VELIK USPJEH ISTARSKIH INOVATORA NA „AGRO-ARCA“ U BIOGRADU NA MORU

    - Posebnu „Nagradu  AGRO-ARCA“ dobili su  Bernard  Čupić i Mijo Miljak

 

Savez udruga inovatora Istarske županije sukladno mjeri 7.  iz mjera za poticanje gospodarstva Istarske županije za 2014,  organizirao je  šest istarskih inovatora   koji su  sudjelovali  na  7.međunarodnom   sajmu inovacija u području poljoprivrede,prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji u Biograd na Moru gdje su se predstaviti na Agro -Arci,   Jedini je to sajam u regiji specijaliziran za predstavljanje inovacija iz ovih važnih gospodarskih grana, a okuplja sve segmente gospodarstva, od malih i srednjih proizvođača do akademske zajednice te nacionalnih i lokalnih institucija s ciljem razmjene ideja i uspostave suradnje.
 Organizator sajma bila  je  Udruge inovatora Hrvatske, a održavao se od 9. do 11. svibnja. Na ovom  se jedinstvenom poljoprivrednom sajmu predstavilo  više od 400 inovacija, novih proizvoda, ideja i
        
tehnologija iz Hrvatske i drugih desetak zemalja, od susjednih BiH i Slovenije do Poljske, Mađarske, Švedske, Rusije, Iraka, Katara, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Sirije te Irana koji je zemlja partner ovogodišnje Agro Arce. Općina partner ove je godine bila  Vižinada, koja   se predstavila  sa svim proizvodima s njihovog područja.
 Inovator Josip Modrušan iz Štinjana na sajmu se predstavio sa svojom  napravu za bušenje polutki kolača breskvice, Damir Lukež i Vladimir Antolović iz Tinjana  izložili su stalak za rezanje kobasica i kosnica, Morena Sinčić iz Pule predstavila se s setom  zanimljivih suvenira i modnih dodataka - istarski fuži. Svoju inovaciju, novi automatizirani uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica   predstavio je   Klaudio Šturman iz Rovinjskog sela, a uređaj za sustav kliničke aromaterapije  Mijo Miljak i Bernard Čupić iz „Svijeta biljaka“ Vodnjan.  Mijo Miljak na sajmu je predstavio i svoje, ove godine višestruko nagrađivane u Ženevi i u Iranu  Fitoaromine - osvježivače i dezodoranse.
   Pored prodajno-izložbenog dijela sajma, za izlagače i posjetitelje su održana stručna predavanja i radionice na kojima  se govorilo o zaštiti intelektualnog vlasništva, zadrugarstvu u maslinarstvu i uljarstvu,  te značaju svjetske halal industrije i izvoznom potencijalu domaćih proizvođača, a trima izlagačima koji zadovolje uvjete, bit će dodijeljen i Certifikat halal kvalitete u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete kao poticaj i pomoć za izvoz na bliskoistočno tržište. Pokrovitelji ovogodišnje Agro Arce su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Zadarska županija i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar suorganizatori su događanja, dok je Karlovačka županija bila županija partner. Gradovi Benkovac, Slatina i Ivanić Grad su gradovi partneri, a Centar za certificiranje halal kvalitete i Savjetodavna služba suradničke institucije. Ovogodišnja zemlja partner je bila Islamska Republika Iran.

Pored velikog interesa za inovacije istarskih inovatora značajan interes pokazao je i stručni ocjenjivački sud pa je istarske inovatore nagradio značajnim nagradama;

- Posebna''Nagrada  AGRO-ARCA“ dodijeljena je Bernardu Čupiću i Miji Miljku iz „Svijeta biljaka“      Vodnjan za    „uređaj za sustav kliničke aromaterapije 

-zlatna medalja za kreativnost  dodijeljena je  Damiru Lukežu  i Vladimiru  Antoloviću iz Tinjana za    „stalak za rezanje kobasica i kosnica,“     

- srebrne medalje za kreativnost  dodijeljene su Moreni Sinčić iz Pule  za  „set zanimljivih suvenira i  modnih dodataka - istarski fuži., te Josipu Modrušanu iz Štinjana za   „napravu za bušenje polutki  kolača breskvice“.  Plaketu Agro-Arca dobio je Klaudio Šturman iz Rovinjskog sela za automatizirani stroj za proizvodnju čevapćića,pljeskavica i domaćih keksa. 

Prilikom posjete  štanda istarskih inovatora  Iranski ambasador posebno se zainteresirao  za njemu jako zanimljiv proizvod  "aquasept koncentrat za dezinfekciju pitke vode“-autora Mije Miljka iz Svijeta biljaka –Vodnjan, koji se može koristiti kao dio vojnog paketa (SDO) te za sanitarne i bolničke službe. Tom prilikom Mijo Miljak uručio mu je uzorke s ciljem  plasmana  u Iranu.

Ovo sudjelovanje istarskih inovatora još jednom je potvrdilo s koliko žara i ljubavi istarski inovatori stvaraju nove inovacije i proizvode s kojima oni nagrađuju tržište i olakšavaju drugima rad.