ISTARSKI INOVATORI NA

52. MEĐUNARODNOM  SAJMU OBRTNIŠTVA 14 . – 17. TRAVNJA 2010. NA  ZAGREBAČKOM VELESAJMU

U okviru proljetnih međunarodnih sajmova ZAVARIVANJE , BIAM, TEGRA , VINOVITA, INGA , CRO TOUR '10, održan je i 52. Međunarodni sajam obrtništva. Sajam obrtništva najveći je poslovni događaj obrtnika, malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj. Tokom sajma svakodnevno su održavana predavanja, prezentacije i održavani stručni skupovi. Sajam obrtništva organizirala je Hrvatska obrtnička komora uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.         

 Uz potporu Hrvatske obrtničke komore na izložbenom prostoru od 9 m2 predstavila se Udruga inovatora Hrvatske  koja je za to predstavljanje izabrala i dvije istarske inovacije i to  :

  • BLAŽA  ILIĆA IZ  FAŽANE s inovacijom    ''KOLICA/ DIZALIČAR'' -           
  • Dizaličar /kolica/ predstavljaju konstrukcijukoja je izrađena odčelika,koja ima dvije vertikalne vodilice po kojima klize viljuške za dizanje tereta. Donji dio ima također dvije viljuške sa 4 mala kotaca i dva velika pneumatska kotača. Ima dvije ručke za vožnju i mehanizam za podizanje,dupli prijenos na sajlu i vitlo za navijanje sajle sa ručkom i osiguračem protiv otpuštanja.

 

  • SAŠU ĐORĐEVIĆA IZ PULE s inovacijom”NOVI  LANCI ZA SNIJEG”

Ovaj izum rješava problem protukliznog uređaja primjenjivog na vanjskim površinama  guma pogonskog kotača kod motornog vozila, kako bi se spriječilo proklizavanje na snježnim  ili zaleđenim površinama.  Protuklizni uređaj prema ovom izumu je   modularnog tipa, a sastoji se od više modula, selektivno  povezanih jednog  s drugim u obliku lanca oko vanjske površine gume.  Jednostavnim dodavanjem ili otklanjanjem modula prilagođava se potrebna veličina.  Omogućavaju veću brzinu vožnje,ne stvaraju vibraciju i u odnosu nadosadašnje lance stvaraju manju buku.


 

  Prisustvo  Istarskih inovatora s ovim inovacijama na izložbenom prostoru te predstavljanje njihovih inovacija izazvalo je interes , kako pojedinaca tako i poslovnih ljudi. Vjerujemo da će naši inovatori ostvariti kontakte s obrtnicima koji su izrazili interes za njihove inovacije. Prilikom otvaranja sajma i obilaska uzvanika , na   izložbenom prostoru zadržala se delegacija na čelu s Potpredsjednikom vlade dr. Darkom Milinovićem i uglednicima u njegovoj pratnji. Glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević upoznao ih je sa izloženim inovacijama i radom Udruge . Tokom sajma  izložbeni prostor posjetili su   brojni uglednici iz obrtničkih komora izlagača na sajmu. Tom prilikom vođeni su razgovori o zajedničkoj suradnji i plasmanu naših inovacija u proizvodnju  putem obrtnika. Možemo zaključiti da jeovo bio vrlo uspješan nastup   na sajmu Obrtništvo 2010.