ISTARSKI INOVATORI BILJEŽE NOVE USPJEHE NA IZLOŽBI INOVACIJA ''INVENTUM'' U ILOKU

 

Udruga inovatora Tesla-Ilok u suorganizaciji sa Udrugom inovatora Hrvatske, te potporom grada Iloka,a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH , već tradicionalno organizira sajamsko-izložbenu manifestaciju INVENTUM  2012.

  6. sajam inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih održan je u Iloku, od 18. do 20. svibnja 2012.   U petak 18. svibnja u 11,00 sati svečano je  otvorena najveće sajamske manifestaciji ovakve vrste u toj županiji, ali i ovom dijelu Hrvatske pa i šire regije, Ove godine sajam je imao   značajne potpore sponzora  od HBOR-a , Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) , Hrvatske gospodarske komore (HGK) , te drugih subjekata. Inventum svojim doprinosom za inovacije , gospodarstvo i tehničkim stvaralaštvom svojim ostvarenjem i tradicijom , drži poziciju na kalendarima brojnih izlagača.Tako su na  sajmu Inventum 2012.  izlagali inovatori, razne zadruge, mladi tehničari, gospodarstvenici svih profila i djelatnosti od industrije, poljoprivrede, turizma i svih ostalih resora koji svojim radom i proizvodima pospješuju razvoj ne samo hrvatskog gospodarstva već i šire regije . Na 1200 m2 izložbenog prostora, sajamska priredba dala je  prikaz najnovijih inovacija, roba i usluga, koje se primjenjuju ili čekaju komercijalizaciju u raznim granama gospodarstva, u skladu s održivim razvojem, tradicionalnim iskustvima te primjenom vrhunske tehnologije s naglaskom na zaštitu okoline.   Na ovogodišnjem sajmu  sudjelovalo je, i to  160 autora , sa preko 200 radova iz 7 županija te 5 stranih  zemalja. Održano je  niz događanja, razna predavanja i radione  koje su zasigurno   bile bit interesa za izlagače kao i posjetitelje svih uzrasta. 

U ime Udruge inovatora Hrvatske i predsjednika dr. sc. Stjepan Cara prisutnima se prilikom svečanosti otvaranja sajma obratio gospodin Vojislav Raušević,  glavni tajnik  Udruge inovatora Hrvatske. Naglasio je da je Udruga inovatora Hrvatske od samog početka prepoznala značaj organiziranja sajma INVENTUM u Iloku i u okviru svojih kadrovskih i materijalnih mogućnosti potpomagala organiziranje sajma. Zadovoljan je činjenicom da su se u Iloku predstavile i udružene članice Udruge inovatora Hrvatske i na taj način pokazale da podržavaju INVENTUM i da mu se redovito vraćaju. Sajam je otvorio uz prigodni govor gradonačelnik  Iloka  Miroslav Janjić.

Istarski inovatori izložili su ;

-KOLICA ZA PREVOŽENJE I DIZANJE TERETA    autora Blaža   Ilića  iz  Fažane, 

  Kolica za prijevoz i dizanje tereta predstavljaju posebnu konstrukciju koja je izrađena od čelika, a koja ima dvije vertikalne vodilice po kojima klize viljuške za dizanje tereta.Donji dio ima također dvije viljuške sa 4 mala kotača i dvavelika pneumatska kotača. Ima dvije ručke za vožnju i mehanizam za podizanje, dupli prijenos na sajlu i vitlo za navijanje sajle sa ručkom i osiguračem protiv otpuštanja. Može se koristiti u kućanstvima, trgovinama, skladištima, tvornicama i na mnogim drugim mjestima.

- NAPRAVU ZA STAVLJANJE KAPI U OČI  autora Sergia  Budicina iz Pule             

Ovaj izum spada u oblast medicinskih pomagala koja služe za pomoć pri kapanju kapi u oči. Tehnički problemi koji se rješava ovom izumom je kako kod kapanja u oči , spriječiti kontakt kapaljke i trepavice, namjestiti kapaljku točno iznad sredine zjenice, otkloniti nužnost viziranja i omogućiti lagano, brzo i precizno namještanje naprave koja rješava ove tehničke probleme.

 

-THE BLUE DOLPHIN MEDIJSKA TERAPIJA  autorice  Maje Ploh iz Medulina  The Blue Dolphin medijska terapija je proizvod nastao nakon višegodišnjeg istraživanja utjecaja vrste ribica i akvarijskog osvjetljenja na psihofizičko stanje ljudi koji obitavaju u prostoru u kojem se nalazi akvarij. Obzirom na tempo suvremenog načina života, daje se nametnuti kako je veoma složena i skupa briga za sam akvarij pa sam time razvila terapijsku računalnu simulaciju koja obuhvaća 12-minutno promatranje akvarija u kojemu se odvija prirodno kretanje ribica te se mijenja boja svjetlosne podloge uz pratnju meditativne glazbe.

 Individualni The Blue Dolphin komplet:
      - Paket od 3 DVD-a
             -  Za svakodnevnu individualnu primjenu
      - 
Potreban dijagnostički pregled                                       

      -POSTUPAK I UREĐAJ ZA RELAKSACIJU, OPUŠTANJE IPOBOLJŠANJE OPĆEG STANJA ZDRAVLJA autora Devović Nedžada iz Pule.                 

