Vijesti      20.08.13.                                                                          izvor; http://www.buzet.hr/

Oproštaj od vizionara, humanista i upornog radnika                                                           

U buzetskom Narodnom domu danas je održana komemoracija u čast Ivanu Akrapoviću, čovjeku, vizionaru i humanistu koji je, moglo se čuti, Buzet zadužio marljivošću i poštenjem vodeći tvrtku Plastika Akrapović Buzet (PAB) na čijem je čelu bio gotovo sve do posljednjih godina života. Ivan Akrapović umro je 29. srpnja u 89. godini života.

- Otišao je veliki čovjek, veliki u svakom pogledu, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag iza sebe i osoba koja je obilježila obrtničku proizvodnu eru bivše države, kao i novonastalih država Slovenije i Hrvatske. U mislima svih koji su ga poznavali ostat će kao veliki vizionar, humanist i uporni radnik prije svega, a njegova djela neće dozvoliti da ikada njegova osobnost ode u zaborav, kazao je obraćajući se skupu u ime zaposlenika Anto Tomić.

- Bio je osoba koji je rad smatrao izazovom, način da čovjek dokaže svoje sposobnosti i put kojim će ostaviti nešto iza sebe. Veselio se uspjesima, poraze je primao kao motivaciju za nove borbe za pobjedu, boljitak i novi napredak. Više je puta kazao da je život duži od jednog posla i da ga zbog toga treba odradit korektno, kvalitetno i pošteno, jer se samo na taj način može pošteno "odživjeti život" i mogu uspostaviti kontinuirani poslovni odnosi. Zbog tih i takvih odnosa i načina rada, njegova tvrtka ove godine slavi 60 godina postojanja, istaknuo je Ivanov nasljednik, unuk Miha Akrapović.

Životni put Ivana Akrapovića bio je gotovo do posljednjeg trenutka ispunjen neumornim radom i stvaralačkom aktivnošću, koja ga je krasila tijekom čitavog svog poduzetničkog rada. Rođen u Zenici, školovao se i pripremao za radničko zanimanje. Vihor 2. svjetkog rata odveo ga je u regularnu vojsku, a ubrzo zatim i u jedinice Njemačke armije. Ovdje biva izdvojen iz redova običnih vojnika te postaje pilot njemačkih zračnih snaga. U poratnom periodu uključio se u izgradnju nove države i formiranje zrakoposlovstva nove Jugoslavije. Želja za dokazivanjem Ivana tjera na stalno učenje pa tako uz rad završava gimnaziju, a ubrzo potom i Strojarski fakultet u Ljubljani. Ovdje 1953. počinje s privatnim biznisom i otvara svoj obrt. Sami počeci su obilježeni proizvodnjom olovaka. Ubrzo prelazi na područje "brizgane plastike" i alatničarstvo gdje je tvrtka ostala sve do današnjih dana. U Ljubljani zasniva i obitelj. Kasnije vrlo kratko "ispituje poslovni teren" u Samoboru, a u Buzet je došao i ostao do kraja života.

- Buzet je volio svojim bićem. Uvjek je govorio da ga nadahnjuju dvije stvari: mirnoća Buzeta i njegov atelje u kome je danima i noćima kreirao nove proizvode. Iz ateljea, uz puno angažiranja njegovih suradnika, izašli su mnogi proizvodi koji su tvrku PAB svrstali uz bok poznatih proizvođača brizganih artikala. Prisutni smo s našim proizvodima, osobito vatrogasnim kacigama, na svim kontinentima, te smo kvalitetom proizvoda i odnosom prema kupcu postali prepoznatljivi i poželjni na zahtjevnom svjetskom tržištu. "Naš majstor" je bio veliki vizionar, probleme, ako ih je bilo, rješavao je brzo, temeljito i poučno i ništa nje prepuštao slučaju. Ivan je posjednik većeg broja međunarodno priznatih patenata, ali je uvijek govorio da priznanja moraju biti samo poticaj za nova napredovanja i rješavanja novih problema. Cjenio je rad, red i disciplinu, što mu je bila i osnovna vodilja u životu, a poštenje i obraz nikada nije okaljao, niti je kome dozvolio da to učini u njegovo ime, rekao je Tomić. 

U više od pola stoljeća neumornog rada Ivan je potvrdio radišnost i marljivost Buzećana kakvom se mogu ponositi samo rijetki krajevi. Skromnost i samozatajnost, te nadasve poštenje, vrline su koje su mu pripisivali oni koji ga poznaju. Ivan Akrapović je svojim radom dao poticajnu notu buzetskom gospodarstvu i razvitku siromašnog i oskudnog kraja čije ga je stanovništvo objeručke dočekalo 1976. godine kada u Buzetu počinje graditi svoj život pronašavši ovdje povoljne uvjete za nastavak djelatnosti koje je započeo u Ljubljani.

- PAB Akrapović je tvrtka koja je značajno utjecala na bolji životni standard velikog broja Buzećana. Visoka profesionalnost zaposlenika i kvaliteta proizvoda kroz sve je ove godine doprinjela osvajanju mnogih svjetskih tržišta o kojima mnogi mogu samo sanjati i na taj način pronosila ime Buzeta, istaknuo je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Rad Ivana Akrapovića prepoznalo je i Gradsko vijeće Grada Buzeta dodjelivši mu 2011. godine Nagradu za životno djelo.

 

PATENTI

Rezultat pretraživanja upita:( [Izumitelj] LIKE *AKRAPOVIĆ*)

 

Prikaz zapisa: 1-2 od ukupno 2

Rbr.

Reg. broj

Naziv izuma

Status

1. strana

 

 

 

 

 

1.

P990373

KACIGA S KUGLASTIM VIZIROM                                                    Nositelj(i):   PAB

Pravo

2.

P20090053

ŠKOLJKA VATROGASNE KACIGE S TOPLINSKIM IZOLACIJSKIM MEĐUSLOJEM I MEHANIČKI OJAČANIM MEĐUSLOJEM                                                              Nositelj(i):   PAB

Pravo

INDUSTRIJSKI DIZAJN

Rezultat pretraživanja upita: ( [Pod/nositelj] LIKE *AKRAPOVIĆ*)

 

Prikaz zapisa: 1-5 od ukupno 5

Rbr.

Reg. broj

Naznaka proizvoda

Status

 

 

 

 

1.

M930193

ZAŠTITNI ŠLJEM SA VIZIROM

Pravo        (73) Nositelj(i): ON

   2.

M970044

ZAŠTITNI ŠLJEM SA KRATKIM VIZIROM

Pravo        (73) Nositelj(i): ON

3.

M970076

POLICIJSKA KACIGA S POLIURETANSKIM ULOŠKOM

Prestanak važenja

4.

M970077

POLICIJSKA KACIGA S UNUTARNJOM KOŠAROM

Prestanak važenja

5.

M970078

VATROGASNA KACIGA S KRATKIM VIZIROM

Pravo       (73) Nositelj(i):   PAB

 

 

OSTALI SMO BEZ JOŠ JEDNOG IZVRSNOG INOVATORA I BEZ NJEGOVIH NOVIH INOVACIJA KOJIMA JE I BI NAGRAĐIVAO SVOJU OKOLINU