PRIZNANJE REPUBLIKE HRVATSKE ISTARSKIM INOVATORIMA

 U prigodi Dana neovisnosti Predsjednik  Ivo Josipović u prostorima Ureda Predsjednika RH na Pantovčaku ,Savezu udruga inovatora Istarske županije  uručio  je Priznanje Republike Hrvatske. To visoko priznanje primio je u ime Saveza udruga inovatora Istarske županije    Leo Pincan zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije.

Dodjeljujući odlikovanja i priznanja Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je da su svi odlikovani primjer da požrtvovnost, ustrajnost, marljivost i pošten rad imaju trajnu vrijednost i zaslužuju javno poštovanje cijele zajednice. “Ističem to i ovom prigodom jer u našem javnom prostoru još nažalost prevladava praksa isticanja loših primjera. Potrebno je međutim što više isticati uspješne i požrtvovne ljude jer su oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja. A to su temeljni uvjeti za uspješno suočavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti”, naglasio je. Izrazio je zadovoljstvo što su među odlikovanima i strani državljani kazavši kako time “svjedočimo da granice nisu zapreka da se prepoznaju uspjeh, znanje i ljudske vrline”.

OBRAZLOŽENJA ZA PRIZNANJE REPUBLIKE HRVATSKE ;

SAVEZ UDRUGA INOVATORA ISTARSKE ŽUPANIJE-PULA  je udruga inovatora koja ove godine slavi 20-tu godišnjicu djelovanja i u  koju su trenutno udružene  dvije udruge u koje se učlanjuju inovatori iz Istarske županije i to:   

-          Savez  od svog osnutka do danas okuplja udruge i inovatore te druge stvaratelje s razvijenim stvaralačkim sposobnostima i  voljom da organizirano utječu na unapređenje znanosti, tehnike, tehnologije i organizacije rada te smanjenju  troškova poslovanja u svim sredinama,

-          Savez je kontinuirano štitio interese svojih članova pred drugim pravnim osobama te u tom području polučio iznimne rezultate

-          Putem medija kontinuirano je  ukazivao na pojave  koje sputavaju stvaralačke inicijative inovatora,

-          uspješno se suprostavljao pojavama u prisvajanju ili prikrivanju autorskih prava koja pripadaju  istinskim autorima inovacija,

-          Kontinuirano predlaže i dodjeljuje autorima inovacija nagrade i priznanja s ciljem afirmirmacije  autore  i njihovih  inovacije,

-          Kontinuirano promovira autore i njihove inovacije na najprestižnijim svjetskim sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu , a u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske

   

 

Savez udruga inovatora Istarske županije izradio je sustav okupljanja i pomoći inovatorima  kroz temeljne udruge i organizira zajednička izlaganja na domaćim i Međunarodnim izložbama, Besplatno  se inovatorima osigurava korištenje usluga savjetovališta o inventivnom radu i pomoć kod izrada prijava izuma i zaštite dizajna te žigova., izrada propagandnih materijala i video zapisa te foto dokumentacija za  sve izložbe na koje inovatori izlažu svoje inovacije. Besplatno im se vrši promocija inovacija i novih proizvoda  putem sredstava javnog priopćavanja.

Možemo slobodno konstatirati da nema značajnijeg događaja ili inovacije, a da nije objavljen u ''Glasu Istre'' ili u emisijama na radijima ili TV a u kojima nisu sudjelovali  članovi   društava  inovatora i Saveza udruga  inovatora Istarske županije  Pula     sa svojim inovacijama   Ukupno što se tiče javnog priopćavanja u svim godinama     postignuti su izuzetno dobri rezultati što je omogućilo i poslovni i komercijalni uspjeh za veliki dio inovacija.   Savez udruga inovatora Istarske županije sudjeluje u svim programima  na državnoj razini a posebno na međunarodnim i domaćim  izložbama inovacija gdje postiže izuzetne rezultate. U Hrvatskoj Savez udruga inovatora Istarske županije sudjeluje kontinuirano na Nacionalnoj izložbi inovacija i novih proizvoda ''ARCA'' . Sudjeluje na Obrtničkom sajmu u Zagrebu i Puli te na izložbama i sajmovima koje organizira Riječki sajam u Rijeci. Kontinuirano sa inovacijama istarskih inovatora sudjeluje   na Izložbi inovacija ''IKA'' u Karlovcu, na ''AGRO-ARCA- u Slatini  i Biogradu na Moru, ''INVENTUM'' U Iloku, na Salonu inovacija u Bjelovaru itd..

