JOŠ JEDAN USPJEŠAN NASTUP ISTARSKIH INOVATORA NA ''IENA''2011.  U NUERNBERGU

 

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirale su sudjelovanje hrvatskih inovatora na 63.međunarodnom sajmu ideja, inovacija i novih   proizvoda IENA 2011. u Nuernbergu koji se održavao od 27. do 30. listopada 2011.g.  Izložba se održavala na osam tisuća četvornih metara, a sudjelovalo je   25 zemalja  , koje su predstavile  776 inovacija inovatora sa svih kontinenata.   l ove godine Hrvatski inovatori  sudjelovali su na ovom prestižnom sajmu inovacija zahvaljujući potporama Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Ovogodišnje inovacije ocjenjivao  je Stručni ocjenjivački sud kojeg čine više od 70 vrhunskih stručnjaka iz 15 država, među kojima  i Zoran Barišić iz HGK  kao predstavnik Hrvatske.

Hrvatski inovatori na IENI sudjeluju sedamnaesti put a ove godine s 15 inovacija. I ovogodišnje sudjelovanje hrvatske inovatorske selekcije na IENA 2011 pobudilo je pozornost izlagača i poslovnih posjetitelja. Najviše pozornosti privukle su inovacije Fasadni okvir za montažu prozora  autora  Antić Ratka  iz Labina i Naprava za stavljanje kapi u oči   autora Sergia Budicin  iz Pule.             

Istarski inovatori u organizaciji Saveza udruga inovatora Istarske županije predstavili su se s 3 inovacije i to:

Fasadni okvir za montažu prozora  autora  Antić Ratka  iz Labina

Kolica za prevoženje i dizanje tereta autora Blaža   Ilića iz Fažane  

Naprava za stavljanje kapi u oči   autora; Sergia Budicin  iz Pule  

                       

 

- Fasadni okvir za montažu prozora    rješava   kako montirati prozor ili vrata bez potrebe fasadne obrade građevinskih otvora, a da pritom ostvarimo brtvljenje i nepropusnost vode ili zraka kod montiranih prozora ili vrata te ubrzamo sam proces montaže prozora i radni proces kod izvođenja fasadnih radova te poboljšanje kvalitete izvedbe na zahtjevnom detalju.

 - Kolica za prijevoz i dizanje tereta predstavljaju posebnu konstrukciju koja je izrađena od čelika, a koja ima dvije vertikalne vodilice po kojima klize viljuške za dizanje tereta.Donji dio ima također dvije viljuške sa 4 mala kotača i dva velika pneumatska kotača. Ima dvije ručke za vožnju i mehanizam za podizanje,dupli prijenos na sajlu i vitlo za navijanje sajle sa ručkom i osiguračem protiv otpuštanja. Može se koristiti u kućanstvima, trgovinama, skladištima, tvornicama i na mnogim drugim mjestima.

-Naprava za stavljanje kapi u oči     spada u oblast medicinskih pomagala koja služe za pomoć pri kapanju kapi u oči.Tehnički problemi koji se rješava ovom izumom je kako kod kapanja u oči , spriječiti kontakt kapaljke i trepavice, namjestiti kapaljku točno iznad sredine zjenice, otkloniti nužnost viziranja i omogućiti lagano, brzo i precizno namještanje naprave koja rješava ove tehničke probleme.

 U posljednjih deset godina ovogodišnji sajam IENA prema statističkim pokazatelima je najuspješniji. Prema mišljenju Ocjenjivačkog suda IENA 2011 inovacije izložene na ovogodišnjem sajmu u odnosu na prošlu godinu izuzetno su kvalitetnije i obuhvaćaju sva područja življenja .                    


Ocjenjivački
sud istarske inovatore nagradio je 1 srebrnom medaljomi  s 2 brončane medalje.

Fasadni okvir za montažu prozora  autora  Antić Ratka  iz Labina dobio je srebrnu medalju,

dok su Kolica za prevoženje i dizanje tereta autora Blaža   Ilića iz Fažane  i Naprava za stavljanje kapi u oči   autora Sergia Budicina  iz Pule nagrađene brončanim medaljama .

          Na kraju kažimo i to da je to još jedan od u nizu uspješnih nastupa istarskih inovatora koji po svijetu  promoviraju svoje inovacije, promoviraju Istarsku županiju kao inventivnu sredinu u kojima se poticanjem inventivnog rada rađaju sve bolje i bolje ideje i novi proizvodi koje inovatori nude tržištu.                              

 Sudjelovanje inovacija istarskim inovatorima, na ovoj najstarijoj međunarodnoj izložbi inovacija u svijetu, svojom potporom omogućio je Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije.

                                                 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player