NA 16. MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI INOVACIJA ARCA I JUBILARNOM 10. MEĐUNARODNIOM SAJAMU INOVACIJA U POLJOPRIVREDI AGRO-RCA

 ISTARSKI INOVATORI OSVOJILI NAJVEĆI BROJ NAGRADA DOSAD

-  dvije zlatne četiri srebrne i tri  brončane  

U Zagrebu  se od 18 do 20  listopada 2018, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici  održala 16. Međunarodna izložba inovacija ARCA i jubilarni 10. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA koji po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove inovacija na jedno mjesto dovode inovatore i istraživačke timove iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije. Ukupni broj izlagača bio je oko 150 s oko 200-tinjak autora inovacija. Međunarodnu Izložbu inovacija ARCA i sajam AGRO ARCA organizirala je  Udruga inovatora Hrvatske u suradnji sa suorganizatorima, Inovacijskim centrom Nikola Tesla, Sveučilištem u Zagrebu, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i  Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA). Pokrovitelji događanja su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta,  Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a supokrovitelj je Hrvatska gospodarska komora. Izložba i sajam održavaju se uz potporu generalnog sponzora, dioničkog društva Končar – Elektroindustrija te uz potporu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije HAMAG-BICRO, tvrtke HS Produkt i PBZ Carda.

Među brojnim domaćim i inozemnim inovatorima, svoje su inovacije i inovativne projekte, sve već zaštićene patentom, pokazati i inovatori članovi Saveza udruga inovatora Istarske županije Pula, Društvo inovatora Kanfanar – Rovinj i Društvo inovatora Pula pod pokroviteljstvom Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo. Izložili su 10 inovacija.

                

Davor Dujović iz Funtane predstavio je Pametni distribucijski panel za mala plovila, Saša Marušić iz Buja Podizno klizni poklopac šahta, Emil Špelić iz Pule Grijače tijelo s reljefnom slikom, a Blaž Piton iz Fažane Trostazni brodski siz. Na ovom inovatorskom događaju godine, inovaciju Obrnuto mehaničko kvačilo predstavio je Rajko Lino iz Fažane, inovaciju Samohodni uređaj za čišćenje vodenih površina Ervin Matić iz Poreča, a inovaciju LED ambijentalne rasvjete Zoran Černja iz Kanfanara. Duško Frančula iz Ližnjana predstavio je pak Zaštitu pramčanog propelera i Marijan Ferenčić iz Pazina Alat za strojno oblikovanje tijesta „ Pljukancii“ i Uređaj za oblikovanje raznih oblika smjese tjesta. Sve inovacije istarskih inovacija izazivale su poseban interes posjetilaca, a bilo je poslovnih kontakata za veći dio izloženih inovacija.

Središnje događanje ovogodišnje izložbe i sajma u Zagrebu bila je konferencija o pametnoj poljoprivredi. O upotrebi novih tehnologija i inovacija u poljoprivredi govorili su   stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računalstva sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Inovacijskog centra Nikola Tesla, stručnjaci iz poznatih tvrtki Agrivi, Skyfarm, iN2 i drugi.

Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od 11 članova među kojima je bio i Marčelo Marić iz Društva inovatora Kanfanar Rovinj. dodijelio je :

-Zatne  medalje

Ervinu Matiću za  uređaj za čišćenje vodenih površina i

 

Dušku Frančuli  za  Zaštitu pramčanog propelera

 

 

 

 

 

 

 

 

-Srebrne medalje :

Marijanu Ferenčiću za  Alat za strojno oblikovanje tijesta –

„ Pljukancii“ i

Marijanu Ferenčiću za  Uređaj za oblikovanje raznih oblika smjese tijesta .


Linu Rajko za Obrnuto mehaničko kvačilo,
Blažu Pitonu za  Trostazni brodski siz

 

Brončane medalje

Emilu  Špeliću   za Grijače tijelo s reljefnom slikom i

Saši Marušiću za Klizni poklopac šahta.

Davoru Dujoviću  za    Pametni distribucijski panel za mala plovila,

Postignuti rezultat govori o velikoj uspješnosti istarskih inovatora i njihovih inovacija. Očekuje se obzirom na interes tijekom održavanja izložbe inovacija značajan broj komercijaliziranih inovacija. Ovo vrlo uspješno sudjelovanje istarskih inovatora bilo je pod pokroviteljstvom Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo.

      

 

Moramo istaći da su sredstva javnog informiranja dala značajnu pozornost inovacijama istarskih inovatora pa je tako Ervin matić sudjelovao u emisiji Dobro jutro hrvatska,objavljen je članak u Večernjem listu,Gasu istre, Regional expressu ,vjestima TVnove i tv istra.