ISTARSKI INOVATORI USPJEŠNI NA ''INVENTUM''-2013 U ILOKU

Udruga inovatora „Tesla“ Ilok organizirala je  od 17. - 19. svibnja 2013. 7.Međunarodni  sajam inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih  u  suorganizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture te potporu Grada Iloka  a  pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva Gospodarstva.  Održala se na 1200 m2 zatvorenog i 500 m2 otvorenog izložbenog prostora, na kojem je ove godine  bilo  preko 120 izlagača s 150 izložaka, iz 10 županija i 5 zemalja  iz okruženja HR .

Sajamska priredba dala je prikaz najnovijih ostvarenja, roba i usluga te razna inovativna rješenja koja su primijenjena na našim i stranim gospodarstvima te industrijskim postrojenjima, u skladu s održivim razvojem, primjenom vrhunske tehnologije s naglaskom na ekologiju te zaštitu vode, tla i okoline.

 Izložene inovacije jamče da će se  uspješno pokretati  novi proizvodni ciklusi  naznačenih na inovacijama te da će se razvijati nove proizvodnje strojeva, oprema i uređaji za ratarsku proizvodnju i finalne proizvode u poljoprivredi. Proizvodnja prehrambene industrije, obrtničkih proizvoda te sve grane gospodarstva, bili su osnovni  programski sadržaj izlaganja na INVENTUMU.  U djelu izložbe posvećene stvaralaštvu mladih sudjelovalo je, s izuzetnim radovima učenika, 15 srednjih i osnovnih škola iz RH.

U ime Udruge inovatora Hrvatske na svečanosti otvaranja  sajma obratio se je  gospodin Vojislav Raušević,  glavni tajnik  Udruge inovatora Hrvatske. Naglasio je da Udruga inovatora Hrvatske od samog početka prepoznala značaj organiziranja sajma INVENTUM u Iloku i u okviru svojih kadrovskih i materijalnih mogućnosti potpomagala organiziranje sajma. Zadovoljan je činjenicom da su se u Iloku predstavile i udružene članice Udruge inovatora Hrvatske i na taj način pokazale da podržavaju INVENTUM i da mu se redovito vraćaju. Sajam je otvorio uz prigodni govor gradonačelnik Grada Iloka.
Istarski inovatori sudjelovali su s 10 inovacija i to:

 

1. DIZALICA ZA ŠKOLSKE TRPEZARIJSKE STOLOVE -  P20120260A

    Autora; SERGIO BUDICINA                  

 Dizalica za školske trpezarijske stolove ja naprava koja rješava tehnički problem pomicanja i premještanja teških, školskih, sklopivih stolova, osiguravajući pritom stol protiv slučajnog zatvaranja/sklapanja, a pružajući pritom sigurni,  pomični oslonac u sredini težišta stola radi pomicanja/premještanja stolova.

2. BRODSKA KUKA S NAPRAVOM ZA PROVLAČENJE KONOPA-P20100257A 

    AUTORA; HRKAČ DINKA

     Tehnički problem koji se rješava ovim izumom je kako prilikom pristajanja brodice ili jahte (7- 20 m dužine)privezati na  na plutaču, priveznu obalu, neko već privezano

     plovilo.

3.  POTPALJIVAČ PROTUVATRE - PK20100515A                                        

    AUTOR; ANTON GAŠPIĆA             

Ovaj izum se odnosi na izume iz područja naprava za gašenje požara. Tehnički problem koji se rješava ovim izumom   je kako konstruirati napravu koja može pomoći u gašenju požara  inicirajući  protuvatru?

4.GRAĐEVINSKI ELEMENT ZA SUHO ZIDANJE – P20120040A 

   AUTORA; MILISAVLJEVIĆ MIŠE               

    Građevinski element za suho zidanje spada u oblast građevinarstva.  Tehnički problemi koji se rješava ovom izumom je kako ostvariti čvrsti spoj prilikom zidanja zidova i stupova bez veznog materijala-maltera, otpornije na zemljotrese, od građevina sagrađenih na postojeći klasični način.

5. NAPRAVA ZA SIGURNIJE HODANJE PO SNIJEGU  I LEDU- D20120041

 AUTORA ; MODRUŠAN JOSIPA

Ovo pomagalo pripada dodatnoj  opremi za obuću kojom se sprječava  proklizavanje obuće na snijegu i poledici. Složeno u posebnoj torbici može se nositi sa sobom ili u automobilu, a prema potrebi postavimo  na cipele.

