ISTARSKI INOVATORI NA 53. MEĐUNARODNOM SAJMU OBRTNIŠTVA U ZAGREBU

U okviru grupe proljetnih sajmova Zagrebačkog velesajma, od 5. do 9. travnja 2011 održali  su se specijalizirani sajmovi među kojima je posebno mjesto zauzimao Međunarodni sajam obrtništva, ove godine 53. po redu.

53. Međunarodni obrtnički sajam u Zagrebu ima tradiciju dugu preko pola stoljeća, najveći je i središnji poslovni događaj obrtnika i malih poduzetnika u Hrvatskoj i mjesto je poslovnih susreta proizvođača, potrošača i poslovnih partnera.

Svake godine obrtnici nude nešto novo domaćim i stranim partnerima, na jednom mjestu okupljeni su sami obrtnici i poduzetnici, ali i sve mjerodavne institucije vezane uz hrvatsko obrtništvo.

Sajam je  pratilo niz stručno-popratnih aktivnosti, okruglih stolova, predavanja, te poslovnih susreta obrtnika i poduzetnika na jednom mjestu.

Zahvaljujući svojoj dugoj tradiciji Obrtnički sajam u Zagrebu postao je nezaobilazno mjesto intenzivnih susreta obrtnika i poslovnih ljudi kao i direktnih potrošača, što je izuzetno bitno za prezentaciju novih proizvoda, novih usluga, te direktan kontakt sa potencijalnim novim kupcima.

Uz obrtnike i male poduzetnike na sajmu su se predstavljale i institucije vezane uz obrtništvo, uz organizatora Hrvatsku obrtničku komoru, tu su još predstavnici svih ostalih relevantnih institucija interesantnih sektoru obrtništva.Posebno mjesto imali su inovacije koje je izabrala Udruga inovatora Hrvatske. Među izabranim inovacijama značajno mjesto imali su :

  1.ELEKTROMOTOR S PERMANENTNIM MAGNETIMA NAMIJENJEN  POGONUMANJIH PLOVILA

 autora : Dr.sc. Branimira RužojčićaElektronički komutirani motor promjenljive brzine i smjera, bez četkica i ugrađenim permanentnim magnetima specifično pozicioniranim na površini rotora.
Poseban koncept motora rezultira vrlo visokom efikasnošću, kompaktnim dimenzijama pogona, niskom valovitošću momenta te jednostavnim upravljanjem.

 

 

 

 

 

 

2.UREĐAJ ZA SPREČAVANJE ULASKA VOZILA  U POGREŠAN   SMJER NA    AUTOCESTI   
autora MITANOVSKI ZORANA

Izum predstavlja praktičnu, trajnu i korisnu napravu koja sprečava ulazak vozila u pogrešan smjer na autocesti.Uređaj rješava problem nedozvoljenog ulaska motornog vozila u krivi smjer na autocesti i zaustavlja vozilo koje je krenulo u krivom smjeru. Istodobno je i dalje omogućen prolazak vozila koja se kreću u ispravnom smjeru.

 

 

 

3. FASADNI OKVIR ZA MONTAŽU PROZORA  autora;  ANTIĆ RATKA
Ovaj izum spada u područje građevinske tehnike, posebno u oblast montaže i obrade prozora građevinarstva i u domeni građevinarstvo, fasadni radovi.
Tehnički problem koji se rješava ovim izumom je kako montirati prozor ili vrata bez potrebe fasadne obrade građevinskih otvora, a da pritom ostvarimo brtvljenje i nepropusnost vode ili zraka kod montiranih prozora ili vrata te ubrzamo sam proces montaže prozora i radni proces kod izvođenja fasadnih radova te poboljšanje kvalitete izvedbe na zahtjevnom detalju.

 Prisustvo  Istarskih inovatora s ovim inovacijama na izložbenom prostoru te predstavljanje njihovih inovacija izazvalo je interes , kako pojedinaca tako i poslovnih ljudi. Vjerujemo da će naši inovatori ostvariti kontakte s obrtnicima koji su izrazili interes za njihove inovacije.   Tokom sajma  izložbeni prostor posjetili su   brojni uglednici iz obrtničkih komora izlagača na sajmu. Tom prilikom vođeni su razgovori o zajedničkoj suradnji i plasmanu naših inovacija u proizvodnju  putem obrtnika. Možemo zaključiti da je ovo bio vrlo uspješan nastup   na sajmu Obrtništva 2011.