UPRILIČEN PRIJEM ZA NAGRAĐENE INOVATORE U ŽENEVI I ILOKU

-PRIJEM SU UPRILIČILI ŽUPAN FLEGO I GRADONAČELNIK PULE BORIS MILETIĆ
25.04.2017 Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić upriličili su, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za nagrađene inovatore na 45. Internacionalnom salonu inovacija „Geneve 2017“, održanom u Ženevi te 11. Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih „INVENTUM 2017“, održanom u Iloku.

Zamjenik Tajnika Saveza udruga   inovatora Istarske županije  Leo Pincan na prijemu je predstavio Blaža Pitona, Dragana Posedela, Ivanu Palčić, Sinišu Brođanca, Marčela Marića, Rominu Petarus, Zorana Črnju i Jordana Banka. Od inovacija su posebno zanimljive bili jeftin i jednostavan perač soboslikarskih valjaka Posedela, ortopedski uložak sa senzorima pritiska za postoperativno liječenje Palčić, uređaj za registriranje pada i potragu za motociklistima Brođanca, ali i nevjerojatni "Smart Washer" mlade Petarus, koji objedinjuje sve potrebno za higijensko pranje ruku isključujući umivaonik, slavinu, sapun i papirnate ručnike, što je iskoristivo u bolnicama, školama, vrtićima,… Jednako zanimljiv je izum Zorana Černje "Kanistra", pomoć za mala plovila, kampere ili partijanere, koji u sebi sadrži brojne usluge potrebne za "prvu pomoć" u vidu svijetla, punjača, zvučnika, itd… Ono što raduje je svakako da su za istarske inovacije zainteresirani kupci. Tako za ortopedski uložak sa senzorima traju pregovori s njemačkim i francuskim kompanijama, a za uređaj za pad motorista zainteresirani su Korejci, koji su ovaj patent nagradili posebnom nagradom. Upravo inovacije, izvrsnost, investicije i izvoz označeni su presudnim u daljnjem razvoju istarskih inovatora.

Župan Flego, tom je prilikom, čestitao nagrađenim inovatorima istaknuvši kako „naša zajednička budućnost i životni standard uvelike ovise o sposobnosti kreiranja inovativnih proizvoda, usluga, modela poslovanja i organizacija, kao i korištenju novih tehnologija“.

„Čovjek nije izašao iz kamenog doba zbog nedostatka kamena, već jer je bio vođen željom za napretkom i boljim rješenjima. Kroz povijest čovječanstva, upravo su taj impuls i potreba za novinama, čovjeka uvijek gurali naprijed. Danas je, pak, ta potreba za novinama potrebnija no ikad. Živimo u globaliziranom svijetu stalnih mijenja i brzorastućeg napretka tehnologije. Stoga, inovacije i konkurentnost danas su važnije no ikad“, rekao je župan. Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Miletić dodajući kako mu je drago što je, uz Istarsku županiju, i Grad Pula mogao pružiti potporu inovatorima te im omogućiti da sudjeluju na ovim relevantnim sajmovima.

 „Upravo su sajmovi mjesto susreta gdje inovatori žele naći mogućnost da svoju inovaciju sutra pretvore u komercijalni proizvod“, kazao je gradonačelnik. Uslijedilo je predstavljanje pojedinačnog inovatora i njihovih inovacija.

      

Na 45. Internacionalnom salonu inovacija „Geneve 2017“ , održanom od 29. ožujka do 02. travnja 2017. godine, sudjelovale su selekcije inovatora iz 40 zemalja svijeta, a ukupno je bilo predstavljeno oko 1000 inovacija. Savez udruga inovatora Istarske županije za predstavljanje na ovoj izložbi izabrao je dvije inovacije: Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača, autora Siniša Brođanac iz Pule i Uređaj za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku, autorice Romine Petaros, iz Pule.

Za svoju je inovaciju Brođanac nagrađen Zlatnom medaljom i posebnim  priznanjem Korejske asocijacije inovatora. Uređaj u manje od minute može dojaviti lokaciju sudara uz preciznost od 10 metara pri geo- lociranju, što uvelike pospješuje odaziv interventnih ekipa prilikom nesreća.

Petaros je, pak, dobitnica Srebrne medalje.

Na 11. Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih „INVENTUM 2017“, održanom 7. i 8. travnja 2017. godine, u Iloku, istarski inovatori sudjelovali su s 10 inovacija. Tri inovacije iz Društva inovatora Kanfanar - Rovinj i 7 inovacija iz Društva inovatora Pula.

          

Na tom Međunarodnom sajmu nagrađeni su :

1.Zlatnom  medaljom - Uređaj za internu komunikaciju i alarmiranje „komunikator 2“, autor: Jordan

    Banko iz Kanfanara  

2. Zlatnom medaljom - Uređaj  za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača, autora:  Siniše

     Brođanca iz Štinjana
3. Srebrnom medaljom - Ublaživač krmenog vala broda katamarana, autora Blaža Pitona iz Fažane
4. Srebrnom medaljom - Prijenosni energetski  uređaj za manja plovila, autora Zorana Černje iz

     Kanfanar
5. Brončanom medaljom - Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja, autorice: Ivane Palčić iz

    Umaga
6. Brončanom medaljom - Perač valjaka za bojanje, autora Dragana Posedela  iz  Umaga
7. Brončanom medaljom -Tester akumulatora, autora: Jordana Banko, iz Kanfanara

Prijem je završen riječima župana kako će Istarska županija i dalje financijski podržavati inovatore u njihovoj značajnoj  aktivnosti.

Video link:

https://www.youtube.com/watch?v=Qq8UId6jAjU