DOBRI REZULTATI ISTARSKIH INOVATORA NA ARCA-2015 U ZAGREBU

 

 

U  Boćarskom domu u Zagrebu, održavala se od   15. Listopada do 18.10.2015.g.   Međunarodna izložba inovacija ARCA. Izložba se održavala po13. put, a organizirala  je Udruga inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja inovacija - proizvoda, projekata i tehnologija iz područja strojarstva, elektrotehnike, informatike, medicine te iz drugih prirodnih i tehničkih područja. Program manifestacije trajao je četiri dana, a tematski je podijeljen u nekoliko cjelina, koje su ove godine posebno usmjerene na populaciju mladih. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2015. održavala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva,  Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim partnerima.

Tijekom prvoga dana, na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA održavao  se Dan Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o programu u sklopu kojega su devet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (Grafički fakultet, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Rudarsko-geološko-naftni fakultet,  Metalurški fakultet, Građevinski fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet elektrotehnike i računarstva) i jedna skupina studenata (GuardianMed)  posebno predstaviti svoje inovacijske projekte i aktivnosti.  

Na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA ove  se godine predstavilo    preko osamdeset kolektivnih izlagača, preko 250 autora inovacija i 220 inovacija iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana Od tih inovacija, u selekciji za ocjenjivanje, po mišljenju ocjenjivačkog suda i vrednovanju njihovih radova, bilo je 187 inovacija. Ono što bi trebalo posebno naglasiti, to je da ove godine imamo zaista sjajne izlagače,a prije svega, tu je prednjačilo zagrebačko Sveučilište,

Svečanost otvaranja 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA započeo je  pozdravnim govorompredsjednika Udruge inovatora Hrvatske Marka Bubaša, nakon čega će uslijedilo obraćanja visokih uzvanika, među kojima i rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa.   U sklopu ovogodišnje izložbe, 16. listopada     održao se i dan inovativnih ideja INOVACIJAMA DO KONKURENTNOSTI s naglaskom  na inovativnom poduzetništvu mladih (od 16 do 30 godina) i poduzetnica (iznad 16 godina) iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Cilj inovativnog dana ideja je osnaživanje mladih poduzetnika i poduzetnica, te predstavljane start-up ideje iz Hrvatske i Slovenije pred poduzetnicima, anđelima poduzetništva, zainteresiranim i iskusnim inovatorima i              

inovatoricama te širokom publikom.                                                                                     

 

 

Na toj međunarodnoj izložbi inovacija istarski inovatori imali su vrlo značajan i nadasve zanimljiv  nastup. Na prostoru od 18 m2  inovatori iz Društva inovatora Pula i Društva inovatora Kanfanar Rovinj izložili su 11 inovacija iz različitih područja.

Izložili su ;

-TERAPEUTSKI STOLAC  ili  STOLAC ZA

  RADNI STOL AUTORA JORDANA BANKO

- TESTER AKUMULATORA    AUTORA  

  JORDANA BANKO

- DOJAVLJIVAČ KOPČANJA ZAŠTITNE KACIGE 

   AUORA MITANOVSKI ZORANA

-  MAGNETNI JASTUK  AUTORA  LINA RAJKO

- ZAŠTITNE KAPE  AUTORA  MIROSLAVA

   STANIŠIĆA

             

 

- DRŽAČE  ZA FISKALNE RAČUNE, NOVAC I KREDITNE KARTICE  AUTORA: MIROSLAVA  

  STANIŠIĆA

- PUMPU ZA PRETAKANJE ULJA  AUTORA  MIROSLAVA STANIŠIĆA

- POSTUPAK PROIZVODNJE I DOBIVANJA RUŽMARINSKE KISELINE

  (RA) – AKTIVNE TVARI U BILJNIM KOMPLEKSIMA PRIMJENOM

  NANOTEHNOLOGIJE LAROSA AUTORA MIJE MILJKAi DUBRAVKE

   ORLIĆ BAŠLIN 

- ROSA COSMETICS- PRIRODNU ANTI AGING KOZMETIČKU LINIJU

  BAZIRANU NA NA RUŽMARINSKOJ KISELINI AUTORA MIJE MILJKA i

  DUBRAVKE ORLIĆ BAŠLIN 

- ŠAMPON ZA

  OPORAVAK I RAST

  KOSE -DURGA

  SILVER  AUTORICE 

  DANIJELE   HLANUDA  

-  UREĐAJ ZA SUSTAV 

   KLINIČKE AROMATERAPIJE ( CLINICAL

   AROMATHERAPY) AUTORA BERNARDA

  ČUPIĆA I MIJE MILJKA .              

     Sve dane održavanja izložbe velik se broj posjetilaca a i poslovnih ljudi zadržavao na štandu istarskih inovatora.


Ocjenjivački sud pohvalio je sve izlagače na istarskom štandu i kako se po pravilniku nagrađuje najviše 30 % izložaka donio je odluku da se nagrade ;

Zlatnom medaljom:

-  UREĐAJ ZA SUSTAV  KLINIČKE

   AROMATERAPIJE ( CLINICAL

   AROMATHERAPY)  AUTORA

   BERNARDA ČUPIĆA I MIJE MILJKA                  

 

Srebrnom medaljom:  

- ŠAMPON ZA OPORAVAK I RAST KOSE -DURGA SILVER  AUTORICE  DANIJELE  HLANUDA              

 - TESTER AKUMULATORA    AUTORA JORDANA BANKO

- DOJAVLJIVAČ KOPČANJA ZAŠTITNE KACIGE  AUORA MITANOVSKI ZORANA

 

Brončanom medaljom:

-TERAPEUTSKI STOLAC  ili  STOLAC ZA RADNI STOL AUTORA

  JORDANA BANKO

- PUMPU ZA PRETAKANJE ULJA  AUTORA  MIROSLAVA

  STANIŠIĆA

 

Ovo sudjelovanje istarskih inovatora na ''ARCA-2015'' samo je  još jedno  značajno sudjelovanje na domaćim i međunarodnim festivalima  rada i znanja na kojim stvaralaštvo istarskih inovatora dolazi do izražaja. Značajno je za napomenuti da je i ove godine u Ocjenjivačkom sudu ARCE svoj doprinos posebno dao predsjednik Društva inovatora Kanfanar-Rovinj Marčelo Marić.

Istarski inovatori sudjelovali su uz materijalnu potporu Istarske županije - Upravnog odjela za gospodarstvo  . Organizatori  ovog     sudjelovanja na  ARCA-2015   bili su Savez udruga inovatora Istarske županije , Društvo inovatora Kanfanar Rovinj i Društvo inovatora Pula.

            .