ZNAČAJAN INTERES ZA ISTARSKE INOVACIJE NA „INVENTUMU-2016“  U ILOKU

 

U sportskoj dvorani Tehnikom u Iloku od 08.- 10. travanja  održan je jubilarni  10. Međunarodni sajam inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih „INVENTUM 2016“ . I ove godine organizator ove   značajne manifestacije je bila  Udruga inovatora „TESLA“ iz Iloka uz suorganizatore Hrvatsku zajednicu tehničke kulture, Udrugu inovatora Hrvatske,  Grad Ilok, Zajednicu tehničke kulture Osječko-baranjske županije, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, te sponzora i donatora među kojima ističemo Hrvatsku banku za obnovu i razvitak te Udruženje obrtnika Grada Zagreba. Tako je udruga  uspjela  doći i do jubileja te i ove godine organizirati i provesti ovaj  značajan projekt koji ima cilj i svrhu razvitak inovatorstva, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih kao i gospodarstva  njihovog  kraja. Ovaj INVENTUM otvorio je Ministar gospodarstva g.Tomislav  Panenić,   Otvorenju ove značajne manifestacije nazočili su  brojni gosti koji su se i obratili skupu: Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije  g. Miljenka Šimpraga, Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture g. Ivana Vlajnić, Glavni tajnik  Udruge inovatora Hrvatske g. Zoran Barišić te domaćine i organizatore Gradonačelnika Grada Iloka g. Zvonimira Dragun i Predsjednika udruge inovatora  „Tesla“  Damir Remenar.

U tri dana na INVENTUM-u  se

predstavilo  150 domaćih i inozemnih izlagača:  inovatora, obrtnika i poduzetnika, raznih udruženja inovatora te škola i fakultet, sa preko  dvjestotinjak inovacija, proizvoda i projekata iz raznih područja.  Predstavili  su se izlagači iz nekoliko zemalja, 12 županija, iz gotovo  30 gradova i općina,15-tak škola, centara, fakulteta.  Za sva tri dana pripremljen je zanimljiv program razna predavanja, prezentacije, degustacije, te  predavanja:   dipl.ing Božica Dolić, Ilok, savjetodavna služba    „Mjere ruralnog razvoja“, Ivana Marjanovića direktora županijske komore Vukovar „Pokreni vlastiti posao“, Milan Kramer ,Osijek „Tehnologija sakupljanja propolisa i proizvodi od propolisa", te radiona video i film  Mladen Damjanović  S. Brod. Posebno je interes izazvalo predavanje „Nove ideje za novi posao“ Zorana Kozjaka, prof.  Iz Virovitice

            Istarski inovatori sudjelovali su s 9 inovacija. Dvije inovacije iz Društva inovatora Kanfanar Rovinj i  7 inovacija iz Društva inovatora Pula.   Među njima bila su 4 prihvaćena patenta koje se nudilo zainteresiranima za proizvodnju ili se tražilo investitore u proizvodnju.

Nositelj i zastupnik inovatora na INVENTUMU  u Iloku  bilo je Društvo inovatora Kanfanar –Rovinj a interese inovatora iz Istre zastupao je Marčelo  Marić.

                     Izložene su bile slijedeće inovacije:

1. TRODIJELNI PODIZAČ MREŽE PLIVARICE   P20100500 priznat  patent

2.NAPRAVA ZA OPREMANJE I SASTAVLJANJE RIBARSKIH MREŽA   

    P20030188 priznat patent                                   

3.UREĐAJ ZA DIZANJE RIBARSKIH MREŽA, NAROČITO MREŽA

   STAJAĆICA P940125 priznat patent   PK20020694   priznat patent

    4. UREĐAJ ZA SUSTAV  KLINIČKE AROMATERAPIJE  (CLINICALAROMATHERAPY)  P20150057A

5. TESTER AKUMULATORA

6. VERTIKALNU  HIBRIDNU EOLSKU ELEKTRIČNU CENTRALU -P20130411 priznat patent

7. DOJAVLJIVAČ KOPČANJA ZAŠTITNE KACIGE ZA MOTORISTE

8. UREĐAJ ZA DETEKCIJU I DOJAVU PADA MOTOCIKLA I LOKACIJE VOZAČA 

9. PRENOSNI ENERGETSKI UREĐAJ ZA PLOVILA (3P4B) 12V/18AH


Ocjenjivački su dodijelio je

- zlatnu medalju     Piton Blažu za izložena tri patenta

- zlatnu medalju     Žirovnik Francu za    Vertikalnu  hibridnu eolsku električnu centralu

- srebrnu medalju  Banko Jordanu za  Tester  akumulatora

-srebrnu medalju   Brođanac Siniši  za  Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i

                                lokacije vozača 

-brončanu  medalju Černja Zoranu za  Prenosni energetski uređaj za plovila.

I ovo sudjelovanje te rezultati istarskih inovatora na ovoj međunarodnoj izložbi inovacija  INVENTUM-2016  potvrđuju    kvalitetu istarskih inovacija s kojima sudjelujemo već 10-ti put  t.j. od prve izložbe koja je organizirana u Iloku.

      

——