Ovaj izum odnosi se na istovremeno korištenje više različitih tretmana za relaksaciju i opuštanje, a koje  čine masaža,  audio, vizualni i mirisni tretmani.

Uređaj  koriste dvije osobe. U unutrašnjosti uređaja nalazi se posuda   sa vodom  i ribicama. U dnu posude nalazi  otvor, kroz koji se usisava voda. Na suprotnoj strani od usisnog otvora na vanjskom zidu se nalazi mlaznica  za ubacivanje čiste filtrirane vode.U unutrašnjosti   je smješten specijalni uređaj za filtriranje i temperiranje vode. Uređaj za povezan je sa računalom koje vrši nadzor i upravljanje radom. Moguća je primjena u kozmetičkim salonima, fitnes i welnes centrima, hotelima,   lječilištima i drugdje.

-SOLARNI PANEL  ZA GRIJANJE  ZRAKOM  autora Zorana Černje iz  Kanfanara

 Ovim  solarnim kolektorom ostvarujemo značajnu uštedu tokom sezone grijanja, pogotovo u prelaznom periodu. Jedan kvadratni metar solarnog kolektora može grijati 10- 15 m2 stambenog prostora, drugim riječima, solarni kolektor od 2m2 može  grijati 20- 30 m2 stambenog prostora.Slika prikazuje pojednostavljenu skicu i elemente sistema solarnog kolektora za zagrijavanje zraka.   Ventilator uvlači hladan zrak iz prostorije, zatim prolazi kroz filter i nepovratni ventil, da bi konačno ušao u donji otvor kućišta kolektora kroz aluminijsku izoliranu cijev. Kada je sunčano, bez obzira na vanjsku temperaturu, solarna energija veoma brzo zagrije zrak u kolektoru. Zagrijani zrak se vraća u prostor kroz gornji otvor solarnog kolektora i aluminijsku cijev za dovod toplog zraka. Prostorija koju grijemo, cijev za dovod hladnog zraka, kolektor i cijev za odvod toplog zraka čine zatvoren sistem.Ovakav solarni sistem ne može da akumulira toplinsku/solarnu energiju koju proizvede. Kada je sunčano, solarni kolektor proizvodi toplinu, ali je neophodno da se ona odmah upotrijebi za grijanje zraka unutar stambenog prostora. Solarni paneli za grijanje zrakom se najčešće montiraju na južnu stranu kuće ali ukoliko to nije moguće onda ih možemo postaviti na jugoistočnu ili jugozapadnu stranu. Prilikom određivanja kuta pod kojim ćemo montirati solarni kolektor uzimamo u obzir kut pod kojim padaju sunčevi zraci tokom zimskog perioda.Nakon montaže kolektora na kuću, pri vanjskoj temperaturi od -3 °C iz solarnog kolektora je izlazilo 3m3/min zagrijanog zraka. Temperatura zagrijanog zraka je dostizala i preko + 70 °C . Proračunata snaga koju je stvarao solarni kolektor bila je približno 1950 W.

  - UREĐAJ ZA BEŽIĆNO UKLJUĆIVANJE I ISKLJUČIVANJE RAZLIČITIH  APARATA I UREĐAJA ''INTERFACE  4+4'' autora Zorana Černje    i   Marčela Marića   iz Kanfanara  .                

Interface  4+4  predstavlja uređaj za bežično uključivanje i isključivanje različitih  aparata i uređaja u kućanstvu i u industrijskim pogonima.

Posjeduje četiri ulaza i  četiri izlaza putem kojih se omogućuje bežično upravljanje.

Korištenje se omogućuje putem interneta ili mobilnog telefona koji podržava internetsku komunikaciju,s bilo koje destinacije.

Uređajem  istovremeno i vrlo pouzdano dobivamo informaciju dali je neki uređaj uključen ili isključen.

Sva četiri izlaza predviđena su  za napon do 240 v i 5 ampera, s mogućnošću izlazne snage.

Interface 4+4 konstruirana je  s najsofisticiranijim elektroničkim komponentama.

             Na svečanosti prigodnog zatvaranja 6.međunarodnog sajma   inovacija i gospodarstva najuspješnijim izlagateljima stručni ocjenjivački sud dodijelio je  prigodne medalje a među dobitnicima medalja  ''INVENTUM -2012'' su i istarski inovatori.

Zlatne medalje dodijeljene su:

 - autoru Zoranu Černja iz  Kanfanara za Solarni panel  za grijanje  zrakom .

 - autorici  Maji Ploh iz Medulina  za medijsku terapiju  The blue dolphin

Srebrna medalja  dodijeljena je  :

- autoru Sergiu  Budicin iz Pule za napravu za stavljanje kapi u oči.   

Brončana medalja dodijeljena je :

- autoru Blažu   Iliću  iz  Fažane za  Kolica za prevoženje i dizanje tereta   

Bio je to još jedan od uspješnih nastupa istarskih inovatora kojim su istarski inovatori još jednom  dali i svoj doprinos za razvijanje sajamske aktivnosti na najistočnijem djelu Hrvatske.  

Kako je ovo izlaganje između ostalog imalo svrhu ispitivanja tržišta za sve ove inovacije sukladno značajnom interesu ocjenjujemo da interes postoji, i očekujemo da se inovatori direktno povežu s poslovnim ljudima koji su iskazali svoj interes za sve inovacije koje smo izložili .