DODODJELJENA PRIZNANJA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE PULA ZA 2015. GODINU

Na godišnjoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Pula održanoj 07. travnja 2016.g. u  sjedištu zajednice tehničke kulture Pula F.Glavinića 1 uručena su  priznanja najuspješnijim članovima Zajednice tehničke kulture Pula i to za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2015. godini. Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su: dobitnici priznanja, članovi Skupštine i Nadzornog odbora ZTK Pula i predstavnici udruženih udruga .

Među dobitnicima    priznanja za 2015. g bio je   FRANC ŽIROVNIK   član  Društva inovatora Pula kojemu je dodijeljeno najviše priznanje koje Zajednica tehničke kulture Pula dodjeljuje,

POVELJA ZA ŽIVOTNO DJELO                                                

Povelja za životno djelo –dodjeljuje se istaknutim pojedincima za cjelovito djelo koje je pojedinac ostvario tijekom svog radnog vijeka na području razvoja Zajednice , razvoja i promidžbe tehničke kulture, stvaralačkog i znanstvenog rada, tehničkog odgoja i obrazovanja mladih, znanstvene i tehničke opismenjenost građana te razvoj i unaprjeđenje inventivnog rada.

Temelj za dodjelu Povelje za životno djelo, pored navedenog, jest djelovanje u tehničkoj kulturi u duljem vremenskom razdoblju – tijekom profesionalne karijere ili dobrovoljnog sudjelovanja u udrugama tehničke kulture, te javna prepoznatljivost i priznatost prinosa. Povelja za životno djelo može se dobiti samo jednom.

OBRAZLOŽENJE  ZA FRANCA ŽIROVNIKA;  

Rođen   20.04.1937.g. u Žetalama kod Ptuja, Slovenija. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Mariboru gdje  je završio industrijsku školu metalske struke. Do 1960.g. radio je  kao alatničar u tvornici automobila Maribor, te u tvornici rashladnih uređaja u Škofija Loki.Nakon preseljenja u Pulu sa svojom obitelji, zaposlio   se  u poduzeću „Sergio Dobrić“ gdje  je sedam godina radio kao konstruktor alata, da bi 1971.g. otvorio obrt proizvodnog smjera u području prerade plastičnih masa. Kao obrtnik  je prvenstveno bio usmjeren na proizvode koji se uglavnom nisu proizvodili u Jugoslaviji (tzv. supstitucija uvoza) pa je stoga bilo potrebe za tehničkim rješenjima i

 proizvodnji novih strojeva a tehnologiju prilagoditi mogućnostima koje su tada postojale. Kako bih to uspješno obavljao, morao   je baviti se inovativnim radom od samog početka   samostalnog djelovanja. Prvu inovaciju prijavio   je 1988.g. u Beogradu, a dosada  je Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH prijavio 12 inovacija. Najznačajnije inovacije su mu;  PANORAMSKI ČAMAC, MOTORNA DASKA, PLOVILO KORNJAČA, AKVATORANJ SA DVODJELNOM TURISTIČKOM PLATFORMOM TIP 25, PANORAMSKI  ČAMAC ZA RAZGLEDAVANJA PODMORIJA, DJEČJI SKUTER- MINI JET 2000 NA ELKTRO POGON, VERTIKALNA EOLSKA ELEKTRIČNA CENTRALA i td…

 Dobitnik je  niza zlatnih,srebrnih i brončanih priznanja sa izložbi inovacija u zemlji i inozemstvu  ( Brussels „Eureka“-zlatna medalja, Budapest 2000-srebrna medalja , Geneva –srebrna medalja. , Geneva-brončana medalja.  , IENA Nuenberg- brončana medalja., ARCA Zagreb-srebrna medalja, Nautica/Rijeka-zlatno jedro 2000.,2005.bronca 2007.,  Za doprinos inventivnom radu i za njegove inovacije   Grad Pula  dodijelio mu je priznanja       ( grb grada Pule) ,  dobitnik je  i priznanja Hrvatske gospodarske komore za uspješno poslovanje 1993.g.

Njegova  najnovija inovaciju VEEC-125  Vertikalna hibridna eolska centrala koja je nakon ispitivanja novosti u cijelom svijetu, industrijske izvodljivosti i inventivne razine prošle godine priznata  kao patent plod je njegovog dugog rada na razradi te ideje. Ova vrlo značajna inovacija pomoću sunca i kinetičke energije vjetra proizvodi električnu energiju u zraku. Ta   inovacija  pobudila je veliku pažnju u svjetskim razmjerima,  tako  što je od svih stručnih sudova osvajala   priznanja struke  znanosti i tehnike na području ekološke proizvodnje električne energije.  Na najvećim svjetskim izložbama inovacija na kojima je sudjelovao s tom inovacijom  osvajao je ; srebrnu medalju  na Internacionalnom salonu inovacija  u Genevi,  brončanu medalju na „IENI“ u Nϋrnbergu,   zlatnu medalju na „INNOVI“- u  Bruxellesu , srebrnu medalju na izložbi inovacija u Kini, na Međunarodnom sajmu inovacija „SIIF“ u Južnoj .Koreji  osvojio je srebrnu medalju i zlatnu medalju Moldavije, srebrnu i brončanu medalju osvojio je na „ARCA“ u Zagrebu, te zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija „INVENTUM „ u Iloku.

Možemo slobodno ustvrditi da su rijetke sredine koje imaju tako upornog izumitelja koji ima toliki broj  prihvaćenih i komercijaliziranih inovacija. Svojim je radom i djelovanjem doprinio domaćem i  međunarodnom razvoju i ugledu izumiteljstva. Posebno ističemo njegov doprinos promidžbi  tehničke kulture Pula i aktivnosti Društva inovatora Pula . Raznim intervjuima i člancima o njemu i njegovim inovacijama izuzetno je doprinio promidžbi inovatorstva i aktivnosti inovatora na traženju novog i još neotkrivenog.   Tijekom 2015. Godine prihvaćen mu je patent i Državni zavod za intelektualno vlasništvo RH izdao mu je patentnu ispravu.   Trenutno je našao i investitora pa sada izrađuje umanjenu funkcionalnu verziju dok bi prva Hibridna eolska centrala trebala biti postavljena ako bude sreće, na području kod Lindara. 

             Nagrade ZTK-Pula    postale su tradicionalni znak pažnje najistaknutijim pojedincima, a ove godine primilo je 5 istaknutih pojedinaca godišnju nagradu  i 1    nagrada za životno djelo. Oni su ove i svih proteklih godina svojim radom promicali tehničku kulturu. Nagrade su uručili novo izabrani  predsjednik Zajednice  Vrbanac Darko i  Anton Pletikos  tajnik zajednice čestitavši im na postignutim rezultatima i uspjehu , poželjevši da i dalje uspješno ostvaruju velike rezultate u svojoj aktivnosti.

 

 

 

——