DODODJELJENA PRIZNANJA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE PULA ZA 2017. GODINU

 

Na godišnjoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Pula održanoj 04. Travnja  2018.g. u  sjedištu Zajednice tehničke kulture Pula F.Glavinića 1 uručena su  priznanja najuspješnijim članovima Zajednice tehničke kulture Pula za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2017. godini. Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su: dobitnici priznanja, članovi Skupštine i Nadzornog odbora ZTK Pula i predstavnici udruženih udruga.

Nagrade ZTK-Pula    postale su tradicionalni znak pažnje najistaknutijim pojedincima, a ove godine primilo je 4 istaknutih  pojedinaca  godišnju nagradu  te 1 jubilarna nagrada za  udrugu-HAK-Pula . Oni su ove i svih proteklih godina svojim radom promicali tehničku kulturu. Nagrade su uručili predsjednik Zajednice  Vrbanac Darko i  Anton Pletikos  tajnik Zajednice čestitavši im na postignutim rezultatima i uspjehu , poželjevši da i dalje uspješno ostvaruju velike rezultate u svojoj aktivnosti.

Među dobitnicima godišnjeg  priznanja za 2017. g bio je  JORDAN BANKO  član  Društva inovatora Pula i Društva inovatora Kanfanar- Rovinj  kojemu je dodijeljeno  godišnje priznanje koje Zajednica tehničke kulture Pula dodjeljuje  za:

-  izuzetan doprinos u razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, posebno mladih, putem izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u tehničkim i drugim znanstvenim područjima, kojima se razvijaju sposobnosti, znanja i vještine za znanstveno tehničko i radno stvaralaštvo, te ostvaruje znanstveno i tehničko opismenjivanje, osposobljavanje i usmjeravanje za izbor znanstvenih i tehničkih zanimanja, za nesebičan trud i doprinos pojedinca u razvoju tehničke kulture u tekućoj godini.

-   razvoj i unaprjeđenje inventivnog rada,

-   tehničkog stvaralaštva i tehničkog amaterizma,

- za izuzetne rezultate ostvarene u tehničko-kulturnim, tehničko-sportskim i drugim područjima tehničke kulture, te u razvitku udruga tehničke kulture,

-   za širenje znanstvenih i tehničkih dostignuća putem značajnog prinosa znanstvenom i tehničkom opismenjivanju građana za primjenu znanstvenih i tehničko tehnoloških dostignuća u promicanju tehnološkog razvitka gospodarstva i znanosti, popularizacije i promidžbe znanosti i tehnike, te poticanja sklonosti i sposobnosti za tehničko stvaralaštvo.

-   za kontinuiran, značajan pedagoški, znanstveni i

stručni rad u tehničkoj kulturi.

OBRAZLOŽENJE  ZA   JORDANA BANKO  

Banko Jordan rođen 03.10. 1943 u  Vidulini  . Po zanimanju je VKV elektroničar-elektromehaničar sada umirovljenik. Od mladih dana stalno predlaže i rješava razne tehničke probleme te predlaže inovacije u sredinama u kojima je radio. Posebno se je isticao za vremena rada u sekretarijatu za narodnu obranu  gdje mu je najznačajnija inovacija bila „Kombinirani komunikacijski uređaj – prenosivi  pult“ Ovaj uređaj bio je izložen na Smotri radničkog stvaralaštva u Rijeci "RAST ", gdje je u kategoriji telekomunikacijskih uređaja osvojio Zlatnu plaketu. Da  bi mu se zahvalilo za učinjeno ranijih godina , Savez izumitelja Hrvatske dodijelio mu je ZLATNU PLAKETU, a također i od  Saveza izumitelja i autora tehničkih unapređenja Pule dodijeljena mu je  Godišnja „ Nagrada SIATU“-. ZLATNA PLAKETA. Aktivnosti na predlaganju  inovacija nastavio je i odlaskom u mirovinu. Nakon odlaska u mirovinu  vukla ga je želja za konstruiranjem, a to su većinom inovacije koje su potom izlagane na Izložbama inovacija u Iloku „INVENTUM“, također i na međunarodnom sajmu inovacija u Zagrebu, „ARCA“.  Bili su to uređaji: „Tester akumulatora“, „Komunikator2“ (Alarmni i komunikacijski uređaj) i jedan terapijski stolac za osobe operirane na debelom crijevu.   Također je soje inovacije   izlagao na gospodarskim sajmovima u Barbanu o Obrtničkom sajmu u Puli.  Izgradio je elektronski muzički instrument „THEREMIN“ koji je završio kao poklon jednoj muzičkoj akademiji u Njemačkoj. Učestvovao je  na  izložbama inovacija  u Iloku  „INVENTUM“  2016.  g. i  2017.g. na kojima je osvojio  Srebrenu  medalju za „Tester akumulatora“ i  Zlatnu medalju  za  „Uređaj za internu komunikaciju i alarmiranje – komunikator .Sa svojim inovacijama sudjelovao je  uspješno na Međunarodnoj  izložbi ARCA-2015-2016-2017 na kojima  je osvojio BrončanU plaketu  za  „Terapeutski stolac“ ,Srebrenu plaketu  za „Tester akumulatora“ i  Brončanu plaketu za  „Klijalište za porodični vrt“. U 2017 godini jedan je od autora inovacija koji je s najvećim brojem inovacija sudjelovao na izložbama i osvajao značajna odlićje. Možemo slobodno ustvrditi da su rijetke sredine koje imaju tako upornog izumitelja koji ima  velik broj inovacija i tehničkih rješenja  s kojim je sudjelovao i prikazao   na  domaćim i međunarodnim izložbama inovacija i sa svake izložbe došao s nekim od priznanja ili odličja. Posebno ističemo njegov doprinos promidžbi  tehničke kulture Pula i aktivnosti  u Društvu inovatora Pula te Društvu inovatora Kanfanar Rovinj