ZNAČAJAN INTERES ZA INOVACIJE ISTARSKIH INOVATORA U BARBANU

 

 

Od 18 i 19. rujna 2015. u Barbanu  se održao 7. Barbanski obrtnički sajam. I ove godine   pozvani su obrtnici , poduzetnici i inovatori koji imaju proizvode za prezentaciju na sajmu, da izlažu na sajmu u Barbanu. Organizator tog sajma bila je Općina Barban, BEPO – Udruga poduzetnika Općine Barban i Turistička zajednica Općine Barban. Tema 7.BOS-a je: PODUZETNIŠTVO ŽENA.   ali su bili dobrodošli i svi mali i srednji poduzetnici naše županije. Pokrovitelji su bili Istarska županija, Obrtnička komora Istarske županije, HGK – Županijska komora Pula. Na svečanom otvaranju pomoćnica ministra  u  Ministarstvu poduzetništva i obrta  Nadica Žužak istaknula je;

„Ovakve su manifestacije mjesto gdje obrtnici i poduzetnici mogu sklapati poslove, zato  Ministarstvo i ima program kojim potiče obrtnike da sudjeluju na takvim priredbama, poručila je Žužak, u društvu načelnika Barbana Denisa Kontošića, predstavnika HGK Županijske komore Pula Damira Sirotića, predsjednika obrtničke komore Istarske županije Marija Paliske i pročelnice županijskog odjela za gospodarstvo Lorene Brgić.

Pod šatorom na placi, 26 je izlagača izložilo pleteninu, mesne proizvode, stolariju, bravariju, biljne prehrambene i kozmetičke preparate, suvenire i inovacije, pa i programe svojih usluga,    

Savez udruga inovatora istarske županije, Društvo inovatora Kanfanar Rovinj, Društvo inovatora Pula izložili su 11 inovacija koje su komercijalizirane i nude se već kao proizvodi.

Izloženi su ;

Višenamjenski i ormarić s ladicama autorice Ivane Kleva iz Barbana

Terapeutski stolac ili stolac za radni stol autora Jordana Banko iz Pule

Tester akumulatora autora Jordana Banko iz Pule

Uređaj protiv nesanice autora Marčela Marića i Zorana Črnje iz Kanfanara

Uređaj za odvikavanje od pušenja  autora Marčela Marića i Zorana Črnje iz Kanfanara

Univerzalni dodatci   za ljestve i škalune autora  Modrušana Josipa iz Štinjana

Naprava za bušenje polutki kolača „breskvice“ autora  Modrušana Josipa iz Štinjana

Naprava za rezanje tijesta  polutki za breskvice autora  Modrušana Josipa iz Štinjana

Naprava za razbijanja kore oraha autora  Modrušana Josipa iz Štinjana

Naprava za sigurno hodanje po snijegu i ledu autora  Modrušana Josipa iz Štinjana

Set ukrasnih predmeta-modni dodatci-fuži autorice Morene Sinčić iz Pule

                   

 

U vrijeme  održavanja sajma posjetioci su iskazali veliki interes za inovacije istarskih inovatora pa su imali i komercijalni uspjeh prodajom izloženih proizvoda. I ovo izlaganje pokazalo je da se  postižu dobri rezultati kad se bilo koja inovacija komercijalizira.

Koordinaciju ovog izlaganja u Barbanu provodio je Marčelo Marić predsjednik društva inovatora Kanfanar Rovinj.