''ARCA 2010''

 USPJEŠAN   NASTUP ISTARSKIH INOVATORA -

                                                   Istarski inovatori ostvarili opet  veliki uspjeh

 

Ovogodišnja ARCA  8. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA,NOVIH PROIZVODA I TEHNOLOGIJA koja se održavala u prostorima   Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu na više od 1500 četvornih metara, bila je središnja i ključna manifestacija inovativnog stvaralaštva na kojoj je predstavljeno više160 izlagača iz zemlje i inozemstva predstavljajući se s preko 220 inovacija  od 30.rujna do 2. listopada  2010.

Otvarajući sajam državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić naglasila je važnost inovatora i inovacija za konkurentnost hrvatskog gospodarstva, te podsjetila kako Ministarstvo gospodarstva kontinuirano potiče razvoj inovatorstva.
'Od 2004. do danas Ministarstvo je inovatorima, fizičkim osobama, malim gospodarskim subjektima i obrtnicima isplatilo ukupno 30 milijuna kuna, kazala je Kraljić.

Na sajmu je predstavljeno niz inovacija od elektromobila, vjetroagregata, sustava za reciklažu komunalnog otpada do vlažnih maramica za čišćenje mobitela, gipsa u spreju i podvodne lampe za noćni ribolov , energetski crijep s korištenjem solarne energije.

 Od 220 inovacija iz Hrvatske i 9 zemalja   Bosne i Hercegovine, Irana, Slovenije, Srbije, Rusije, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Poljske, koje su stvorili pojedinci i timovi stručnjaka. Od ukupnog broja inovacija oko 60% rezultat je domaćeg stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institutima. Oko 15% inovacija bilo je od mladih iz obrazovnog sustava i akademske zajednice što predstavlja ključni resurs i dobar smjer za budući gospodarski razvoj Hrvatske.  

Ovogodišnju ARCU  organiziralo se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, a održana je u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, Hrvatske zajednice tehničke kulture,Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb Inovacijsko poslovnog centra Hrvatske - BICRO, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog instituta za tehnologije – HIT

 Filozofija je organizatora da je stvaranje novog, boljeg i različitog od postojećeg, ključ uspjeha u poslovanju tvrtki i veliki izazov za afirmaciju primjene stečenih znanja i vještina tijekom redovnog, ali i cjeloživotnog obrazovanja.

Generalni sponzor bio je  KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA d.d. iz Zagreba koji je ARCU prepoznao kao kvalitetno izvorište novih ideja i proizvoda, ali respektabilno mjesto za prezentaciju svojih postignuća.

     Ta je izložba ponudila obavijesti i spoznaje što je najnovije u inovacijskim, tehnologijskim i znanstvenim projektima namijenjenim gospodarstvu, malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu. Recimo da je ove godine predstavljeno više od  50 % projekata i inovacija koje se nalaze u visokoj fazi pred komercijalizacije ili čija razina inovativnosti omogućava kvalitetnu komercijalizaciju.

Tijekom 5 dana trajanja izložbe ostvareni su mnogobrojni poslovni kontakti koji bi trebali u najskorije vrijeme rezultirati i konkretnim poslovnim aranžmanima to jest pojavom znatnog broja sadašnjih inovacija kao roba na tržištu.  Istarski inovatori organizirano su sudjelovali s svojim Društvom inovatora Pula i Društvom inovatora Kanfanar-Rovinj sa 14 inovacija koje  su izložili na izložbenom prostoru od 30 m2 .

Među inovacijama koje  su izložili bilo je izuzetno vrijednih izuma, postupaka,zaštićenih obličja a  među kojima su najinteresantniji bili        '' CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM''   BURŠIĆ   SLOBODANA  iz Ližnjana, i

''VLAŽNE MARAMICE ZA ČIŠĆENJE MOBITELA'' - autorice Črnac Marine iz Medulina,

''UREĐAJ ZA IZVOĐENJE VANJSKE KOMPRESIJE PRSIŠTA TIJEKOM KARDIOPULMONALNE REANIMACIJE''autora KOVIĆ IVOR rukovoditelja,  prve pomoći u Pazinu

ANTI DIM SPREY

Mije Miljaka  iz'' SVIJETA BILJAKA ''d.о.о. Vodnjan    

Pored ovih inovacija izložene su bile i slijedeće inovacije

- TEL ESKOPSKA DVORIŠNA VRATA-  Benčić Edija iz Pule

-BOLNIČKI KREVET ZA NEPOKRETNE OSOBE SA UREĐAJEM   ZA PRANJE I NUŽNIKOM  

   autora  SAGADIN JOŽEF ZLATKA iz  ŠTINJANA

- STOLNE SVJETILJKE

   ROBOTSKOG OBLIKA- autora:   ROBERT MATYSIAK iz Pule

- PRIRODNI OSVJEŽIVAČ KLIMA PLUS- '' SVIJET BILJAKA ''d.о.о.

