PRIZNATE PATENTE NUDILO SE PROIZVOĐAČIMA NA BOAT FAIRU U PULI

 

 

U pulskoj Marini Veruda od 14.10. do 1710. Održan je 6. po redu Međunarodni sajam brodske opreme i brodova Pula Boat Fair. Ovogodišnji sajam konceptualno je bio najbliži izvornoj ideji s fokusom na proizvođačima brodske opreme, a osim opremaša ove godine izlagalo je  i 15-ak tvrtki predstavljajući plovila i usluge vezane za plovila. Na posebnom štandu Zajednice tehničke kulture Istarske županije izlagao je i Savez udruga inovatora istarske županije 4 prihvaćena patenta  koje je nudio proizvođačima za pokretanje novih proizvodnja.

Sajam je službeno otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je ovom prigodom istaknuo kako ovaj sajam postaje važno mjesto okupljanja poslovnih ljudi iz cijele regije, a to pokrjepljuje i činjenica kako je svake godine sajam sve posjećeniji. "Pula se oduvijek razvijala uz more i s morem, a njezin snažan razvoj započeo je upravo s brodogradnjom. Na to smo ponosni i to je nešto što valja sačuvati i podržati ", poručio je Miletić.

Izvršni organizator sajma Livio Bolković najavio kako će se na sajmu predstaviti niz inovativnih proizvoda poput brodskih i vanbrodskih motora, ali i hibridnog motora domaće proizvodnje pulskog inovatora dr.Branimira Ružojčića ,dok je predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula važnost održavanja stručnih sajmova poput ovoga koji je danas jedan od najjačih u široj regiji. Okupljene je pozdravio i načelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić  koji je istaknuo kako je Istarska županija također prepoznala značaj sajma.

Savez udruga inovatora Istarske županije  izložio je patente Blaža Pitona iz Fažane ;

-TRODJELNI  PODIZAČ MREŽE PLIVARICE

- NAPRAVU ZA OPREMANJE I SASTAVLJANJE  RIBARSKIH MREŽA

- UREĐAJ ZA DIZANJE RIBARSKIH MREŽA NAROČITO MREŽA STAJAĆICA

- UNIVERZALNI BRODSKI SIZ SA STEPENICAMA KOJE SE OKREĆU NA  OBJE  STRANE

  POD KUTEM OD 45   STUPNJEVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pored ovih patenata na posebnom štandu proizvode na osnovu prihvaćenog  patenta  Branimira Ružojčića nudila je i „TEMA“ iz Pule

  Izložili su   cijelu paletu   Elektronički komutiranih motora promjenljive brzine i smjera, bez četkica i ugrađenim permanentnim magnetima specifično pozicioniranim na površini rotora te  novi hibridni  dizel i elektro motor za plovila. 

Trećeg dana sajma održalo se   niz stručnih predavanja, posebno interesantnih gospodarskim subjektima. Uvodnu prezentaciju održao  je dekan Politehnike Davor Mišković, a o "Brodskoj električnoj  propulziji" govorio je Branimir Ružojčić.

 

                                

 

Na kraju moramo naglasiti izuzetno dobro praćenje događaja od strane sredstava javnog priopćavanja a posebno svih televizijskih kuća i lokalnih glasila. Naglasiti treba da su posjetioci pokazali značajan interes za izložene inovacije