EDUKATIVNE RADIONICE ODRŽANE U OSNOVNOJ ŠKOLI PETAR STUDENAC U KANFANARU

/11U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Društva inovatora Kanfanar- Rovinj održane su tri edukativne radionice u okviru Programa Arhimed. Radionica za učenike nižih razreda s temom  „ Izrada inovativne igračke „- likovna radionica na kojoj je  sudjelovalo  25 učenika. Na radionicama inspirirane Nikolom Teslom  na temu“ BEŽIČNI PRIJENOS ENERGIJE“ sudjelovali su učenici osmog  njih 22  i sedmog razreda njih 18.. Radionice su održane u Osnovnoj školi Petar Studenac  u Kanfanaru 29.travnja 2019.  Predavač, Zvonimir Vađon, inženjer elektrotehnike, dugogodišnji stručni učitelj i mentor u I. tehničkoj školi Tesla, sada vanjski suradnik Visoke škole za informacijske tehnologije održao je kratko uvodno predavanje o važnosti i utjecaju Nikole Tesle na izum i razvoj bežičnog prijenosa energije. Nakon predavanja učenici su izvodili pokuse poznatih znanstvenika poput Michaela Faradaya, Heinricha Lenza i drugih.

Učenici su iskazali veliki interes i s oduševljenjem sami sastavljali model bežičnog prijenosa energije. Na dvije radionice na istu temu sudjelovala su 43 učenika.

Isti dan za učenike nižih razreda, njih 25 održana je radionica: Izrada inovativne igračke.Radionicu je vodila Mirjana Tomašević Dančević, profesorica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.

Uvodnim predavanjem i fotografijama dizajna različitih modela namještaja uvela je učenike u rad i potaknula njihovu kreativnost i inovativnost u izradi zadatka.

Učenici su bili veoma maštoviti i izradili svoje kreacije stolova, stolaca, fotelja i ležaljki.

Silvana Svilar v.d. glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske  zahvalila se ravnatelju i učiteljima na iskazanom interesu za ponovni dolazak u Osnovnu školu u Kanfanaru kao i učenicima na sudjelovanju u radionicama i najavila nove radionice za jesen.