ISTARSKI INOVATORI USPJEŠNO NA

                15. obrtničkom sajmu Istre

 

 U Puli se na Karolini od  04.- 07. 10. 2012 održavao  jubilarni, 15. obrtnički sajam Istre.  Sajam je svečanim rezanjem vrpce otvorio Dino Kozlevac, predsjednik Skupštine Istarske županije.  Na ovogodišnjem sajmu, na izlagačkoj površini od dvije tisuće kvadrata natkrivenog i oko 400 kvadrata otkrivenog izložbenog prostora, predstavilo se  gotovo 200 izlagača - 93 iz Istarske županije, 82 iz ostalih dijelova Hrvatske te 12 iz inozemstva - Slovenije i Srbije.Na sajmu se predstavilo 111 obrta, 35 poduzeća, četiri škole, deset obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava te 28 komora i udruga, i 11 istarskih inovatora, a posjetitelji su mogli  po prigodnim, sajamskim cijenama, kupiti od drvenog namještaja, preko obuće, odjeće i kožne galanterije, knjiga i bilja pa sve do delicija poput suhomesnatih proizvoda, sira, tjestenine, alkoholnih i bezalkoholnih pića, meda, bučinog ulja, kolača….Sajam je svakoga dana radio od 10 do 20 sati i bio je izuzetno dobro posječen.

Među brojnim štandovima istaknuli su se štandovi Istarskih inovatora koji su komercijalizirali svoje inovacije i to ;Ručno rađeni sapuni u obliku slastica - muffina, kriški torte, koje je izložila Monika Cimera, vlasnica pulskog obrta Lampert i štand ''Špeže''d.o.o iz Rovinja s automatiziranom linijom  za višerednu proizvodnju ćevapčića, pljeskavica i domaćih keksa Klaudija Šturmana iz Rovinjskog sela.

 

       
Istarski inovatori izložili su;

- UREDAJ ZA BESKONTAKTNO MJERENJE DIMENZIJA BRODSKOG VIJKA- Bojana Blagonića iz

  Pule

- SOLARNI   PANEL  ZA GRIJANJE  ZRAKOM autora Zorana Črnje i Marćela Marića iz Kanfanara

- DIZALICA ZA ŠKOLSKE TRPEZARIJSKE STOLOVE autora Sergia Budicina iz Pule

- BRODSKA KUKA S NAPRAVOM ZA PROVLAČENJE KONOPA  autora Dinka Krkača iz Pule

- VIŠEDJELNI   ORMARIĆ S LADICAMA autorice Ivane Kleva iz Barbana

- GRAĐEVINSKI ELEMENT ZA SUHO ZIDANJE autora Miše Milisavljevića iz Valbandona

- NAPRAVA ZA SIGURNIJE HODANJE PO SNIJEGU  I LEDU autora Josipa Modrušana iz Štinjana

- MIKROKONTROLERSKI VIŠEKANALNI DIGITALNI  TERMOMETAR autora Seada Inajetovića iz Pule

- JEDNODJELNA GLAVA KOSILICE TRIMERA autora Blaža Ilića iz Fažane

- ULJNI ŠAHT BEZ VIDLJIVIH PANTI autora Saše Marušića iz Marušići –Momjan

- NAPRAVA ZA BRUŠENJE BRITVICE autora Romana Leskovca iz Pule

 

 Pored velikog broja zainteresiranih za inovacije istarskih inovatora poseban interes izazvala je  ''Brodska kuka s napravom za provlačenje konopa autora Dinka Hrkača iz Pule i mikrokontrolerski višekanalni digitalni  termometar autora Seada   Inajetovića iz Pule    za koje  je bilo najviše upita.   Ovo izlaganje inovacija izazvati će velik broj novih inovatora da prijave i zaštite svoje inovacije, te da ih ubuduće nude korisnicima i kao novi proizvod. To vjerujemo jer sve dane  sajma bilo je velik broj upita o tome što se  i kako može zaštititi u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Neki su inovatori ostvarili i poslovne rezultate prodajući  svoje inovacije koje imaju već kao proizvod za tržište. Ovo predstavljanje istarskih inovatora ocjenjujemo uspješnim a i omogućili smo građanima da vide inovacije s kojima će se sudjelovati na Nacionalnoj izložbi inovacija ''ARCA''- 2012 u Zagrebu.

Poseban interes za izložene inovacije iskazao je v.d. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Alen Damjanić koji se duže vrijeme zadržao u razgovoru s prisutnim inovatorima te se pobliže upoznao sa svim izloženim inovacijama.

                 

 

 

 

 

Sudjelovanje istarskih inovatora na 15.Obrtničkom sajmu Istre bilo  je uspješno a ostvareno je uz značajnu potporu Obrtničke komore Istre.