NA 5. RIJEKA NAUTIC SHOW PREDSTAVILO

SE SEDAM INOVACIJA  ISTARSKIH IZUMITELJA

 

Od, 29. rujna, na Gatu Karoline Riječke do 1. listopada 2017.održalo se   5. Rijeka Nautic Showa na kojem se predstavilo sedamdesetak proizvođača plovila, opreme i ponuđača različitih usluga u nautici.

Organizator sajma je Zajednica tehničke kulture Rijeka. Glavni sponzor sajma je ACI d.d., a glavni pokrovitelji i suorganizatori Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka. Rijeka Nautic Show održavao se i pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Rijeke, Luke Rijeka i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka. U posljednjih nekoliko godina Rijeka je postala omiljeno odredište jedriličara tako da su ove godine, po prvi puta, na sajmu dobro zastupljene i jedrilice. Među   50-tak plovila najzastupljenija su bila motorna plovila domaćih brodograditelja čiji proizvodni program idealno odgovara potrebama i mogućnostima lokalnog tržišta.

             


Na štandu   Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka. svojih 7  inovacija izložili su istarski inovatori i to inovacije Društva inovatora Kanfanar Rovinj i Društva inovatora Pula. Posjetiteljima je omogućeno upoznavanje sa slijedećim izumima od kojih većina predstavlja priznate patente i nudi se  pravo na proizvodnju ;

-Ublaživač krmenog vala broda katamarana , Trodijelni podizač mreže plivarice, Naprava za opremanje i sastavljanje  ribarskih mreža,  sva tri autora  Piton  Blaža iz Fažane,                                          

  


       

 - Elektromotor s permanentnim magnetima namijenjen pogonu manjih  plovila,

  autora Dr.sc.   Branimira Ružojčića iz Pule,

- Motorna daska autora Franca Žirovnika iz Pule,

- Brodska kuka s napravom za  provlačenje konopa  autora Dinka Hrkača iz Štinjana

- Multifunkcionalni prenosni  energetski uređaj za mala plovila autora Zorana Černje  iz Kanfanara.

   Na Hrvatskoj izložbi inovacija  u brodogradnji, pomorstvu i nautici – AdriaTech koju je  organizirao Savez udruga inovatora Rijeke predstavilo se 20-ak inovatora iz raznih dijelova Hrvatske uz svesrdnu podršku Udruge inovatora Hrvatske, a uz ostalo je najavljeno i predstavljanje proizvodnje hrvatskog ronilačkog odijela te projekta izrade vodocikla, kojeg provodi skupina studenata riječkog Tehničkog fakulteta "Riteh Waterbike Team".

                                                                          

Sve dane održavanja  Nautic Showa  u Rijeci posjetioci, a posebno poslovni ljudi iskazivali su velik interes za izume istarskih inovatora pa vjerujemo da u naredno vrijeme može doći i do poslovnih uspjeha.