ISTARSKI  INOVATORI USPJEŠNO PREZENTIRALI INOVACIJE I PROIZVODE NA                     6.MEĐUNARODNOM  SAJMU INOVACIJA, EKO IDEJA, PROIZVODA I TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

  

U dvorani Osnovne škole Biograd na Moru u Biogradu    održan   je od  30. kolovoza do 1. rujna, 6. Međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – Agro Arca-2013. Na sajmu koji okuplja inovatore i proizvođače iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije, u   tri dana na 1000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavilo  se 300-injak inovatora i proizvođača s više od 250 inovacija. Pored izlagača iz Hrvatske, na sajmu su se predstavile i inovacije iz Irana, Švedske, Rusije, Poljske, Mađarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za gospodarstvo Savez udruga inovatora Istarske županije,Društvo inovatora Pula i Društvo inovatora Kanfanar-Rovinj predstavili su se s 9 inovacija i to;

- NOVI UREĐAJ ZA VIŠEREDNU PROIZVODNJU, OBLIKOVANJE , TRANSPORT  I  REZANJE ĆEVAPČIĆA , KEKSA ILI PLJESKAVICA    S  AUTOMATIZIRANIM UPRAVLJANJEM   autora  KLAUDI A ŠTURMAN   IZ Rovinjskog sela 

- PLASTIČNA KUČIĆA ZA ZAŠTITU OD MASLININE MUHE  Autora; ANTON GAŠPIĆ  iz Rovinja         

-PREKLOPNI ZAŠTITNI OKVIR ZA TRAKTORE  AUTORA;  Pekica Marijana iz Vodnjana  

- ANTI DIM SPREY i PRIRODNI OSVJEŽIVAČ KLIMA PLUS '' SVIJET BILJAKA ''d.о.о Vodnjan,  .  

 - MIKROKONTROLERSKI VIŠEKANALNI DIGITALNI   

   TERMOMETAR  autora  SEADA  INAJETOVIĆ  IZ  P U L E    

- PRIKLJUČAK ZA KOŠENJE TRAVE S NOŽEM NA LANCU-  autora   MILANA LJUBIĆA iz  Pule

- JEDNODJELNA GLAVA KOSILICE TRIMERA autora  BLAŽA  ILIĆ A  IZ  FAŽANE     te

- BURŠIĆ MILAN  vlasnik Trgovačkog  obrta ''KOD MILANA'' iz Vodnjana   koji  je prezentirao i omogućio degustaciju  ISTARSKI H  SUHOMESNATIH    PROIZVODA  (ISTARSKI PRŠUT, ZAREBNJAK, PANCETA I ISTARSKE KOBASICE ) .

Sajam su   službeno otvorili pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić i predsjednik IFIA-Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andraš Vedreš, a prisutnima su se obratili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez te župan Karlovačke županije - županije partnera Ivan Vučić.
Među inovacijama predstavljeni su od strojeva do inovativnih procesa uzgoja inovativni proizvodi, suveniri, projekti hrvatskih sveučilišta, inovacije iz područja prehrambeno-prerađivačke industrije poput svjetski nagrađivanog stroja za izradu ćevapčića i keksi Rovinjanina Klaudija Šturmana, mobilne destilerije tvrtke Altpro do inovativnih procesa proizvodnje i uzgoja poput ekološke solane Makaranina Ivana Šimića i novog modela uzgoja lijeske Daruvarčanina Vlade Moulisa. Pored inovacija iz poljoprivrede i prehrambene industrije posjetitelji  su  mogli vidjeti i   hrvatski automobil na solarni pogon zadarskih učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića. 
Tematski je ove godine Agro Arca bila posvećena ruralnom razvoju i zaštiti domaćih proizvoda. O mogućnostima ruralnog razvoja u Hrvatskoj predavanje je  održao osnivač jedne od uspješnijih hrvatskih zadruga „Maslina i vino“, a o važnosti i iskustvu zaštite domaće paške janjetine govorila je Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije. Kako zaštiti domaće proizvode i kako ih promovirati   na stručnoj radionici govorio je  direktor Razvojne agencija Sjever – Dan iz Varaždina Miljenko Ernoić i predsjednik Udruge Poljički soparnik Petar Rodić.   
Zainteresirani su mogli  razgledati sajam, kušati domaće specijalitete i kreativna jela poznatog kuhara Renata Kraljeva, a u večernjim satima uživati u nastupima kulturno-umjetničkih društava i klapa.
Najveći uspjeh sajma inovacija je kada netko od inovatora proda svoju inovaciju. To je na ovogodišnjoj Agro Arci u Biogradu pošlo za rukom istarskom inovatoru Kaludiju Šturmanu, čiji je uređaj za proizvodnju ćevapčića i keksi oduševio lokalne  i zadarske mesare, ali i inozemne prerađivače mesnih proizvoda. Dva uređaja tako će put Zadra, a jedan put Francuske, s čijim kupcima pregovara i o ekskluzivnom uvozu i plasmanu ove inovacije u Francusku.

Značajan  interes posjetilaca  izazvala je  PLASTIČNA KUČIĆA ZA ZAŠTITU OD MASLININE MUHE  Autora; ANTON GAŠPIĆ  iz Rovinja  zbog   problema koje  maslinine muhe  izazivaju u maslinicima.

Sajam je završio u nedjelju 01.09.2013. kada su najuspješnijim inovatorima na posebnoj svečanosti podijeljene nagrade i priznanja a stručni ocjenjivački sud   plaketu ''AGROARCE'' dodijelio je;

- NOVOM UREĐAJ U  ZA VIŠEREDNU PROIZVODNJU, OBLIKOVANJE , TRANSPORT  I  REZANJE ĆEVAPČIĆA , KEKSA ILI PLJESKAVICA    S  AUTOMATIZIRANIM UPRAVLJANJEM   autora  KLAUDIA ŠTURMANA   IZ Rovinjskog sela ,

-PLASTIČNOJ KUČIĆI ZA ZAŠTITU OD MASLININE MUHE  Autora; ANTON GAŠPIĆ  iz Rovinja .   

- BURŠIĆ MILANU  vlasniku Trgovačkog  obrta ''KOD MILANA'' iz Vodnjana   koji  je prezentirao i omogućio degustaciju  ISTARSKI H  SUHOMESNATIH    PROIZVODA  (ISTARSKIPRŠUT, ZAREBNJAK, PANCETA I ISTARSKE KOBASICE ) NOVI UREĐAJ ZA VIŠEREDNU PROIZVODNJU, OBLIKOVANJE, TRANSPORT I REZANJE ĆEVAPČIĆA, KEKSA ILI PLJESKAVICA S AUTOMATIZIRANIM UPRAVLJANJEM autora KLAUDIA ŠTURMANA iz Rovinjskog sela nagrađena je posebnom nagradom zlatnom medaljom s diplomom IFIA-Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora koje je autoru uručio osobno Andraš Vedreš, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora. Interse za kupnju inovacije Blaža Ilića iskazali su značajan broj posjetilaca.
Iako u otežanim uvjetima istarski inovatori ponovo bilježe nove uspješne prezentacije svojih inovacija. Ovog puta i dobre komercijalne uspjehe.