ZNAČAJAN INTERES ZA INOVACIJE ISTARSKIH INOVATORA NA 16.OBRTNIČKOM SAJMU ISTRE

U Puli se na Karolini od 10.- 13. 10. 2013. održavao se jubilarni, 16. obrtnički sajam Istre. Na ovogodišnjem  sajmu svoje proizvode izlaže 178 raznih izlagača, među kojima 68 iz Istre, 83 iz ostalih dijelova Hrvatske te 27 iz inozemstva,   Među izlagačima najviše je obrta, njih 92, tvrtki je 24, a izlagale su i tri škole te 15 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i 9 istarskih inovatora. Čast da, rezanjem vrpce, sajam proglasi otvorenim pripala je ove godine istarskom županu Valteru Flegu. No, prije toga, brojne je uzvanike - od saborskih zastupnika, gradonačelnika i načelnika, preko predstavnika obrtničkih komora iz cijele Hrvatske, goste iz Slovenije i Italije, ravnatelje škola - u ime organizatora pozdravio predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska.Posjetitelji su mogli  po prigodnim, sajamskim cijenama, kupiti od drvenog namještaja, preko obuće, odjeće i kožne galanterije, knjiga i bilja pa sve do delicija poput suhomesnatih proizvoda, sira, tjestenine, alkoholnih i bezalkoholnih pića, meda, bučinog ulja, kolača i voća….Sajam je svakoga dana radio od 10 do 20 sati i bio je izuzetno dobro posječen. Među brojnim štandovima istaknuo  se štand Istarskog inovatora koji je komercijalizirao svoje inovacije i to ; i štand zajedničkog trgovačkog obrta ''Špeže''d.o.o iz Rovinja s automatiziranom linijom  za višerednu proizvodnju ćevapčića, pljeskavica i domaćih keksa autora Klaudija Šturmana iz Rovinjskog sela.

 

 

 

 

 

 

 

Istarski inovatori izložili su 9 inovacija na prostoru od 9m2 i to ;

- 5 Novih i različitih pomagala za oblačenje čarapa autora Josipa Šterpina iz Pule - Nosač mobilnog telefona autora Mira Boljuna  iz Pule

 

- Vertikalna eolska električna centrala autora  Franca Žirovnika iz Pule   - Uređaj za daljinsko očitavanje alfanumeričkih  podataka autora Dragana  Merlića iz  Buzeta  

- Baterijski članak na slanu vodu  autora  Rahmonaja Nasera iz Vodnjana    

- Plastična kučica za zaštitu od maslinine muhe autora Antona Gašpića iz Rovinja 

- Potpaljivač protuvatre autora Antona Gašpića iz Rovinja  i na posebnom   štandu     Zajedničkog 
   trgovačkog obrta ''Špeže''d.o.o iz Rovinja  

  3   inovacije  i to:

- BRODSKA KUKA S NAPRAVOM ZA PROVLAČENJE

  KONOPA  autora Dinka Krkača iz Pule,

-MIKROKONTROLERSKI VIŠEKANALNI DIGITALNI  

 TERMOMETAR autora Seada Inajetovića iz Pule

- JEDNODJELNA GLAVA KOSILICE TRIMERA autora Blaža

   Ilića iz Fažane

 Pored velikog broja zainteresiranih za inovacije istarskih inovatora poseban interes izazvale su   5 Novih i različitih pomagala za oblačenje čarapa autora Josipa Šterpina iz Pule   i  Nosač mobilnog telefona autora Mira Boljuna  iz Pule    za koje  je bilo najviše upita.   Ovo izlaganje inovacija izazvati će velik broj novih inovatora da prijave i zaštite svoje inovacije, te da ih ubuduće nude korisnicima i kao novi proizvod. To vjerujemo jer sve dane  sajma bilo je velik broj upita o tome što se  i kako može zaštititi u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

 Neki su inovatori ostvarili i poslovne rezultate prodajući  svoje inovacije koje imaju već kao proizvod za tržište. Ovo predstavljanje istarskih inovatora ocjenjujemo uspješnim a i omogućili smo građanima da vide inovacije s kojima   se sudjelovalo na Nacionalnoj izložbi inovacija ''ARCA''- 2013 u Zagrebu.              

 Sudjelovanje istarskih inovatora na 16.Obrtničkom sajmu Istre   ostvareno je uz značajnu potporu Obrtničke komore Istre i Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.