ZNAČAJAN INTERES ZA INOVACIJE ISTARSKIH INOVATORA

 

U Puli se od 2. do 5. listopada održavao 17. obrtnički sajam Istre koji je organizirala Obrtnička komora Istarske županije, u suradnji s  Istarskom županijom, Gradom Pula, Hrvatskom obrtničkom komorom i HGK – Županijskom komorom Pula, uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i Ministarstva  poduzetništva  i obrta. Sajam se održavao u montažnoj hali   na parkiralištu Karolina ispod Arene, okupivši   izlagače – obrtnika i poduzetnika iz Istarske, ali i drugih hrvatskih županija te iz inozemstva. Sajam je posebice bio namijenjen proizvođačima prehrambenih proizvoda, robe široke potrošnje, proizvoda specijalizirane namjene te trgovcima opremom, materijalom i sirovinama za dalju proizvodnju, a njegov sastavni dio bili su i  tematski  skupovi te drugi prateći sadržaji.  

Sajam se održavao na:

neto izlagačkoj površini: 751 m2 u hali, 265m2 vanjskog izložbenog prostora;

s 142 izlagača od toga: 62 izlagača iz Istarske županije, 77 izlagača iz ostalih dijelova Hrvatske, 3 iz inozemstva; 78 izlagača bili  su obrti, 28 poduzeća, 2 škole, 9 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 25 ostalih (13 komora i udruženja, 2udruge, 1 zadruga , 9 inovatora na štandu Saveza udruga inovatora Istarske županije.

U uvodnom govoru, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska, pozdravivši uzvanike i sve nazočne, iznio je podatke o broju izlagača, te se zahvalio svim suorganizatorima na pomoći u organizaciji sajma. Pozdravio je najavljene mjere vezane za plaćanje PDV-a za obrtnike i male poduzetnike.

 

Sajam je na prigodnoj svečanosti otvorio predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović  i tom prigodom osvrnuo se na veliki broj zatvorenih obrta od početka krize, te istaknuo snažnu potporu obrtništvu i malom gospodarstvu. Založio se za reformu poreznih propisa kojim bi se olakšalo poslovanje najmanjih gospodarskih subjekata. Nakon toga, simboličkim rezanjem vrpce, otvorio je 17. Obrtnički sajam Istre.

Potom uz čelnike Grada Pule, Istarske županije i izaslanike ministarstava, obrtničkih i gospodarskih komora i obišao, zadržavši se u razgovor s obrtnicima. Kako je naveo u ime organizatora Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, ovaj je sajam, 17. po redu, dokaz da istarski obrtnici rade i trude se kako bi se, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, predstavili Hrvatskoj javnosti.

Nakon toga, uzvanici su obišli sajam. Na štandu Obrtničke komore Istarske županije, predsjedniku Josipoviću je uručena "Monografija istarskog obrtništva", izdana povodom 20. obljetnice osnivanja Obrtničke komore Istarske županije.

Istarski inovatori na ovom sajmu izložili su:

   

- STALAK ZA REZANJE KOBASICA I KOSNICA (SALAMA DO 6 CM PROMJERA).

    Autora DAMIRA LUKEŽA I VLADIMIRA  ANTOLOVIĆA izTinjana,

- ZAMKU ZA RIBU autora CELIJA ROBERTA iz Pule,

- STALAK ZA SUNCOBRAN SA UREĐAJEM ZA PODIZANJE I SPUŠTANJE                 

   KROŠNJE SUNCOBRANA Autora Franje Kurevije iz Galižane,

- UNIVERZALNE DODATKE ZA LJESTVE I ŠKALUNE autora JOSIPA  

  MODRUŠANA  iz Štinjana,                                                         

 -  NAPRAVU ZA BUŠENJE POLUTKI KOLAČA „BRESKVICE“autora MODRUŠAN 

  JOSIPA iz Štinjana,

- EDUKATIVNE NAUTIČK ZABAVNE PELJARE OSVOJI JADRAN I ADRINAUT

   autorice  SANJA VALE ČUPIĆ  iz Pule ,  

  - SET UKRASNIH PREDMETA – MODNI DODACI ISTARSKI FUŽI autorice   

     MORENE    SINČIĆ, 

- FITOAROMINE NOVE PRIRODNE OSVJEŽIVAČE I  DEZODORANSE

    autora Mije Miljka iz  ''SVIJET BILJAKA '' d.o.o. VODNJAN

- UREĐAJ ZA SUSTAV  KLINIČKE AROMATERAPIJE (CLINICAL AROMATHERAPY)         

  autora  Mije Miljka i Bernarda Čupića iz  ''SVIJET BILJAKA '' d.o.o. VODNJAN.

Među brojnim poduzetnicima istaknuo se prostor rovinjskih poduzetnika na kojem je izlagao istarski inovator koji je komercijalizirao svoje inovacije i to Automatiziranu liniju za višerednu proizvodnju ćevapčića, pljeskavica i domaćih keksa autora Klaudijo Šturman iz Rovinjskog sela.

Pored velikog broja zainteresiranih za inovacije istarskih inovatora poseban interes izazvale su :

STALAK ZA REZANJE KOBASICA I KOSNICA

UNIVERZALNI  DODATCI   ZA LJESTVE I  ŠKALUNE

EDUKATIVNI NAUTIČKI  ZABAVNI  PELJARI  OSVOJI JADRAN I ADRINAUT

  

Ovo izlaganje inovacija izazvati će velik broj novih inovatora da prijave i zaštite svoje inovacije, te da ih ubuduće nude korisnicima i kao novi proizvod. To vjerujemo jer sve dane  sajma bilo je velik broj upita o tome što se i kako može zaštititi u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Istarske inovatore posebno je posjetio, razgledao štand i iskazao interes za sve inovacije vd pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo  Alen Damjanić i glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Voislav Raušević.

 

  

Neki su inovatori ostvarili i poslovne rezultate prodajući svoje inovacije koje imaju već kao proizvod za tržište. Ovo predstavljanje istarskih inovatora ocjenjujemo uspješnim a i omogućili smo građanima da vide dio inovacija s kojima  će se sudjelovati na Nacionalnoj izložbi inovacija ''ARCA''- 2014 u Zagrebu.              

Sudjelovanje istarskih inovatora na 17.Obrtničkom sajmu Istre ostvareno je uz značajnu potporu Obrtničke komore Istre i Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.