata mediteranskih Ijekovitih i aromatičnih biljaka. CI02 u gotovo neutralnim uvjetima u kombinaciji s ekstraktima Ijekovitih biljaka ostvaruje snažan efekt širokog spektra biocidnog djelovanja koji kontrolira, inhibira i uništava bakterije, viruse, gljivice i alge kao glavne uzročnike nepovoljnog djelovanja na zdravlje i proizvođače neugodnih mirisa u prostoru. Lako se koristi, čisti ventilacijske sustave, pročišćivače zraka, klimatizacijske uređaje i filtre. Posebno je projektiran za neutraliziranje djelovanja bakterija tipa Legionella pneumophila.

 

Brončanom medaljom nagrađena je inovacija :

 

TELESKOPSKA DVORIŠNA VRATA   autora Edija Benčića iz Pule, rješavaju problem ograničenog prostora potrebnog za rad kliznih dvorišnih vrata jer ova teleskopska dvorišna vrata, kod otvaranja, preklapanjem jedna uz druga, upola smanjuju prostor potreban za normalan rad vrata. Izrađena su od dva dijela koja su međusobno povezana. Glavni naglasak na prijavu patenta odnosi se na način vođenja i prijenosa s vrata na vrata. Takvim načinom vođenja postignut je siguran rad s aspekta sigurnosti od ozljeđivanja dodirom, jer su svi pokretni dijelovi zaštićeni zaštitnim maskama.

 

 

Recimo na kraju da je tijekom tog sajma održana i sjednica upravnog tijela  Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora – IFIA ExCo na kojoj su  usvojene odluke vezane uz pripremu dokumenata za razdoblje  2011. – 2014. godine vezanih uz promjene statuta i osuvremenjivanje rada te organizacije.