   Vodnjan

-UREĐAJ PROTIV NESANICE  ''RELAX EFECT''-(anti-insomnia) autora MARČELA MARIĆA   i   ZORANA ČERNJE

-TRODJELNI PODIZAČ MREŽE PLIVARICE autora;PITON BLAŽA iz Fažane        

- PREKLOPNI ZAŠTITNI OKVIR ZA TRAKTORE  autora  Pekica Marijana  

   iz   Vodnjana

 - PODEŠAVAJUČI KLJUĆ autora: VELJKOVIĆ  ALEKSANDAR iz Zadra

- ODSIS ZAHODSKE ŠKOLJKE  autor: MILANA  ŠIMIĆA iz Pule

 

 Zajedničko izlaganje inovacija na ARCA-2010 organizirao je Savez udruga inovatora Istarske županije- Pula a pod pokroviteljstvom Istarske županije   i njenog Upravnog odjela za  gospodarstvo.

Prigodnom svečanošću proglašeni su najbolji inovatori na 8. međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda ARCA 2010. 

Ocjenjivački sud prosudio je i nagradio istarske inovatore s

 -DVIJE     ZLATNE PLAKETE  

1.   '' CRIJEP ZA ZAGRIJAVANJE VODE SUNČEVOM

         ENERGIJOM''  BURŠIĆ   SLOBODANA  iz  LIŽNJANA

    

2. UREĐAJ ZA IZVOĐENJE VANJSKE

    KOMPRESIJE PRSIŠTA  TIJEKOM

    KARDIOPULMONALNE

     REANIMACIJE  autora KOVIĆ IVOR    

    rukovoditelja prve pomoći u Pazinu

-ČETIRI SREBRNE PLAKETE

1. ANTI DIM SPREY   Mije Miljaka  iz'' SVIJETA BILJAKA ''d.о.о. Vodnjan    

2. TELESKOPSKA DVORIŠNA VRATA-  Benčić Edija iz Pule

3. VLAŽNE MARAMICE ZA ČIŠĆENJE MOBITELA - autorice Črnac Marine iz Medulina

4. UREĐAJ PROTIV NESANICE  ''RELAX EFECT''-(anti-insomnia) autora MARČELA MARIĆA   i  

   ZORANA ČERNJE

ČETIRI BRONČANE PLAKETE

1. PREKLOPNI ZAŠTITNI OKVIR ZA TRAKTORE  autora  Pekica Marijana iz   Vodnjana

2.BOLNIČKI KREVET ZA NEPOKRETNE OSOBE SA UREĐAJEM   ZA PRANJE I NUŽNIKOM  

    autora  SAGADIN JOŽEF ZLATKA iz  ŠTINJANA

3. STOLNE SVJETILJKE ROBOTSKOG OBLIKA- autora:   ROBERT MATYSIAK iz Pule

4. TRODJELNI PODIZAČ MREŽE PLIVARICE autora; PITON    BLAŽA iz Fažane

 

                                 Predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora Andras Vedres posjetio je  štand istarskih inovatora i čestitao inovatorima na izuzetnoj prezentaciji inovacija iz Istre. 


 

 Za vrijeme održavanja ''ARCE'' u Hotelu Internacional u Zagrebu održavala se i Prva konferencija s međunarodnim sudjelovanjem'' inovacijama do konkurentnosti''  Tijekom  dva  dana  43    istaknuta   znanstvenika ,   stručnjak a   i   javnih  i   političkih  djelatnik a   iznijelo   je u predavanjima   svoja   viđenja,  iskustva  kao  i   razmišljanja   o   tome   kako  pojačat i  unaprijediti   povezanost  znanosti  i  gospodarstva a na kojoj je pored 43 izlagača poseban referat imao i dr.sc Branimira Ružojćića  iz Pule ''Primjeri dobre prakse''.

   Predloženo  je   i  nekoliko   modela  financijske   uvjetovanosti  u  planiranju   i   provedbi  projekata  koji   bi   trebali   biti   komercijalno   opravdani.  Istaknuta   je   zajednička   ocjena   da   je   u  gospodarstvu  premalo   tvrtki  poput   KONČAR  –   Elek troindustrije,   ERICSSON   NIKOLA   TESLA,   Holdinga Đure   Đakovića,  Podravke,  Tehnixa   i  drugih,   koje  u  svojim   poslovnim   planovima   vlastiti   razvoj   temelje   na   poticanju   i  primjeni   rezultata   znanja   svojih  stručnjaka  u  razvojno   istraživačkim  dijelovima   tvrtke  i  njihove   rezultate   ugrađuju  u  svoje   proizvode   s  kojima  su   izuzetno   uspješni  na   domaćem  i  međunarodnom   tržištu.   Tijekom   dvodnevne   konferencije  predavanja  je  s  posebnom  pozornošću  pratilo     oko 80-tak  sudionika . U   prijedlogu  Zaključak a   i  poruka  Konferencije   istaknuta   je   neophodnost   širenja   i   povećavanja  broja  inovativnih   tvrtki i   kao   i  niz prijedloga   i   modela  kako   kvalitetnije   i  produktivnije   povezat i  znanosti  i  gospodarstvo,  te   unaprijediti   organizirani   sustav   inovatorstva u  Hrvatskoj.

Prema riječima izlagatelja ovogodišnja je izložba poslovno bila  dobra. Najveći broj njih izrazio je zadovoljstvo nastupom i ocijenilo korisnim sudjelovanje te s ponosom ističu ARCA će i dalje biti jedna od najznačajnijih točaka daljeg razvoja filozofije sajma kojoj je temeljno polazište stvaranje uvjeta za susret gospodarstvenika i primijenjenog znanja. Za razliku od prijašnjih godina možemo biti zadovoljni  i s brojem posjetilaca koji je ove godine bio iznimno dobar.