ISTARSKI INOVATORI NA BOAT FAIRU PRIKAZALI SU  ZNAČAJNE I INTERESANTNE IZUME

 

Od  12.-14.10.2016  u Marini Veruda održavao se  trodnevni Pula Boat Fair,                7. međunarodni sajam proizvođača i distributera brodske opreme i brodova. Pod velikim šatorom više od stotinu je izlagača, domaćih i stranih, uglavnom proizvođača opreme, uz mnogo elektronike i nešto nautike.  Organizatori iz Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore u Puli i izvršni organizator Motortech Consulting u ime Strukovne grupe proizvođača brodske opreme najavili su  ga kao najbolji sajam do sada. Stigla je jaka delegacija iz Srbije: iz Vojvodine, Beograda, Šapca, Valjeva i Sremske Mitrovice došlo je 20-ak gospodarstvenika, a tu su i tvrtke iz Italije, Slovenije pa i Nizozemske i Velike Britanije te prvi put na pulskom sajmu i jedna turska tvrtka, Elkon, proizvođač rasklopa za velike brodove. Na posebnom štandu izlagala je i Zajednica tehničke kulture istarske županije-Pula, a na tom štandu istarski inovatori predstavili su dva izuma i to ;

- Multifunkcionalni prenosni  energetski uređaj  autora Zorana Černje iz Društva inovatora Kanfanar -Rovinj, 

- Ublaživač krmenog vala broda katamarana autora  Blaža Pitona iz Fažane člana Društva

inovatora Pula.
 

Izlagače i posjetitelje na svečanom otvaranju pozdravili su u ime organizatora Jasna Jaklin Majetić i Livio Bolković, a u ime pokrovitelja dožupanica Viviana Benussi i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Izložene inovacije izazvale  su interes posjetilaca a posebno poslovnih ljudi izvan Hrvatske. 

 

Pažnju posjetitelja tradicionalno privlačio je štand pulskg inovatora dr.Branimira Ružojčića i vlasnika  tvrtke Tema, koja se bavi proizvodnjom električnih motora s permanentnim magnetima.   Na Pula Boat Fair uvijek dolaze s novitetima. Ove godine je to motor za podmornice do 200 metara. Riječ je o najnovijoj generaciji motora. Novost je i hibridni motor koji  su izložili na sajmu. Riječ je o konceptu hibridnog pogona za plovila koji su već počeli nuditi na tržište,a  jedan je već prodan na talijanskom tržištu.

                         

Na
7.BOAT FAIR-u  svoje inovacije izložili su i inovatori Rijeke koje su također izazvale interes poslovnih ljudi  pa s pravom mogu očekivati i komercijalni uspjeh.

Na kraju moramo naglasiti izuzetno dobro praćenje događaja od strane sredstava javnog priopćavanja a posebno svih domaćih televizijskih kuća i lokalnih glasila. Naglasiti treba da su posjetioci pokazali značajan interes za izložene inovacije.