INOVATORI IZ ISTARSKE ŽUPANIJE   NA PRESTIŽNOM ŽENEVSKOM SALONU INOVACIJA U TRI RAZLIČITE GRUPE OSVOJILI TRI MEDALJE

 


Na najprestižnijoj svjetskoj izložba inovacija, 42. Međunarodnom salonu inovacija u Ženevi,   od 2. do 6. travnja 2014.g. predstavili su se 12 hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki. Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture i ovu jubilarnu 20. godinu zaredom od kada hrvatski inovatori sudjeluju,organizirale su nastup hrvatskih inovatora na ženevskom salonu

Ondje  su  svoje inovacije predstavili inovatori Matija Volner, Marinko Spudić, Ivan Kožar te tvrtke Altpro, PIP, Bernarda, Tehnix, Mis-Plastik i Dok-Ing.

Pored navedenih  uz potporu Istarske županije –Upravnog odjela za gospodarstvo svoje inovacije predstavili su ;

 1.Mijo Miljak,  i  Dubravka Orlić Bašlin iz ''Svijet biljaka ''  iz Vodnjana  

NOVE MIRISE;

Lavanda za opuštanje

Proizvod koji djeluje umirujuće, opušta i čini atmosferu ugodnom. Pomaže kod nesanice.

Adriana za razbuđivanje

Proizvod održava radnu koncentraciju, budi i potiče na aktivnost.

Anti dim za zaštitu nepušača

Biljni kompleks namijenjen za neutralizaciju dima, posebno formuliran za uklanjanje neugodnih mirisa uzrokovanih jedinstvenim kemijskim sastojcima duhanskog dima i zaštitu pasivnih pušača

Klima plus protiv Legionele

Biljni kompleks koji razgrađuje, neutralizira i uklanjanja neugodne mirise koji se nakupljaju u filteru i kanalima sustava klima-uređaja. Svojom jedinstvenom formulacijom naročito  djeluje na bakteriju  Legionella pneumophila.

Deo sprej za mirisna i lagana stopala

Biljni kompleks koji sprječava bakterijske i gljivične infekcije na stopalima koje su uzrokom neugodnog mirisa. Formulacija je prilagođena za korisnike kojima smeta prisutnost alkohola na koži;  ublažava znojenje nogu.

Aroma sept za čist prostor i bistar um

Organski biljni kompleks namijenjen za osvježenje i čišćenje životnog prostora čija je djelotvornost utemeljena na protubakterijskom i protugljivičnom djelovanju eteričnih ulja i hidrolata. Mirisna kompozicija smanjuje napetost, stvara opuštajuću, umirujuću i romantičnu atmosferu.  

   

2.Sanja Vale Čupić  -''ADRINAUT''- predstavila je ''Edukativne nautičke zabavne peljare''- Osvoji jadran'' i ''Mediteraneut''. Simulaciju Jadrana ili  Mediterana. Avanturu istraživanja uživljavanjem u ulogu nautičara. Poslovni poklon, suvenir, edukacija za djecu i odrasle, marketing materijal i/ili zabava! Ovom inovacijom  -stvara se poticaj za posjetom istaknutom području ili bude uspomene sa posjećenih lokacija .

       3.Franc Žirovnik iz Pule predstavio ''Vertikalnu eolsku električnu centralu ''.ova inovacija ima namjenu  hibridne proizvodnje energije- odnosno pretvaranja kinetičke energije, vertikalno usmjerene zračne struje u električnu energiju uz pomoć dvostupanjskog  elektrogeneratora   postavljenog na usidrenoj platformi   koja lebdi na visini od 0-500m.

        Ove se godine u Ženevi na osam i pol tisuća četvornih metara predstavilo se ukupno 790 inovatora i inovativnih poduzetnika iz 45 zemalja svijeta s 1000 inovacija, a sudjelovali su  i 20 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo. Izložbu je posjetilo  više od 60 tisuća, uglavnom poslovnih, posjetitelja. Izložene inovacije ocjenjivao je   međunarodni ocjenjivački sud kojeg čini više od 75 stručnjaka, među kojima je i Zoran Barišić iz Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore. Član zastupničkog tima Udruge inovatora hrvatske ove godine iz Saveza udruga inovatora Istarske županije bio je i Leo Pincan član Izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske.

 

Već tradicionalno u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, inovacije domaćih tvrtki su u sklopu sajma   posebno predstavljaju i veleposlanicima i poslovnim ljudima iz cijelog svijeta na Danu hrvatskih inovatora koji   se održao 4. travnja. Na tom događaju poseban interes za naše inovacije iskazao je veleposlanik RH u  Švicarskoj Aleksandar Heina. Posebno se zadržao i saslušao obrazloženje za izloženi izum Žirovnik Franca 'Vertikalnu eolsku električnu centralu ''

 

 

 

Na velikoj svečanosti  koja je održana navečer 4.04.2014 g. Međunarodni ocjenjivački  sud proglasio je službene rezultate koji su posebno obradovali istarske inovatore.

SREBRNE MEDALJE  dodijeljene su;                                             

-Francu Žirovniku iz Pule  za  ''Vertikalnu eolsku električnu centralu '' i

-Miji Miljaku, iz ''Svijet biljaka '' iz Vodnjana   za  ŠEST   FITOAROMINIH  NOVIH PRIRODNIH    OSVJEŽIVAČA  I

DEZODORANSA               

BRONČANU MEDALJU DODJELILI SU:

-Sanji Vale Čupić  -''ADRINAUT''-  za njene dvije društvene igre - ''edukativne nautičke zabavne peljare''- Osvoji jadran'' i ''Mediteraneut''.

 

Obzirom na veliki interes za  edukativne nautičke zabavne peljare vjerujemo da će  Sanja Vale ostvariti i značajan poslovni uspjeh. Konkretan interes i zanimanje za razvoj  takvog nautičkog peljara po  području Arabije  iskazali su predstavnici  Saudijske arabije. Poslovne kontakte i dogovore ostvarili su i Žirovnik Franc te Mijo Miljak.

Bio je to još jedan izuzetan nastup Istarskih inovatora na međunarodnim izložbama, posebno na izložbama u Ženevi  gdje istarski inovatori sudjeluju kontinuirano od 1995. godine i stalno osvajaju  značajna  odličja.