PREZENTACIJA PROGRAMA “PODUZETNIČKI IMPULS 2013.”

-SUDJELOVALO 16 INOVATORA-

Savez udruga inovatora istarske županije pozvao je svoje članstvo da sudjeluju u  petak, 8. ožujka 2013. godine,   prezentaciji programa poticanja poduzetništva i obrta “PODUZETNIČKI IMPULS 2013.”  u prostorima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli   Odjel za ekonomiju i turizam “dr. Mijo Mirković”, Navedeno događanje organizirala je Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. u suradnji s Pulskim centrom za poduzetništvo, Istarskom županijom te Ministarstvom poduzetništva i obrta.  Predstavnice Ministarstva poduzetništva i obrta, Zdenka Lončar (pomoćnica ministra poduzetništva i obrta) te Jasminka Keser(načelnica Sektora za malo i srednje poduzetništvo) predstavile su aktualne javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava kako bi se istarskim poduzetnicima i obrtnicima, poduzetničkim institucijama, inovatorima, jedinicama lokalne samouprave i ostalim potencijalnim korisnicima bespovratnih potpora omogućila što kvalitetnija priprema i podnošenje zahtjeva za ovogodišnje natječaje. Na prezentaciji je sudjelovalo 104 sudionika  među  kojima su  bili i istarski inovatori i to njih 16.

 

Novosti u odnosu na prethodnu godinu:

- Racionaliziranje potpornih mjera i smanjenja njihovog broja: od 24 poticajna projekta iz 2012. godine u 2013. godini u sustavu bespovratnih potpora provode se 4 mjere s objedinjenim provedbenim aktivnostima

- Manji broj potpora sa značajnijim učinkom na rezultate poslovanja

- Smanjenje obujma tražene dokumentacije – umjesto podnošenja dokumentacije od strane poduzetnika koristit će se službeni izvori odnosno registri tijela državne uprave

- Javni pozivi bit će otvoreni do iskorištenja planiranih sredstava

- Objedinjavanjem proračunskih aktivnosti, raspoloživa sredstva unutar pojedine mjere se, u slučaju potrebe, mogu preraspodijeliti u iznosu do 10%.

Inovatori smatraju da je potrebno dodjeljivati   potpore  i putem posebnog natječaja  za inovatore kao fizičke osobe jer među srednjoškolcima, studentima, nezaposlenima, zaposleni kod poslodavaca i umirovljenicima koji nemaju registriran obrt i nemaju najmanje 1 zaposlenog, postoji značajan broj inovatora i inovacija koje bi trebale potporu kako bi došlo do njihove komercijalizacije. Upravo te kategorije fizičkih osoba imaju  85%  prijava patenata u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.