IZUMI RIBARSKO-POMORSKE NAMJENE NASTALI U FAŽANI

Izložba inovatora Piton  Blaža u Zajednici Talijana Fažane od  15.06-19.06.2010 uz potporu   

                                 Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.

 

 

Savez udruga inovatora Istarske županije  u dogovoru s općinom Fažana  organizatorom četvrtog Fažanskog kolokvija  i inovatorom Blažom Pitonom organizirao je posebnu izložbu inovacija Blaža Pitona.

Četvrti Fažanski kolokvij jedinstvena je manifestacija budući da je Općina Fažana jedina jedinica lokalne samouprave u Istri koja organizira stručno-znanstveni skup zbog izučavanja svoje prošlosti, rekao je suorganizator Mirko Urošević na   otvaranju skupa i izložbe u Zajednici Talijana. Stručni radovi s kolokvija objavljuju se u posebnim svescima Fažanskog libra, a dosad su izdana tri. 

Kako je istaknuo Urošević, istraživanja o povijesti Fažane i okolice ove godine je provelo 14 znanstvenika, od toga ih je pet sa Sveučilista Jurja Dobrile u Puli, a pet iz Fažane.

                       

Ove se godine predstavio  i Fažanac BIaž Piton, koji je svojim inovacijama dao rješenja   za svakodnevne probleme ribarstva i stekao ugled izvan  svoje sredine pa je u Bruxelle  proglašen vitezom inovatorstva. Medu   njegovih često nagrađivanih inovacija bili su izloženi, univerzalni brodski siz sa stepenicama koje se okreću na obje strane pod kutom od 45 stupnjeva, sklopivi brodski jarbol s jedrima bez užadi, sklopivi ugradbeni  brodski siz čije se stepenice uvijek nalaze u vodoravnom položaju, jedrilica koja jedri bez uzde i škote te uređaji za opremanje i sastavljanje ribarskih mreža.  Piton ima sedam   priznatih patenata,što znači u svijetu ispitana novost te predstavljaju novu tehnologiju spremnu za proizvodnju.   Ukupno ma dosad12 prijavljenih izuma. Budući da je rijetkost da pojedinac ima tako veliki broj priznatih patenata,organizirana je posebna izložba i predstavljeni su svi njegovi izumi. Piton je dobio brojna priznanja u Hrvatskoj 

 Drugog dana na dan općine Fažana održana je svečana sjednica općinskog vijeća u dvorani gdje je i postavljena izložba Piton Blaža '' izumi ribarsko-pomorske namjene nastali u Fažani''.

Inovatoru BIažu Pitonu pored drugih zaslužnih građana Fažane dodijeljena je posebna   zahvalnicu za promica­nje Fažane idejama, tehničkim stvaralaštvom i svojim izumima .

Sljedeća tri dana prigodnu izložbu  imali su priliku

posjetiti i s autorom razgovarati    mještani  i gosti  Fažane .  

 

 

 

                              

             

Izložba je organizirana uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player