Međunarodne izložbe inovacija posebna su aktivnost Saveza udruga inovatora Istarske županije tako da je on već 20 godina sudjelovao  na Međunarodnom salonu inovacija,novih tehnologija i novih proizvoda  ''Geneve'' . Na toj su izložbi postignuti izuzetni rezultati a upravo zahvaljujući interesima poslovnih ljudi i ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda inovacije nagrađene zlatnim medaljama su ubrzo i komercijalizirane.

Međunarodne izložbe inovacija ''EUREKA'' u Bruxellesu, ''IENA'' u Nuenbergu,''INPEX'',  međunarodna izložba inovacija, novih tehnologija i proizvoda u Kuala Lumpuru, Malezija – '' ITEX'', međunarodnom sajmu inovacija INVENTIKA u Bukurešti, izložba inovacija ''TESLAFEST''-u Novom Sadu,  izložba inovacija u Iranu i druge.

Aktivnost koju je Savez provodio s Društvom inovatora Pula i s kojom je polučio vrhunske rezultate, je poticanje inventivnog rada kod mladih, tako je 12 godina zaredom organizirao izložbe maturalnih radova elektrotehničara  i  elektroničara iz cijele Hrvatske i u to vrijeme organizirao  razne seminare, radionice robotike, informatike škole kreativnig mišljenja  i drugo. 

Godišnje, kroz savjetovalište o inventivnom radu koje u suradnji s Društvom inovatora Pula  savez organizira , prođe oko 250 fizičkih i 200-tinjak pravnih subjekata. Savez udruga inovatora istarske županije o svim aktivnostima i radu izvještava javnost i putem web stranice www.istarskiinovatori.hr preko koje se i najlakše inovatori i zainteresirani povezuju.

Aktivnosti na zaštiti svih vrsta intelektualnog vlasništva Savez kontinuirano  provodi i pomaže inovatorima kod izrade prijava  Državnom zavodu za  intelektualno vlasništvo kako bi one bile izrađene u skladu s zakonom i pravilnicima.

Istarska županija na svim međunarodnim i domaćim izložbama inovacija zauzima značajno mjesto i jedna je od uspito i jedna je od najuspiješnijih po broju izloženih i nagrađenih inovacijaDRŽAVA ješnijih po broju izloženih i nagrađenih inovacija u RH. Cijela se godišnja aktivnost provodi sustavno a finacira se putem Zajednice tehničke kulture Istarske županije koja prijavljuje programe kao javne potrebe u području tehničke kulture Upravnom odjelu za  obrazovanje, kulturu  sport  i tehničku kulturu i temeljem posebnog ugovora o namjenskim sredstvima s Istarskom županijom- Upravnim odjelom za gospodarstvo koji osigurava posebne potpore za inovatore .

Pored Saveza udruga inovatora Istarske županije iz područja inovatorstva nagrađeni su;

Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za zasluge u inovatorstvu odlikovani su Zoran Barišić, Petar Čovo i Mladen Marušić. Redom hrvatskog pletera odlikovani su Nikola Kezić i Dinko Mikulić za doprinos u razminiranju i Silvana Svilar za inovatorstvo.

U ime odlikovanih i nagrađenih zahvalio je profesor Nikčević kazavši kako se u priznanjima koja su primili sublimira njihov cjelokupni rad i prosudbe njihova rada. “Stoga neka današnja odličja budu poticaj i zahvalnost i nama i vama i svim drugim pregaocima na stvaralačkom putu i putu ustrajnosti”, kazao je Nikčević upućujući zahvalu predsjedniku Josipoviću.