ISTARSKI INOVATORI    ZAINTERESIRALI  POSJETITELJE IZLOŽENIM INOVACIJAMA NA  14. OBRTNIČKOM SAJMU ISTRE

Na pulskoj Karolini od 06. do 09.10. 2010.g. održavao  se  14. Obrtnički sajam Istre gdje su svoje proizvode izložili obrtnici iz Hrvatske,Slovenije i Srbije. U četiri dana sajma posjetiteljima i potencijalnim partnerima sebe i svoje proizvode predstavilo je na bruto  izlagačkoj  površini od 2.000m2 natkrivenog  i  cca  600m2 otkrivenog  (otvorenog) izložbenog prostora,  198 izlagača (106 obrta, 27 poduzeća, 3  škole, 31  komore, udruženja  i ostalih asocijacija, 10 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, te 21 iz kategorije ''ostalo“ – inovatori, samostalni umjetnici, obiteljska);

Bilo je  97 izlagača iz Istarske županije, 88 iz ostalih hrvatskih županija, 13 izlagača iz inozemstva , 140 starih (koji su već nastupali na Obrtničkom sajmu Istre) i 58 novih izlagača.    

Organizator sajma bila je Obrtnička komora Istarske županije, a organiziran je  pod pokroviteljstvom  Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Na   sajamskom prostoru izlagači su četiri dana  sklapali nove poslove, dok su posjetitelji imali prilike po povoljnim cijenama sa sajamskim popustom  nabaviti atraktivne izloške.  Sajam je bio namijenjen proizvodnji i svatko je  mogao naći nešto što ga zanima, od gastronomske ponude preko umjetničkog obrta do industrijskih proizvoda. Nakon otvorenja,  najviše gužve bilo je na štandu    Županijske komore Pula koja je predstavila velik broj domaćih izlagača s autohtonim proizvodima.

 

 Među njima svoje je inovacije izložio je   inovator  Darko Špelić koji je prodavao sve svoje redizajnirane vrste mirisa za automobile i brodice te nove proizvode ''Mirisne granule za usisavače'' i''Mirisne granule za ormare''.

Posebno interesantan štand od 10 m2 imao je Savez udruga inovatora Istarske županije u okviru kojeg se izlagalo 10    inovacija .

 

 

 

 

 

                 

Među inovacijama koje  su izložili bilo je izuzetno vrijednih izuma, postupaka,zaštićenih obličja a  među kojima su najinteresantniji bili   ''ELEKTROMOTOR S PERMANENTNIM MAGNETIMA NAMIJENJEN POGONU MANJIH PLOVILA''autora  Dr.sc. Branimira Ružojčića  ,

''UREĐAJ ZA SPREČAVANJE ULASKA VOZILA  U POGREŠAN  SMJER NA AUTOCESTI  '' autora Zorana Mitanovskog, ''FASADNI OKVIR ZA MONTAŽU PROZORA'' autora  RATKA ANTIĆA,

''UREĐAJ PROTIV NESANICE(anti-insomnia)'', UPOZORAVATELJ /    PODSJETNIK ZA KRATKA SVJETLA NA AUTOMOBILU I UREĐAJ ZA BEŽIĆNO UKLJUĆIVANJE I ISKLJUČIVANJE RAZLIČITIH  APARATA I UREĐAJA 

''INTERFACE
4+4'' autora Zorana Črnje i Marčela Marića, Zaštičeni dizajn NAUŠNICE- ŽMINJSKI RIĆIN autorice Klaudije Vorić, KOLICA ZA PREVOŽENJE I DIZANJE TERETA autora Ilić Blaža,  NAPRAVA ZA STAVLJANJE KAPI U OČI autora Sergia Budicina,  zaštićeno autorsko dijelo''THE BLUE DOLPHIN MEDIJSKA TERAPIJA '' autorice Maje PLOH,    

 

                                    

  Na ovogodišnjem obrtničkom sajmu na posebnom izlagačkom prostoru su svoje inovacije i proizvode izložili  i naši inovatori   vlasnik bravarskog obrta ''Hekić'' Valter Hekić iz Svetog Petra u šumi te na štandu obrta ''Špeža''
                                      
Klaudio Šturman iz Rovinja koji je izložio svoj ''Automatizirani uređaj za proizvodnju ćevapčića'', pljeskavica i domaćih keksa''.

Vjerujemo da će i ovo izlaganje inovacija izazvati velik broj novih inovatora da prijave i zaštite svoje inovacije, te da ih ubuduće nude korisnicima i kao novi proizvod. To vjerujemo jer sve dane  sajma bilo je velik broj upita o tome što se  i kako može zaštititi u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Neki su inovatori ostvarili i poslovne rezultate prodajući  svoje inovacije koje imaju već kao proizvod za tržište. Ovo predstavljanje istarskih inovatora ocjenjujemo uspješnim a i omogućili smo građanima da vide inovacije s kojima će se sudjelovati na Nacionalnoj izložbi inovacija ''ARCA''- 2011 u Zagrebu.

  Pored velikog broja zainteresiranih poseban interes izazvala je ''NAPRAVA ZA STAVLJANJE KAPI U OČI'' autora Sergia Budicina za koju je iskazan i poseban interes za kupnju.  

Na kraju moramo reći da je u četiri dana sajmovanja kroz sajam prošlo oko 10.000 građana što je sve izlagače učinilo zadovoljnim, jer su pored sklopljenih poslova mogli i izuzetno dobro prodavati izložene proizvode.

Sudjelovanje istarskih inovatora na 13.Obrtničkom sajmu Istre bilo  je uz značajnu potporu Obrtničke komore Istre.