VELIK INTERES ZA ISTARSKE IZUME


NA „ARCA“-2016 U ZAGREBU

- SINIŠA BROĐANAC IZ ŠTINJANA NAGRAĐEN ZLATNOM MEDALJOM

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održavala se od 20.-22. listopada    14. Međunarodna izložba inovacija ARCA- 2016.  Na njoj je predstavljeno 180 inovacija inovatora pojedinaca i istraživačkih i razvojnih timova organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske. Izložba se održavala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA), Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, a poseban partner izložbeje bila je  Kineska asocijacija inovatora CAI, jedna od najbrojnijih svjetskih organizacija inovatora. Organizator je bila Udruga inovatora Hrvatske.
Domaće inovacije predstavljala su udruženja inovatora iz cijele Hrvatske, poznate inovativne tvrtke, a zanimljivost ovogodišnje izložbe jest i velik broj inovacija nastalih na fakultetima – izlagalo je   čak 10 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Inovacije koje su bile predstavljene već su i prijavljene kao izumi Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo  ili su u postupku patentiranja, a primjenu nalaze u različitim područjima, od industrije do svakodnevne uporabe.

       

                

 

                                      

  Među izlagačima je ove godine bilo  njih devet iz Istarske županije.

 Izložili su  izabrane inovacije;


             
1.
Uređaj za detekciju i dojavu pada  motocikla i lokacije vozača  autora  

    Brođanac Siniše iz Štinjana

2. Dojavljivač kopčanja zaštitne   kacige  auora Zorana Mitanovski iz Pule 

3. Multifunkcionalni prenosni energetski uređaj  autora:Zorana  Černje iz Kanfanara   

4. Dodatno pomično avionsko krilo za krači uzlet aviona pokretanih propelerom 

    autora Mirka Oplanića iz Tinjana

5. Rehabilitacijski uložak za doziranje  opterećenja  autorice Ivane Palčić iz Umaga     

6. Uređaj za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku  autorice Romine Petaros iz Pule   

7.  Ublaživač krmenog vala broda katamarana autora  Blaža Pitona iz Fažane

8. Uređaj za usitnjavanje leda  autora Marina Poropata iz Rovinja

9. Perač valjaka za bojanje  autora Dragana  Posedela iz Umaga                           

  U okviru izložbe održali su se i popratni program namijenjen poduzetnicima i inovatorima, ali i djeci i mladima. Tako je Forum 'Inovacije-pokretač razvoja' pokušao odgovoriti na pitanja gdje smo i kamo stremimo u razvoju inovativnog poduzetništva. Poseban doprinos Forumu dala je i naša puljanka sa Sveučilišta „Juraj Dobrila“ Doc.dr..sc.Violeta Šugar obradivši temu“inovativno poduzetništvo u Hrvatskoj-predstavljanjem projekta istraživanja poticajne klime u razvoju inovativnog poduzetništva u RH ,  a Dan inovativnih ideja  omogućio je da se upoznaju  mladi inovatori s institucionalnim potporama i zanimljivim inovativnim idejama njihovih vršnjaka  U     zadnjem danu izložbe školarci su i sami mogli postati inovatori na radionicama pod nazivom 'Inovacije kroz zabavu'.

 Inovacije na „ARCA“-2016 ocjenjivao je ocjenjivački sud od 14 članova među kojima je bio i predsjednik Društva inovatora Kanfanar-Rovinj Marčelo Marić . Nagradili su istarske inovatore sa 1 zlatnom medaljom, 4 srebrne medalje i 1 brončanom medaljom i to:

 Zlatnom medaljom

 

 

Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozačaautora   Brođanac

 Siniše iz Štinjana  

-Srebrnom medaljom

 -Rehabilitacijski uložak za doziranje  opterećenja noge “  autorice Ivane Palčić iz Umaga    

 

            

-
Uređaj za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku  autorice Romine Petaros iz Pule   

 - Multifunkcionalni prenosni energetski uređaj  autora:Zorana  Černje iz Kanfanara
 - Dodatno pomično avionsko krilo za krači uzlet aviona pokretanih propelerom 

    autora Mirka Oplanića iz Tinjana

Brončanom medaljom

-Ublaživač krmenog vala broda katamarana autora  Blaža Pitona iz Fažaneopraćenost ovogodišnje ARCE od strane sredstava javnog priopćavanja a posebno televizijskih kuća bila

Izuzetno dobra. Ekipa Dobro jutro Hrvatska  svratila je  neposredno prije otvaranja „ ARCE „ na štand istarskih inovatora i provjerila kako radi uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača kojeg je na izložbi predstavio Siniša Brođanac iz Saveza udruga inovatora Istarske županije  dok je izloženim inovacijama govorio voditelj zastupničkog tima istarskih inovatora Leo Pincan. To predstavljanje inovacija istarskih inovatora značajno je doprinijelo interesu za naše izložene inovacije.

 

Ovo sudjelovanje istarskih inovatora na ''ARCA-2016'' samo je  još jedno  značajno sudjelovanje na domaćim i međunarodnim festivalima  rada i znanja na kojim stvaralaštvo istarskih inovatora dolazi do izražaja. 

Istarski inovatori sudjelovali su uz materijalnu potporu Istarske županije - Upravnog odjela za gospodarstvo . Organizatori  ovog     sudjelovanja na „ARCI“ bili su Savez udruga inovatora Istarske županije , Društvo inovatora Kanfanar Rovinj i Društvo inovatora Pula

                

 

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/sinisa-brodjanac-iz-stinjana-nagradjen-zlatnom-medaljom-535142

 

http://www.regionalexpress.hr/site/more/puljaninu-sinii-broancu-zlato-za-inovaciju-na-arci-2016