NA 64.MEĐUNARODNOM SAJMU INOVACIJA INNOVA 2014 U BRUXELLESU, BELGIJA

             -  FRANCU  ŽIROVNIKU DODJELJENO ZLATNO ODLIČJE   

             - LEO PINCAN  ODLIKOVAN    „TITULOM VITEZA INOVATORSTVA“

                   

Na 63. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2014 koji je održan u Bruxellesu, Belgija  od  13. – 15. studenoga 2014. promovirana je hrvatska selekcija inovacija, a u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva, a uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture. 

Na sajmu je izlagalo više od 168 izlagača koji su izložili 266  inovacija iz 15 zemalja sa svih pet kontinenata. Sajam je obišlo i razgledalo više od petnaest tisuća posjetitelja od kojih je bilo više od pedeset posto poslovnih posjetitelja.

Udruga inovatora Hrvatske je na izložbenom prostoru izložila  sedam odabranih inovacija, a koje su nagrađene   na međunarodnoj izložbi  inovacija ARCA 2014 u Zagrebu sredinom listopada ove godine.

Među tih sedam inovacija izložena je bila i inovacija Vertikalna eolska električna centrala  autora Franca Žirovnika iz Pule.

Međunarodni ocjenjivački sud INNOVA 2014 u čijem je sastavu bilo 38 članova, veliku pozornost posvetio je analizi  tehničko -  tehnološke razine izloženih hrvatskih inovacija te ih je nagradio, temeljem stručne prosudbe .

Vrijedi napomenuti da su Belgijska javnost i poslovni posjetitelji za vrijeme sajma iskazali veliki interes za izložene hrvatske inovacije. Za  takav interes ponajprije su zaslužni Belgijski TV mediji koji su popratlili i predstavili u više navrata hrvatske inovacije sa sajma na nekoliko televizijskih kanala. Za takvu medijsku pozornost su najviše zaslužni i sami inovatori i inovativni poduzetnici koji su na INNOVI 2014 u Bruxellesu predstavili atraktivne i visoko vrijedne tehničko tehnološke inovacije. Izložak koji je privlačio najviše pozornosti  ocjenjivačkog suda, posjetitelja  i  medija na INNOVA 2014 bila je Vertikalna eolska električna centrala  autora Franca Žirovnika iz Pule koja je i nagrađena zlatnom medaljom. Izaslanstvo Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Moldavije nagradilo ga je i njihovom posebnom  medaljom . 

 

Zastupnički team Udruge inovatora Hrvatske bio je u sastavu Leo Pincan  iz Pule  koji je član izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske i zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije , Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske i Marko Abramović, tajnik Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva. Zastupnički je tim ostvario brojne kontakte s poslovnim posjetiteljima i predstavnicima izlagača na ovogodišnjoj INNOVA EUREKA koji će inovatorima čije su inovacije izlagane dobro doći kod daljnje komercijalizacije.

 

Vrhunac na ukupna događanja u Bruxellesu, bio je na dodijeli odličja vitezova  inovatorstva uspješnim  inovativnim poduzetnicima za višegodišnji inovatorski rad i poticanje inovatorstva u vlastitim sredinama.  Naime  Belgijska komora inovatora i grad Bruxelles utemeljili su posebnu nagradu – priznanje "MERIT OF INVENTION" – "ZASLUŽNI ZA INOVATORSTVO" čime su željeli odati priznanje kako izuzetnim inovatorima tako i onim pojedincima koji svojim položajem u državi bitno utječu na stvaranje povoljnog okruženja za unapređenje inovatorstva, kao najvišeg dostignuća Ijudskog uma. Ovo odličje je uspostavljeno 13. veljače 1953. godine putem belgijskog časopisa "Le Montieur". Članove Visokog povjerenstva za dodjeljivanje nagrade čine gradonačelnik Bruxellesa, predsjednik Organizacijskog odbora Brussels INNOVA, predsjednik Belgijske komore inovatora.    

Redom viteza pored predstavnika iz drugih država i jednog iz Hrvatske odlikovan je i  Leo Pincan  zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije iz Pule. 

Izaslanstvo Udruge inovatora Hrvatske, na poziv Hrvatske misije u NATO – u, posjetili su tradicionalni Bazar u NATO-u , humanitarnu akciju u kojoj već niz godina uspješno sa svojim donacijama i donacijama članova i članica sudjeluje Udruga inovatora Hrvatske.