POD POKROVITELJSTVOM ISTARSKE ŽUPANIJE I NJENOG UPRAVNOG ODJELA ZA GOSPODARSTVO

ISTARSKI  INOVATORI  PO ŠESNAJSTI    PUTA  NA  MEĐUNARODNOM SALONU IZUMA,TEHNOLOGIJA I NOVIH PROIZVODA U ŽENEVI

   INOVATORSKI BLJESAK U ŽENEVI

 

Na međunarodnom salonu inovacija, novih tehnologija i proizvoda "GENEVE 2010” koji je održan u Ženevi od 21. do 25. travnja 2010 hrvatski inovatori predstavili su u selekciji Udruge inovatora Hrvatske 13 inovacija. od čega i tri inovacije istarskih inovatora.

1. PROTUKLIZNI UREĐAJ ZA GUME –(lanci za snijeg) 

    ĐORĐEVIĆ SAŠE IZ PULE  

2. UREĐAJ ZA IZVOĐENJE VANJSKE KOMPRESIJE PRSIŠTA

    TIJEKOM KARDIO PULMONALNE  REANIMACIJE POMOĆU
    MOBITELA - dr.  IVORA  KOVIĆA  IZ PAZINA

3. MIRISNE GRANULE ZA USISAVAČE   DARKA  ŠPELIĆA  IZ PULE


Udruga inovatora Hrvatske, Savez udruga inovatora Istarske županije–Pula i Hrvatska zajednica tehničke kulture, organizatori su ovogodišnjeg 16 - sudjelovanja hrvatskih inovatora na toj izuzetno kvalitetnoj izložbi. pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te supokroviteljstva Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Od godine 1995. hrvatski inovatori pa tako i istarski,redovito sudjeluju   na toj izložbi i polučili su izuzetne rezultate kako po broju osvojenih priznanja tako i poslovnim kontaktima. Pod motom da je “Izložba idealno mjesto za promociju, komercijalizaciju pa  i pronalaženje proizvođača inovacije” organizatori Salona šalju poziv za posjet izložbi na više desetaka tisuća adresa poslovnim ljudima diljem svijeta. Ta je izložba za nas izuzetno gospodarski - komercijalno interesantna jer se među posjetiteljima  najčešće nalaze poslovni ljudi iz razvojnih odjela velikih koncerna i predstavnici srednjih i malih tvrtki te marketinških firmi iz cijelog svijeta. Unatoč  prijevoznim i putnim zaprekama Ženevski salon inovacija okupio je više od 800 izlagača s 1000 inovacija iz 45 zemalja. Salon je posjetilo i razgledalo više od 60.000 posjetitelja od kojih je bilo 45% poslovnih.

Da je ovaj Salon zaista najznačajniji za inovatore cijelog svijeta dokazuje i ovogodišnja činjenica da su oni iz najudaljenijih dijelova svijeta, Dalekog istoka, Rusije, Irana došli unatoč vulkanu, vulkanskom oblaku i poteškoćama u prometu i drugih nedaća. Ženevski Salon živi za nas, ali i mi živimo za taj Salon ovogodišnja je poruka svih sudionika. Razgovora i razmjena kontakt adresa bilo je poprilično tako da   očekujemo i prave poslovne rezultate i značajnu ekonomsku korist jer je Hrvatski zastupnički tim u kojem je bio jedan od četiri člana i zamjenik Tajnika  Saveza udruga inovatora Istarske županije – LEO PINCAN, sve  dane imao pune ruke posla u tumačenju i objašnjavanju svake inovacije zainteresiranim posjetiteljima. Uz to podijeljeno je i više od 1000 naših kataloga u kojima su bile  predstavljene sve hrvatske inovacije, te posebno propagandni materijal  letci  koje je  zastupnički tim dijelio.Naši inovatori imali su  velik broj poslovnih  kontakata s dobrim izgledima da neki od njih sklope poslovne aranžmana. Velik interes medija izazvali su  lanci za snijeg Saše Đorđevića iz Pule pa nije ni iznenađenje što su mu upravo akreditirani novinari na Salonu inovacija u Ženevi dodijelili posebnu nagradu.  Na salonu su dominirali izlagači iz Rusije, Velike Britanije, Južne Koreje, Kine, Irana, Tajvana, Poljske, Rumunjske, Francuske, Njemačke, Italije, Brazila, Argentine, Saudijske Arabije, Bosne i Hercegovine i dr. Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je Stručni ocjenjivački sud kojeg  je činilo više od 85 vrhunskih stručnjaka iz 15 država.

Istarskim inovatorima dodijeljene su slijedeće nagrade:
1. ĐORĐEVIĆ SAŠA IZ PULE DOBIO je zlatnu medalju za PROTUKLIZNI UREĐAJ ZA GUME –(novi  lanci za snijeg)  te   zlatnu medalju ''IFIA'' Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora  koju mu je posebno uručio Dr. Andras Vedres, predsjednik IFIA – Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora i  Posebnu nagradu –pehar - novinara  akreditiranih na Salonu inovacija u Ženevi koja mu je uručena na središnjoj svečanosti.

   
2. dr. IVOR  KOVIĆ   IZ PAZINA  dobio je  zlatnu medalju za

UREĐAJ ZA IZVOĐENJE  VANJSKE KOMPRESIJE  PRSIŠTA TIJEKOM KARDIOPULMONALNE  REANIMACIJE POMOĆU MOBITELA , te Posebnu nagradu- plaketu Nacionalne agencije za znanstvena istraživanja Rumunjskog   ministarstva  obrazovanja, istraživanja, mladih i sporta.  

 


 3. DARKO  ŠPELIĆ  IZ PULE  dobio je srebrnu medalju  za MIRISNE GRANULE ZA USISAVAČE. Prema ocjeni međunarodnog ocjenjivačkog suda predstavljene hrvatske inovacije po svojoj kvaliteti, visokom stupnju inventivnosti ubrajaju se među najkvalitetnije. U sklopu izložbenog prostora Udruge inovatora Hrvatske 23. travnja obilježen je Dan hrvatskih inovatora kojem su nazočili brojni gosti i uzvanici među kojima su bili mr. Jakša Muljačić, veleposlanik Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, mr. Hrvoje Ćurko otpravnik poslova u stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi. Tamara Tafra savjetnica za gospodarstvo i kulturu u Hrvatskom veleposlanstvu u Bernu, Zoran Barišić zamjenik direktora Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore te predstavnici Ženevskog salona Jean Luc Vincent predsjednik salona, Anne Lerčer Izvršna direktorica salona i David Tađi   predsjednik Međunarodnog ocjenjivačkog suda i brojna izaslanstva nacionalnih inovatorskih asocijacija Rumunjske, Rusije, Irana, Poljske, Bosne i Hercegovine, Južne koreje.

Bilo je to još jedno kvalitetno sudjelovanje na svjetskom skupu pameti .