DODODJELJENA PRIZNANJA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE PULA ZA 2012. GODINU

Na godišnjoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Pula održanoj 20. ožujka 2013.g. u  sjedištu zajednice tehničke kulture Pula F.Glavinića 1 uručena su  priznanja najuspješnijim članovima Zajednice tehničke kulture Pula za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2012. godini. Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su: dobitnici priznanja, članovi Skupštine i Nadzornog odbora ZTK Pula i predstavnici udruženih udruga .

Među dobitnicima godišnjeg  priznanja za 2012. g bio je  BLAŽ    PITON  član  Društva inovatora Pula kojemu je dodijeljeno najviše priznanje koje Zajednica tehničke kulture Pula dodjeljuje,

POVELJA ZA ŽIVOTNO DJELO

   

                                             

Povelja za životno djelo –dodjeljuje se istaknutimpojedincima za cjelovito djelo koje jepojedinac ostvario tijekom svog radnog vijeka na području razvoja Zajednice , razvoja i promidžbe tehničke kulture, stvaralačkog i znanstvenog rada, tehničkog odgoja i obrazovanja mladih, znanstvene i tehničke opismenjenost građana te razvoj i unaprjeđenje inventivnog rada.

Temelj za dodjelu Povelje za životno djelo, pored navedenog, jest djelovanje u tehničkoj kulturi u duljem vremenskom razdoblju – tijekom profesionalne karijere ili dobrovoljnog sudjelovanja u udrugama tehničke kulture, te javna prepoznatljivost i priznatost prinosa.

Povelja za životno djelo može se dobiti samo jednom.

 

OBRAZLOŽENJE :

Piton Blaž rođen 17.11.1936.godine na Olibu  .Radni vijek proveo   pretežito ploveći brodom kao  zapovjednik broda za prijevoz osoba  na relaciji Fažana Otočje Brijuni. Po odlasku u mirovinu počeo sam se baviti inovacijama . Prvu prijavu uređaja za dizanje ribarskih mreža prijavio je državnom zavodu za intelektualno vlasništvo1994  za koji mu je priznat patent. Na izložbama inovacija međunarodnim i domaćim izum je nagrađivan zlatnim i srebrnim odličjem.

 

Drugi izum prijavio  je 2002 i to podizač za dizanje ribarskih mreža naročito mreža stajačica pod brojem PK20020694 za  koji  mu je  priznat kao konsenzualni patent. S tim izumom sudjelovao je na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija i uvijek bio nagrađen  zlatnim odličjem.

Treći izum prijavio je 2003 godine i to'' Napravu za opremanje i sastavljanje  ribarskih mreža , a pod brojem P20030188 . Izum je prihvaćen i dobio  je patentnu ispravu. S tim izumom sudjelovao je  na izložbama inovacija i uvijek je  bio nagrađen jednim od odličja posebno na ''ARCA-2006'' zlatnom medaljom.

Četvrti izum  je prijavio 2004. godine i to ''Uređaj za opremanje i sastavljanje ribarskih mreža s automatskom vezačicom pod brojem P20040594 za kojeg  je  također dobio patentnu ispravu. S izumom je sudjelovao na raznim međunarodnim izložbama i sajmovima  te je na svima bio nagrađen zlatnim ili srebrnim odličjem.

Peti izum prijavio je 2007. godine i to Univerzalni brodski siz sa stepenicama koje se okreću na obje strane pod kutem od 45 stupnjeva. Izum je zaveden pod brojem P20070066A  za kojeg je na  izložbi inovacija ARCA-2007 i na NAUTICA-2007 u Rijeci dobio zlatne medalje i veliko zlatno jedro.Zbog mogućeg interesa za ovaj izum i po cijelom svijetu , zatražio je PCT zaštitu.

Šesti izum kojeg je  prijavio 2007. godine je ''Sklopivi ugradbeni brodski siz čije se stepenice uvijek nalaze u vodoravnom položaju i to pod brojem P20070330A .Izum je na Međunarodnom sajmu NAUTICA-2007- u Rijeci u okviru kojeg je i izložba inovacija iz  nautičke opreme nagrađen zlatnim jedrom.

Sedmi izum kojeg je gospodin Piton prijavio je '' Sklopivi brodski jarbol  bez opute sa jedrima bez užadi'' P20080370A     kojim je na ARCA-2008'' osvojio zlatnu medalju..

Osmi izum kojeg je 2009 godine Piton Blaž prijavio je      JEDRILICA KOJA JEDRI BEZ   UZDE I ŠKOTE    P20090422A   koja je na ARCA'' 2009 u Zagrebu nagrađena srebrnom plaketom  te na ''NAUTICA-RIJEKA-2009 nagrađena srebrnom diplomom, a na Međunarodnoj izložbi inovacija ''INNOVA'' u Bruxellesu nagrađen je brončanom medaljom. Na toj izložbi u Bruxellesu prestižnu nagradu, koju dodjeljuje Belgijska komora inovatora i Grad Bruxelles   „MERIT OF INVENTION“ – „ZASLUŽNI ZA INOVATORSTVO“ kojom   odaju priznanje kako izuzetnim inovatorima tako i onim pojedincima koji svojim  aktivnostima u državi bitno utječu na stvaranje povoljnog okruženja za unapređenje inovatorstva, kao najvišeg dostignuća Ijudskog uma, 2009 godine  dobio je   Piton Blaž član Društva inovatora Pula.

Deveti izum kojeg je također 2009 godine prijavio je VESLO MEMBRANA i VESLO MEMBRANA SA KLAPNOM    P20090423A  koja su nagrađena na ''ARCA-2009'' srebrnom plaketom, 

Možemo slobodno ustvrditi da su rijetke sredine koje imaju tako upornog izumitelja koji ima 5 prihvaćenih izuma i koji je sve svoje izume  izradio kao funkcionalne uzorke za prikazivanje s kojim je sudjelovao i prikazao   na svim domaćim i međunarodnim izložbama inovacija i sa svake izložbe došao s nekim od priznanja ili odličja. Svojim je radom i djelovanjem doprinio međunarodnom razvoju i ugledu izumiteljstva. Posebno ističemo njegov doprinos promidžbi  tehničke kulture Pula i aktivnosti Društva inovatora Pula . Raznim intervjuima i člancima o njemu i njegovim inovacijama izuzetno je doprinio promidžbi inovatorstva i aktivnosti inovatora na traženju novog i još neotkrivenog. 

             Nagrade ZTK-Pula  početkom godine postale su tradicionalni znak pažnje najistaknutijim pojedincima, a ove godine primilo je 7 istaknutih pojedinaca godišnju nagradu  1 udruga jubilarnu povelju  i  Piton Blaž nagradu za životno djelo. Oni su ove i svih proteklih godina svojim radom promicali tehničku kulturu. Nagrade su uručili predsjednik Zajednice Boris Siljan i  Anton Pletikos tajnik zajednice čestitavši im na postignutim rezultatima i uspjehu , poželjevši da i dalje uspješno ostvaruju velike rezultate u svojoj aktivnosti.