HRVATSKI INOVATORI NA 41. MEĐUNARODNOM SALONU

IZUMA,TEHNOLOGIJA I NOVIH PROIZVODA

U ŽENEVI –  od 10.-14 travnja 2013.

 DINKU HRKAČU IZ ŠTINJANA ZLATNA MEDALJA ZA  BRODSKU KUKU S NAPRAVOM ZA PROVLAČENJE KONOPA

 

Savez udruga inovatora uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije ove godine sudjelovao je na 41. međunarodnom salonu inovacija u Ženevi.

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizatori su ovogodišnjeg 19. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na 41. međunarodnom salonu inovacija u Ženevi – 10. do 14. travnja 2013. Ženevski salon inovacija najprestižniji je godišnji skup inovatora iz cijelog svijeta.

I na ovogodišnjem salonu  bilo  je više od 60 000 posjetitelja među kojima su, već tradicionalno najveći broj poslovnih posjetitelja njih više od 60%.

Salon se održavao na osam i pol tisuća četvornih metara, a sudjelovati će inovatori iz pedesetak država, koje su predstaviti više od tisuću inovacija inovatora sa svih kontinenata. Na izložbi već tradicionalno sudjeluju  i 20 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo (Patentnih ureda). Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je   međunarodni ocjenjivački sud kojeg čine više od 75 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske.

Nastup hrvatskih inovatora i inovacija potpomognut je od strane Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatske banke za obnovu i razvitak i HAMAG - INVEST - Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije.
Udruga inovatora Hrvatske izabrala je i predstavila  15 inovacija među kojima  je i bila i novacija
Dinka Hrkača iz Saveza udruga inovatora Istarskie županije iz Pule.  Svojom izvrsnom inovacijom ''brodska kuka s napravom za provlačenje konopa''oduševio je brojne posjetitelje salona inovacija, pa mu je Međunarodni ocjenjivački sud dodijelio Zlatnu medalju.

Tehnički problem koji se rješava ovim izumom je kako prilikom pristajanja brodice ili jahte  na plutaču, priveznu obalu, neko već privezano plovilo ili prilikom ulaska plovila u prevodnice, a postoji potreba da se jedan kraj priveznog konopa provuče kroz obruč, kariku, prsten plutače, škopac, bitvu na dragom plovilu, oko nekog cijevnog nosača, stupića od ograde, za prihvatne sajle u prevodnici ili slično, te da ga se vrati na plovilo i veže na bitvu. 

Brodska kuka s napravom za provlačenje konopa kroz prsten, naročito kroz prsten ili škopac na plutači , priveznoj obali, kroz bitvu na nekom brodu ili molu, ili oko neke cijevi, nosača, brodske ograde i sl., obuhvaća klatno  koje potisnuto prstenom plutače prema viljušci rotira oko profilne osovine  koja je time osigurana od ispadanja iz ležišta . Istovremeno druga profilna osovina slobodno izlazi iz ležišta  i otvara put prstenu plutače  da uđe u viljušku . Po ulasku u viljušku  težina priveznog konopa  vraća klatno  u početni položaj gdje su obje profilne osovine  u ležištima . Pri povlačenju držalice prsten plutače potiskuje klatno  prema van i klatno rotira oko profilne osovine  i za sobom povlači prsten za prihvat priveznog konopa kroz koji je provučen privezni konop  kojega treba još samo zavezati na bitvu. Brodska kuka s napravom za provlačenje konopa je razvijena u potpunosti  i izrađena je prva  serija proizvoda za tržište.

Ove godine izložbu i štand hrvatskih inovatora posjetio je i veleposlanik RH u Švicarskoj  gospodin Aleksandar Heina sa suprugom. Razgledavši  hrvatske inovacije izrazio je zadovoljstvo viđenim, te je pohvalio napore Udruge inovatora Hrvatske i inovatora nazočnih na salonu na uloženom trudu za što kvalitetnijom prezentacijom i visokom razinom inovativnosti i kreativnosti u osmišljavanju , uvjeren je budućim proizvodima na tržištu ne samo Hrvatske već punošire.   U višesatnom druženju  s inovatorima na izložbenom prostoru Udruge inovatora Hrvatske, veleposlanik  ih je izvijestio o gospodarskim prilikama u Švicarskoj te o mogućim poslovnim iskoracima naših inovatora na tržištu Švicarske.

Bio je to još jedan izuzetan nastup Istarskog inovatora na međunarodnim izložbama, posebno na izložbama u ženevi  gdje istarski inovatori sudjeluju kontinuirano od 1995. godine i stalno osvajaju najsjajnija odličja.