ISTARSKI INOVATORI NA PETOM FESTIVALU GOSPODARSTVA LJUBLJANSKE REGIJE

 

U organizaciji Gospodarske komore Slovenije – Gospodarske komore Ljubljane 24. i 25. svibnja u mramornoj dvorani Gospodarskog razstavišča u Ljubljani održan je peti Festival gospodarstva Ljubljanske regije

                      „IZAZOVI GOSPODARSKOG RAZVOJA 2012.“

Središnja tema tog skupa gospodarstvenika i inovatora bila je: „izazovi slovenskog gospodarstva pri ulasku u EU”

U okviru tog događaja organizacija koja okuplja Slovenske inovatore - ASI organizirala je međunarodni sajam inovacija, na kojem su sudjelovali inovatori iz osam država.

 

Predstavile su se inovacije iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije.

Na otvorenju cjelokupne manifestacije sudionike su pozdravili Marta Turk predsjednica GZS ZOR Ljubljana, Monika Kirbiš Rajs državna tajnica Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju te Samo Hribar Milič, predsjednik GZS.

HGK-ŽK Pula po prvi put nastupila je na 5. izložbi inovativnih poduzeća i inovacija pod nazivom „Izazovi ekonomskog razvoja“ koja se održava u Ljubljani od 24.-25. svibnja. Na komorskom štandu Monike Lampert iz pulska tvrtka Lampert d.o.o. predstavila je ručno rađene i dizajnom zaštićene sapune od prirodnih sastojaka. Također, u suradnji sa Savezom Udruga inovatora Istarske županije predstavljene su i inovacije: crijep za zagrijavanje vode sunčevom energijom Slobodana Buršića, elektromotors permanentnim magnetima namijenjen pogonu manjih plovila dr.sc.Branimira Ružojčića i Marine Črnac  vlažne maramice za čišćenje mobilnih i touch screen uređaja (M. Presencia  d.o.o).

 Bila je to još jedna prilika na kojoj su istarski inovatori  kvalitetno predstavljali  hrvatsku i pokazali svoju inventivnost i razinu razvijenosti inventivnog rada te rezultate mjera kojima se potiče invencije i stvaralaštvo u Istri. Bilo je i poslovnog interesa i ako ne koliko se očekivalo  pa s pravom očekujemo i eventualnu komercijalizaciju nekih istarskih inovacija i na slovenskom tržištu.