JOŠ JEDNO USPJEŠNO SUDJELOVANJE NA ''ARCA-2013''

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske  i  Hrvatske zajednice tehničke kulture   ,Nacionalne i sveučilišne knjižnice,Hratske gospodarske komore,Međunarodne federacije nacionalnih organizacija  inovatora kao suorganizatora uz visoko pokroviteljstvo prof.dr Ive Josipovića i Ministarstva poduzetništva i obrta,Ministarstva gospodartstva i Ministarstva znanosti,obrazovanja i sporta kao pokrovitelja , u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. listopada otvorena je 11. međunarodna izložba inovacija ARCA 2013' i održavala se do 5. Listopada 2013.. Pokrenuta je s ciljem predstavljanja primjenjivih i korisnih inovacija iz Hrvatske i svijeta, obzirom da promocija inovacija i inovatorstva bitno pridonosi razvoju inovacijske kulture kako u tvrtkama, tako i u društvu općenito. Izložbu je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, naglasivši da su inovativni poduzetnici motor razvoja i predstavljaju  pitanje opstanka te da samo konkurentno i inovativno gospodarstvo može dovesti do društva znanja.  Ministar Maras je naglasio   kako je Ministarstvo poduzetništva i obrta kroz projekt jačanja inovativnog poduzetništva i jačanja poslovne konkurentnosti poduzetnika  ove godine sufinanciralo 128 inovativnih projekata u vrijednosti 78.7 milijuna kuna. Najavio je da će Ministarstvo u narednih šest godina za poticanje poduzetništva izdvojiti oko 1.2 milijardi eura, od toga 240 milijuna eura za istraživanje, razvoj i inovacije. Maras je najavio i donošenje Zakona o inovativnom poduzetništvu do kraja godine.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš,rekao je da o kvaliteti i uspješnosti hrvatskih inovacija pokazuju i uspješne tvrtke poput Tehnixa, HS produkta, Šestan Buscha i drugi čije su inovacije konkurentne na svjetskom tržištu. Bubaš je istaknuo i kako hrvatski inovatori već više od 13 godina čekaju Zakon o inovacijama te kako je vrijeme da se on konačno i donese.  Nazočnima se obratio i predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora Andras Vedres. Predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres u svom je pak govoru istaknuo je kako je osnovni cilj ovakvih izložba prenijeti informacije javnosti o novim inovacijama, kojih Hrvatskoj ne manjka.ARCA -2013 u Zagrebu je okupila i inovatore iz 10 zemalja, uz predstavljanje više od 200 domaćih i svjetskih inovacija, među kojima su i uspješne hrvatske inventivne tvrtke poput Tehnixa, s područja eko industrije, Končara, s energetski naponskim transformatorom s otvorenom jezgrom, Citusa, s interaktivnim multimedijskim kioskom upravljanim pokretom tijela i dr. Tijekom trodnevnog trajanja   ta izložba je bila mjesto za susrete inovatora i poduzetnika, s ciljem poticanja inovacijskih aktivnosti u tvrtkama, ali i ukupnog tehnološkog razvoja.  

   Na ovogodišnjoj ARCI predstavile su se   inovacije iz, Irana, Rusije, Poljske, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine, poseban naglasak stavljen je na mlade inovatore. Solarni automobil, mini mlin za preradu cjelovitih žitarica, automatizirano školsko zvono, elektroničko pomagalo slijepima i energetski samodostatna kuća na vodi samo su neke od inovativnih ideja i izuma koje su na ovogodišnjoj ARCI predstavili mladi inovatori, učenici osnovnih i srednjih škola iz Trviža,Osijeka, Požege, Siska, Ogulina, Karlovca i drugih dijelova Hrvatske. Unatoč godinama, većina ovih inovatora već broji niz domaćih i inozemnih nagrada za svoje izume.

U prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice održana je 4.konferencija s međunarodnim sudjelovanjem''inovacije,intelektualno vlasništvo i nagrađivanje inovatora'' na kojoj je sudjelovalo 5 istarskih inovatora.

 Organizatori sudjelovanja istarskih inovatora bili su Društvo inovatora Pula,Društvo inovatora Kanfanar-Rovinj i Savez udruga inovatora Istarske županije Pula uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.

 Istarski inovatori na ARCA-2013  izložili su na štandu  od 18 m2 svojih 12 najnovijih inovacija   i to;

 - 5 Novih i različitih pomagala za oblačenje čarapa autora Josipa Šterpina iz Pule  

- Nosač mobilnog telefona autora Mira Boljuna

  iz Pule
- Vertikalna eolska električna centrala autora   Franca Žirovnika iz Pule

- Vertikalna eolska električna centrala autora  

   Franca Žirovnika iz Pule

- Baterijski članak na slanu vodu  autora  

  Rahmonaja Nasera iz Vodnjana

- Plastična kučića za zaštitu od maslinine

  muhe autora Antona Gašpića iz Rovinja

- Potpaljivač protuvatre autora Antona

  Gašpića iz Rovinja

 - rad učenika 7 razreda osnovne škole Trviž   

   Hladilica za  vruće napitke

Ocjenjivački sud ''ARCA-2013'' ocjenjivao je sve izloške te nagradio oko 30-tak % inovacija a istarskim inovatorima dodijelio je

 -3 srebrne medalje i to za

- 5 Novih pomagala za oblačenje čarapa  

   autora Josipa Šterpina iz Pule
- Nosač mobilnog telefona autora  Mira Boljuna  iz Pule

 - Vertikalna eolska električna centrala autora Franca Žirovnika iz Pule i                                                                 

- 3 brončane medalje i to za;                                                                             

  - Baterijski članak na slanu vodu  autora Rahmonaja Nasera iz Vodnjana

- Plastična kučića za zaštitu od maslinine muhe autora Antona Gašpića iz Rovinja

- Potpaljivač protuvatre autora Antona Gašpića iz Rovinja

          O kvaliteti istarskih inovacija govori i poseban interes za njih i mišljenje predsjednika IFIA
      
-Svjetske
federacije nacionalnih organizacija inovatora Andraš Vedreš koji je prilikom posjete štanda istarskih inovatora , inovacijama i poželio da se one komercijaliziraju što prije te da se nađu na tržištu diljem svijeta.čestitao našim inovatorima na uspješnim

Poseban interes posjetioci ''ARCE'' iskazali su za baterijski  članak na slanu vodu  autora Rahmonaja Nasera kojemu je ponuđena i  poslovna suradnja s poduzetnikom iz Zagreba.

Ovo sudjelovanje istarskih inovatora na ''ARCA-2013'' samo je  još jedno uspješno sudjelovanje na domaćim i međunarodnim festivalima  rada i znanja na kojim stvaralaštvo istarskih inovatora dolazi do izražaja a u posljednje vrijeme sve se više  te inovacije i komercijaliziraju.