ISTARSKI INOVATORI NA ''INVENTUM - 2010''

U ILOKU OD 28.-30.05.2010

Sudjelovanje istarskih inovatora pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za gospodarstvo

Istarske županije

U organizaciji Udruge inovatora „Tesla“  iz Iloka od 28. do 30. svibnja 2010.godine,održan je tradicionalni 4.međunarodni sajam inovacija i gospodarstva INVENTUM 2010. Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i supokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva  na više od 500 četvornih metara uređenog prostora a predstavljeno je 90 inovacija i novih proizvoda 105 autora. Ove su godine sudjelovali izlagači iz deset hrvatskih županija kao i izlagači iz Republike Srbije, a prikazano je i desetak inovacija iz Rusije, Irana i Bugarske koje su bile predstavljene na nedavnoj AGRO ARCI u Slatini.

U ime Udruge inovatora Hrvatske i predsjednika dr. sc. Stjepan Cara prisutnima se prilikom svečanosti otvaranja sajma obratio gospodin Marčelo Marić, predsjednik Nadzornog odbora Udruge inovatora Hrvatske. Naglasio je da je Udruga inovatora Hrvatske od samog početka prepoznala značaj organiziranja sajma INVENTUM u Iloku i u okviru svojih kadrovskih i materijalnih mogućnosti potpomagala organiziranje sajma. Zadovoljan je činjenicom da su se u Iloku predstavile udružene članice Udruge inovatoraHrvatske i na taj način pokazale da podržavaju INVENTUM i da mu se redovito vraćaju.

Savez udruga inovatora Istarske županije s svojim društvima inovatora iz Pule i Kanfanar-Rovinja izlagao je na  12 m2 izložbenog prostora i izložio je 8 inovacija i novih proizvoda  i to;

Uređaj protiv nesanice  autora Marčela Marića i Zorana Črnje iz Kanfanara

Kolica –dizaličar autora Ilić Blaža iz Fažane.

Uređaj za dizanje mreža naročito stajačica i

Uređaj za sastavljanje i opremanje mreža autora Piton Blaža iz Fažane

Protuklizni uređaj za gume Đorđević Saše iz Pule, 

Mirisne granule za usisivače autora Špelić Darka iz Pule

Plovilo izrađeno od polikarbonatnog kompozita autora Milana Šimića iz Pule

Elektromotor sa smaknutim permanentim magnetima u vanjskom rotoru i magnetskim klinovima u statorskom  utoru autora Branimira Ružojčića iz Pule.                                              

                 

     Tijekom sajma održano je nekoliko tematskih radionica, a prvi dan sajma obilježio je Forum na temu: „Inovacije i poduzetništvo“ održan u organizaciji Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. i Udruge inovatora Tesla iz Iloka.

 Predstavila se i Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA d.o.o i prikazala svoju koncepciju poticaja i pomoći inovatorima u njihovoj županiji. Antonija Mršić, viša suradnica za projekte EU pri Poslovno inovacijskom centru Hrvatske BICRO prikazala je usluge koje BICRO pruža za potporu inovacija i transfer tehnologije. Forumu je prisustvovala 40-tak inovatora, poduzetnika, predstavnika udruga.

 Zaključak je Foruma i svih sudionika da zajedno pridonesu stvaranju boljih uvjeta za razvoj inovatorstva i poduzetništva, kao i da potaknu djelotvorniju suradnju inovatora, poduzetnika i institucija.

Sva događanja na sajmu i samu organizaciju sajma pratili su medijski pokrovitelji radio Ilok, Iločki Vjesnik, Radio Vukovar i Vinkovačka televizija.

Na svečanosti prigodnog zatvaranja 4.međunarodnog sajma   inovacija i gospodarstva najuspješnijim izlagateljima stručni ocjenjivački sud dodijelio je  prigodne medalje a među dobitnicima medalja  ''INVENTUM -2010'' su i istarski izlagači

Zlatne medalje dodijeljene su:

-Uređaju protiv nesanice  autora Marčela Marića i Zorana Črnje iz Kanfanara

   

  -Protukliznom uređaju za gume autora    Đorđević Saše iz Pule

 

Srebrne medalje dodijeljene su:

- Mirisnim granulama za usisivače autora Špelić Darka iz Pule

- Uređaju za sastavljanje i opremanje mreža autora Piton Blaža iz Fažane


    Na kraju moramo istaći da su iako slabijoj posječenosti izložbe od strane poslovnih ljudi Iloka i okolice istarski inovatori imali  lijep posjet i veliku zainteresiranost za izložene eksponate. Bio je to još jedan od uspješnih nastupa istarskih inovatora kojim su Istarski inovatori još jednom  dali i svoj doprinos za razvijanje sajamske aktivnosti na najistočnijem djelu Hrvatske. I ovo sudjelovanje na 4 međunarodnom sajmu inovacija i gospodarstva u Iloku bilo je   pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.