IZUZETNO VRIJEDNI REZULTATI ISTARSKIH INOVATORA U TRILJU NA „AGRO-ARCI“

 

U Trilju je  od 08.-10.2015  održan Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. koji se ove godine održavao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta. U tri dana na AGRO ARCI je predstavljeno tristotinjak inovacija, proizvoda i projekata iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije domaćih i inozemnih izlagača, poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, inovatora i udruženja inovatora. Predstavljali su se poljoprivredne mogućnosti i potencijali gotovo 40 gradova i općina partnera sajma, od Ivanić Grada, Bjelovara, Slatine, Virovitice i Karlovca, preko Trogira, Solina, Kaštela, do Mostara,  Za sva tri dana pripremljen je zanimljiv program za sve uzraste, od radionica i predavanja o inovacijama i poduzetništvu za osnovnoškolce i srednjoškolce, do prezentacija i predavanja za poljoprivrednike i poduzetnike. PredstaviIi su  se i fakulteti Sveučilišta u Zagrebu i to Agronomski fakultet, Veterinarski fakultet, Prehrambeno – biotehnički fakultet i Agronomski fakultet.  AGRO ARCA – uistinu jedinstveni sajam koji je na jednom mjestu okupio i proizvođače i inovatore i akademsku zajednicu i omogućio  je međusobno upoznavanje i povezivanje.  U Trilju ove se godine predstavilo oko   300–tinjak proizvoda, inovacija i projekata iz poljoprivrede i prehrambene industrije. Savez udruga inovatora Istarske županije,Društvo inovatora Kanfanar Rovinj i Društvo inovatora Pula predstavili su se s; Univerzalnim  dodatcima   za ljestve i  škalune    autora Modrušan Josipa, Uređajem za višerednu proizvodnju,oblikovanje transport i rezanje ćevapčića , keksa ili pljeskavica    s  automatiziranim upravljanjem autora; Šturman  Klaudia , Postupakom za dobivanje zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici  autorice  Neve Jurman    Helios-gea d.o.o, Postupakom  proizvodnje i dobivanja ružmarinske kiseline (RA) - aktivne tvari u biljnim kompleksima   primjenom  nano  tehnologije LAROSA autori: Mijo Miljak i Dubravka Orlić Bašlin, Šampon za oporavak i rast kose -Durga silver - autorice  Danijele Hlanuda , Obrt za obradu metala „POKRAJAC“ autora Pokrajac Tonija ,  Rosa cosmetics- prirodna anti aging kozmetička linija bazirana na ružmarinskoj  kiselini autora  Mije Miljka i Dubravke Orlić Bašlin .   Sajam se u nedjelju 10.05.2015   zatvorio dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima.  Istarski inovatorI izuzetno dobro su ocijenjeni od strane stručnog žirija a i od strane inozemnih izlagača pa su osvojili dvije zlatne ,dvije srebrne i jednu brončanu medalju te dvije posebne nagrade.

Zlatnu medalju osvojili su;

-autori  Mijo Miljak I Dubravka Orlić Bašlin – s Postupakom  proizvodnje i dobivanja ružmarinske   kiseline (ra) - aktivne tvari u biljnim kompleksima   primjenom  nano  tehnologije LAROSA ,

- autor; Šturman  Klaudio  s Uređajem za višerednu proizvodnju,oblikovanje transport i   rezanje ćevapčića , keksa ili pljeskavica    s  automatiziranim upravljanjem .

Srebrnu medalju osvojili su:

- autorica  Danijela Hlanuda za Šampon za oporavak i rast kose -Durga silver

- autor Modrušan Josip za  Univerzalne  dodatke   za ljestve i  škalune  

Brončanu medalju osvojila je;

- autorica Neva Jurman    HELIOS-GEA d.o.o  s Postupkom za dobivanje zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici    

Posebnu nagradu  za najbolju inovaciju   autorima  Miji Miljku  i Dubravki Orlić Bašlin  dodijelio     je  FIRI- Prvi iranski institut za inovacije iz IRANA za Postupak   proizvodnje i dobivanja   ružmarinske   kiseline (RA) - aktivne tvari u biljnim kompleksima   primjenom  nano   tehnologije LAROSA.

Posebno priznanje ASI-a (Aktivni slovenski inovatorji) dodijeljeno je autorici  Danijeli Hlanuda  za Šampon za oporavak i rast kose -Durga silver .

Na kraju napomenimo da je veliki interes za proizvode obrta „Pokrajac“ iskazalo stanovništvo

Trilja a i šire s kojima je gospodin Pokrajac Toni ugovorio niz poslova. Obzirom na postavljene kontakte vjerujemo da će se sklopiti još novih poslova. I ovo sudjelovanje istarskih inovatora na međunarodnom sajmu potvrdilo je vrijednosti naših inovatora u Istri. Istarski inovatori na AGRO-ARCI    sudjelovali su uz potporu Istarske županije –Upravnog odjela za gospodarstvo.