MLADI  KANFANARCI STJECALI NOVA ZNANJA I SASTAVLJALI ELEKTRONIČKI UREĐAJ  MAKERbuino.

Pod pokroviteljstvom Općine Kanfanar u suradnji s osnovnom školom Petra Studenca a u organizaciji Društva  novatora  Kanfanar – Rovinj u subotu su   završile  trodnevne radionice kojima je cilj bio povratak tehnike u klupe kanfanarskih osnovno školaraca. Nakon dugo godina opet smo imali prilike osjetiti miris tinola (lema) i toplinu lemilice. U današnje vrijeme kada je mlade gotovo teško odvući od svojih mobitela te ih zainteresirati za nešto drugo, MAKERbuino uradi sam konzola pokazala se kao odlična stvar, jer da bi se na njoj počeli igrati morate ju najprije sastaviti.

 

Bila je to vrlo zanimljiva radionica za buduće učenike 8. razreda. Primarni cilj radionice je bio, mlade školarce upoznati sa tehnikom gdje ona zapravo počinje a to je samostalno kreiranje svojih elektroničkih uređaja. Školarci su se na radionici upoznali sa elektroničkim komponentama, čemu one u globalu služe, kako se te komponente leme na tiskanu pločicu i na kraju sami složiti svoj prvi elektronički uređaj – MAKERbuino.

MAKE buino  je inače vrlo uspješan projekt iz garaže, mladog Karlovčana Alberta Gajšaka (u vrijeme pokretanja projekta bio je srednjoškolac) koji danas sa ovim projektom uz svoj maleni tim ljudi uspješno zarađuje i posluje po cijelom svijetu. Upravo je i to jedan od razloga zašto je baš Društvo inovatora Kanfanar Rovinj odabrao MAKERbuino i njegov primjer uspjeha za prezentiranje mladim Kanfanarcima na radionici. Uz dobru ideju i malo hrabrosti prikazati da  i naši školarci mogu postignuti velike rezultate.

Vrlo  počašćeni bili su organizatori i sudionici  jer je i sam Albert Gajšak, autor ovog izuma, prepoznao ovu radionicu te je video čestitkom zaželio mladim Kanfanarcima puno uspjeha u sastavljanju svog prvog MAKERbuino kita. Mislim da nitko nije sumnjao u naše mlade, jer  svi su uspješno sastavili svoje konzole, a kao nagradu dobili ih na poklon a naravno i dobili domaću zadaću da prouče što sve mogu sa konzolom te da pokušaju i sami nešto isprogramirati...
Radionicu su vodili Marčelo Marić, Zoran Černja i David Meden.

 Društvo inovatora Kanfanar Rovinj  poziva  sve   zaljubljenike u tehniku da se na neki način priključe kako bi se moglo kreirati još više sličnih radionica ne samo za školarce već i sa sve ostale žitelje kanfanarštine neovisno o njihovoj dobi.