 6. MIKROKONTROLERSKI  VIŠEKANALNI   DIGITALNI  TERMOMETAR-  P20120655A                                                                 

     AUTORA; SEADA  INAJETOVIĆA

     Mikrokontrolerski višekanalni digitalni termometar  je novi  uređaj koji spada u mjerne naprave temperature, s namjenom pouzdanog mjerenja i udaljenog nadzora ispravnosti mjernog mjesta (frižideri, rashladne komore za proizvode, topli i hladni pult i sl.).

7. JEDNODJELNA GLAVA KOSILICE TRIMERA- P20120718A

      AUTORA; BLAŽA   ILIĆA               

  Jednodijelna glava kosilice trimera spada u područje naprava za košenje trave, a služi kao dodatak za ručni trimer, sa rotirajućom glavom, koji koristi nit za košenje trave. Tehnički problem koji se rješava ovim izumom je kako poboljšati rezultate košenja, osigurati duži vijek i manju potrošnju plastične niti za košnju, omogućiti brzu i laganu zamjenu niti, zaštitu niti od pucanja i kako ostvariti jednodijelnu, čvrstu i jednostavnu glavu za košnju bez dodatnih dijelova. 8. NAPRAVA ZA BRUŠENJE BRITVICE -P20120463A

    AUTORA; ROMANA BRUNA LESKOVECA   

Tehnički problem koji se rješava ovom napravom jeste kako produžiti vijek trajanja patrone britvice za brijanje  sa više malih noževa u sklopu i kako vratiti izoštrenost osjetljivim oštricama britvica  te na taj način produžiti vijek trajanja, odnosno povećati broj brijanja sa istom patronom žileta, a time smanjiti potrošnju i odbacivanje patrone žileta kojoj se pomoću ovog izuma, mogu povratiti početna svojstva i pravilna izoštrenost žileta potrebni za kvalitetno obavljanje radnje brijanja.

9.  PLASTIČNA KUČIĆA ZA ZAŠTITU OD MASLININE MUHE - PK20080568 

     Autora; ANTONA  GAŠPIĆA          

  Ovaj izum se odnosi na izume iz područja naprava za borbu protiv štetnika u poljoprivredi. Tehnički problem koji se rješava ovim izumom  sastoji se u slijedećem: kako konstruirati napravu koja može nadomjestiti    redovna i štetna tretiranja maslina u borbi protiv maslinine muhe?

10. UREDAJ ZA BESKONTAKTNO MJERENJE DIMENZIJA BRODSKOG VIJKA - P20110276A                                                                                                              

      AUTORA: BLAGONIĆ  BOJANA              

      Ovaj izum primjenu nalazi u mjerenju dimenzija pri izradi i popravku brodskih vijaka tj. propelera i    

       odnosi se na alate za mjerenje.             

 

Na svečanosti prigodnog zatvaranja 7.međunarodnog sajma   inovacija i gospodarstva najuspješnijim izlagateljima stručni ocjenjivački sud dodijelio je  prigodne medalje a među dobitnicima medalja  ''INVENTUM -2013'' su i  istarski inovatori.

Zlatne medalje dobile su:

1.BRODSKA KUKA S NAPRAVOM ZA PROVLAČENJE KONOPA-P20100257A 

    AUTORA; HRKAČ DINKA

2. MIKROKONTROLERSKI  VIŠEKANALNI   DIGITALNI  TERMOMETAR-  P20120655A                                                                

       AUTORA; SEADA  INAJETOVIĆA

Srebrne medalje  dodijeljene  su  :

3.GRAĐEVINSKI ELEMENT ZA SUHO ZIDANJE – P20120040A 

   AUTORA; MILISAVLJEVIĆ MIŠE               

4. NAPRAVA ZA SIGURNIJE HODANJE PO SNIJEGU  I LEDU- D20120041

 AUTORA ; MODRUŠAN JOSIPA

Brončana medalja dodijeljena je :

 5. PLASTIČNA KUČIĆA ZA ZAŠTITU OD

      MASLININE MUHE - PK20080568 

     Autora; ANTONA  GAŠPIĆA          

Bio je to još jedan od uspješnih nastupa istarskih inovatora kojim su istarski inovatori još jednom  dali i svoj doprinos za razvijanje sajamske aktivnosti na najistočnijem djelu Hrvatske.  

Kako je ovo izlaganje između ostalog imalo svrhu ispitivanja tržišta za sve ove inovacije sukladno značajnom interesu ocjenjujemo da interes postoji, i očekujemo da se inovatori direktno povežu s poslovnim ljudima koji su iskazali svoj interes za sve inovacije koje smo izložili .